Να αποδεχθεί την τροπολογία που κατέθεσαν δεκατρείς βουλευτές της, με πρώτο υπογράφοντα τον εισηγητή του κόμματος Χρ. Σταϊκούρα, καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ, Συγκεκριμένα, προτείνουν: την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% και του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, καθώς και επιπλέον θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από φέτος.

Οι υπογράφοντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητούν την άμεση εφαρμογή θετικών μέτρων μέσω της διανομής του πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 864 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σχολίαζε ο κ. Σταϊκούρας σε δημοσιογράφους, «η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 3,5% και το μνημόνιο λέει ότι από την υπέρβαση της προηγούμενης χρονιάς μπορείς να διανείμεις το 40%, άρα είμαστε συνεπείς με το μνημόνιο».

Όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στην ψηφοφορία επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το κόμμα του την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που δεν συμπεριλαμβάνεται στα αντίμετρα και το οποίο είχε διατυπώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να πει «ναι» σε κανένα αντίμετρο.

Σημειώνεται πάντως, ότι το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Επιπλέον, η ΝΔ δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει και το άρθρο 71 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο εξισώνονται φορολογικά οι βουλευτές με τους υπόλοιπους πολίτες μέσω της κατάργησης του αφορολογήτου για το 25% της βουλευτικής τους αποζημίωσης.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους Χρ. Σταϊκούρα, Κ.Τσιάρα, Απ.Βεσυρόπουλο, Γ.Βλάχο, Θ.Καράογλου, Γ.Καρασμάνη, Γ.Κασαπίδη, Ι.Τραγάκη, Ελ. Αυγενάκη, Δ.Σταμάτη, Θ.Φορτσάκη, Κ.Χατζηδάκη και Ντόρα Μπακογιάννη.«Με τις παρεμβάσεις αυτές επιτυγχάνεται η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους σε όλη την οικονομία, ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, τόνωση της αγοράς κατοικίας, στήριξη της οικογένειας, ενίσχυση της πρώιμης κοινωνικοποίησης των παιδιών και ένταξή τους στο “σχολικό” περιβάλλον που συνδέεται με καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα, και αύξηση της απασχόλησης του δεύτερου εργαζόμενου στο σπίτι, δηλαδή συνήθως των γυναικών», αναφέρουν στην τροπολογία και προσθέτουν: «Ο συνδυασμός των παρεμβάσεων αυτών επιφέρει θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή των δύο βασικών ζητούμενων στη χώρα μας μετά από παρατεταμένη περίοδο της κρίσης».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

«Η ΝΔ που, όσο ήταν κυβέρνηση ψήφισε μόνο μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν βασιλικότερη του βασιλέως, υποσχόμενη «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», δίνοντας διαπιστευτήρια στους δανειστές, έφτασε σήμερα στο έσχατο σημείο αυτογελοιοποίησης.

Ενώ αρνείται να ψηφίσει τα ισόποσα αντίμετρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς – όπως έκανε άλλωστε και τον Δεκέμβριο του 2016 με την ενίσχυση 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων –, καταθέτει τώρα τη δική της τροπολογία με αντίμετρα.

Παραδοχή πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου; Γκάφα ολκής; Τζάμπα μαγκιά; Ή απλά όλα αυτά μαζί;»