Την αποβολή της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των επιτροπών όπου συζητούνται τα μέτρα και αντίμετρα, αποφάσισε η Βουλή μετά την βιαιοπραγία του χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη εις βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια.

Τα κόμματα της Βουλή αποφάσισαν ακόμα την παραπομπή του Ηλ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής με τις προβλεπόμενες κυρώσεις (περικοπή της βουλευτικής του αποζημίωσης κλπ.).

Όλα συνέβησαν όταν ο κ. Δένδιας πέρασε από μπροστά από τον κ. Κασιδιάρη την ώρα που αγόρευε. Ο βουλευτής της ΝΔ κοντοστάθηκε και εκείνος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες βουλευτών, τον έσπρωξε με δύναμη με τα χέρια του.

Αργότερα ο κ. Δένδιας περιέγραψε στους δημοσιογράφους το περιστατικό ως εξής: «Μόλις τελείωσε η συζήτηση για το επείγον περνάω μπροστά από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής για να βγω από την Ολομέλεια. Την ώρα που μιλούσε ο κ. Κασιδιάρης μου λέει: “Πού πας ρε, γιατί περνάς από μπροστά μου όταν μιλάω;”. Γυρίζω να τον κοιτάξω και με σπρώχνει με τα δύο χέρια. Και αρχίζοντας να φωνάζει «σήκω φύγε από δω ρε”. Συνεχίζω να μην φεύγω και κινείται να μου επιτεθεί. Τον μαζεύουν κάποιοι, άλλοι τον πιάνουν και τον σπρώχνουν προς τα πίσω. Αυτός αρχίζει να πιάνει μπουκάλια να εκτοξεύει νερά και ό,τι άλλο έβρισκε. Θεώρησα ότι το σωστό ήταν να μην μετακινηθώ από κει διότι αν το έκανα σημειολογικά αυτό θα σήμαινε κάτι. Έμεινα εκεί και συνέχισε να με βρίζει και εμένα και τον Σαμαρά και τον Βορίδη. Μας έβριζε σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Xρυσής Αυγής, πετάγανε μπουκάλια νερά και οτιδήποτε άλλο».


Ακολούθησε πανδαιμόνιο στην αίθουσα από τις φωνές και τις βρισιές των χρυσαυγιτών, αλλά και τις αντιδράσεις των βουλευτών των κομμάτων και του προεδρεύοντος Μ. Μπαλαούρα ο οποίος καλούσε την αστυνομική φρουρά της Βουλής να αποβάλλει από την αίθουσα τον κ. Κασιδιάρη.

Ο κ. Μπαλαούρας για ώρα καλούσε την φρουρά να παρέμβει ενώ αποκλείστηκαν οι δημοσιογράφοι από τα θεωρεία όπου έσπευσαν για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα.

Όλες οι πόρτες των θεωρείων είχαν κλειδωθεί μετά από σχετική εντολή του αξιωματικού υπηρεσίας, σύμφωνα με την εκδοχή του αστυνομικού που ανέλαβε να αποκλείσει την πρόσβαση των δημοσιογράφων ώστε να μην γίνουν μάρτυρες των αποτρόπαιων γεγονότων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα βρίσκονταν στα θεωρεία μαθητές οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την Βουλή για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση. Η πρακτική αυτή είναι πρωτοφανής και εγείρει σοβαρές ευθύνες για τον φρούραρχο της Βουλής και όσους ενήργησαν δίδοντας τις σχετικές εντολές.

Χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής ενώ λίγο μετά ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης ζήτησε την αποβολή των βουλευτών της Χ.Α. από την αίθουσα. Το ίδιο ζήτησαν καταγγέλλοντα την στάση των χρυσαυγιτών ο Αν. Λοβέρδος από την ΔΗ.ΣΥ., ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ ο Γ. Αμυράς ζήτησε να ληφθούν τα από το Ποτάμι.

Βγαίνοντας από την αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Κασιδιάρης ακούστηκε (και καταγράφηκε σε βίντεο) να λέει ότι «μόλις γ……. μια αδελφή και αποχωρώ για αυτό το αίσχος του μνημονίου που κατέστρεψε την Ελλάδα».

«Δεν θα έχουν εικόνα όταν θα χρειαστεί στο δικαστήριο», έλεγε αργότερα στους δημοσιογράφους η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από τον κ. Κασιδιάρη σε τηλεοπτική εκπομπή.

Όταν η συνεδρίαση συνεχίστηκε ο βουλευτής Ι. Λαγός ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να πει ότι: Σας ακούω να καταδικάζετε αλλά αν δεν υπήρχαν οι βουλευτές της Χ.Α να τον συγκρατούσαν (τον Κασιδιάρη) θα τρέχατε από τις πόρτες!

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε ότι «από την ίδια την εκφορά του λόγου του (του κ. Λαγού) φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός και διάθεση λειτουργίας με έναν τέτοιο τρόπο που δεν άπτεται της λειτουργίας της Βουλής, παρότι είναι προφανές ότι εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε την αντίληψη της συλλογικής ευθύνης για τα πράγματα, εν προκειμένου ο εκπρόσωπος της Χ.Α. αναλαμβάνει την συλλογική πολιτική ευθύνη για αυτή την συμπεριφορά». Και πρότεινε την αποβολή τους: «Κατόπιν τούτου θεωρώ απαραίτητο πέραν της παραπομπής του κ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προτείνω η Κ.Ο. της Χ.Α. να μην συμμετέχει καθ’ ουδένα λόγο στις συνεδριάσεις των επιτροπών διότι επί της ουσίας μας δηλώθηκε σήμερα ότι για συγκεκριμένους λόγους είναι διατεθειμένοι δια της αυτοδικίας ή δια της συμπεριφοράς που δεν έχει καμία σχέση με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να συμμετέχουν». «Προληπτικά και για το δικό τους το καλό να μην συμμετάσχουν. Δεν θέλω να θεωρηθεί έστω και σε έναν ότι στερήθηκε της εκφοράς της άποψης. Όσο συνεχίζεται η διαδικασία δεν μπορεί να είναι η παρούσα η Χ.Α.», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Τον λόγο πήρε ο κ. Δένδιας λέγοντας ότι «δεν πήρα τον λόγο αμέσως καθώς θα διέτρεχα τον κίνδυνο να έχει η τοποθέτησή μου ένα προσωπικό στοιχείο που θολώνει την κρίση μου. Με κανέναν τρόπο δεν υπήρξα πρόξενος του επεισοδίου. Το αδίκημα ήταν να περάσω μπροστά από τον Κασιδιάρη. Ως αντίδραση δέχθηκα αυτό που είδατε και μετά από αρκετούς βουλευτές.

Αργότερα ο κ. Κασιδιάρης σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Ενώ τεκμηρίωνα την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου, ένας βουλευτής – από αυτούς που παρέδωσαν την χώρα στους ξένους τοκογλύφους – με διέκοψε παράνομα και με προκάλεσε με σκαιό τρόπο, με σκοπό να δημιουργήσει βίαιο επεισόδιο, για να μην ακούει ο Λαός ότι η βουλή παραδίδει την Εθνική μας Κυριαρχία. Τον απώθησα, ως όφειλα, για να περιφρουρήσω το δικαίωμά μου να μιλάω ελεύθερα εντός κοινοβουλίου. Δεν τον χαστούκισα, ούτε τον γρονθοκόπησα, όπως ψευδώς αναφέρουν τα κομματόσκυλα και τα κανάλια της διαπλοκής. Στη συνέχεια αποχώρησα από την αίθουσα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την άθλια συμπαιγνία όλων των μνημονιακών κομμάτων από ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ΝΔ, που καταλύουν κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας και έχουν υποδουλώσει την χώρα στα δεσμά των ξένων τοκογλύφων».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η προκλητική και τραμπούκικη επίθεση Κασιδιάρη στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκο Δένδια δείχνει ότι, για μια ακόμη φορά, η Χρυσή Αυγή διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτήν τη φορά, για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία και η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει το πιο σκληρό και επώδυνο Μνημόνιο»