Η οικονομολόγος Χριστιάνα Καλογήρου βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια στο νευραλγικό πόστο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εκεί όπου η κρίση χτύπησε όσο κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Την περιφέρειά της οι κάτοικοι εξουθενωμένοι από την ανεργία και τη φτώχεια την εγκαταλείπουν. Είδε τα παιδιά να πνίγονται στις ακτές της Μυτιλήνης, αντιμετώπισε κατάμουτρα όλη την προσφυγική κρίση. Ως και ο Πάπας την επισκέφθηκε μόνο και μόνο για να εκφράσει λίγα λόγια συμπάθειας και να έχει μια φωτογραφία με προσφυγόπουλα. Η περιφερειάρχης (που έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ) έχοντας περάσει στο παρελθόν από τα έδρανα της Βουλής πιστεύει ακόμα ότι οι διακρίσεις εναντίον των γυναικών είναι πανταχού παρούσες, μολονότι, όπως αναφέρει, η εξουσία είναι γένους θηλυκού. Και τη διάκριση αυτή δεν την κρύβει, θέλοντας να ξεκινήσει τη συνομιλία μας από αυτό ακριβώς το θέμα.
«Εύκολοι δρόμοι δεν υπάρχουν»

«Αν απομακρυνθούμε από τις εξαιρέσεις, η εξουσία ήταν πάντα μια υπόθεση των ανδρών»
αναφέρει με προφανές παράπονο: «Η σχετική ανισότητα καλύπτεται κάτω από μεγάλες διακηρύξεις. Η εκλογή γυναικών σε δημόσιους ρόλους σίγουρα έχει βελτιώσει τη θέση τους. Επειδή όμως η ανισότητα είναι βαθιά, πρέπει οι γυναίκες που εισέρχονται στο δημόσιο μέτωπο να έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την πραγματικότητα, να έχουν αποδεχθεί τις δυσκολίες που αυτή συνεπάγεται και να προχωράνε με αυτοπεποίθηση. Εξάλλου εύκολοι δρόμοι δεν υπάρχουν πουθενά».
Ως περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες έχοντας να αντιμετωπίσει πρωτοφανή κύματα ροής προσφύγων και μεταναστών. «Οι τοπικές κοινωνίες πράγματι ήρθαν αντιμέτωπες με μια νέα κατάσταση, συχνά δύσκολη και συχνά οριακή». Κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου αναφέρει: «Πέρα από ζητήματα ευαισθησίας και ανθρωπισμού, η ανάγκη αποσυμφόρησης παραμένει επείγουσα. Επέμενα λοιπόν και επιμένω πάντα οι διαδικασίες να είναι πιο σύντομες, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, ώστε να αντιμετωπίζεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά κάθε σχετική εκκρεμότητα. Η μείωση των ροών, που συνδέεται με τη γνωστή συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, έχει περιορίσει την πιεστικότητα του ζητήματος, δεν παύει όμως να αποτελεί κάτι που μας απασχολεί και μας προβληματίζει. Εμείς έχουμε την υποχρέωση, χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις αρχές του σεβασμού στον συνάνθρωπο, πάντα να είμαστε σε κατάσταση προσοχής και εγρήγορσης».
Οι κάτοικοι όμως των νησιών του Βορείου Αιγαίου εγκαταλείπουν την πατρώα γη λόγω της κρίσης. Το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας σύμφωνα με την ίδια βρίσκεται στο μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, όπως λέει, που θα έρθει με συγκεκριμένα μέτρα και ζητούμενο τη βελτίωση των υποδομών στα νησιά, την απασχόληση, τις νέες θέσεις εργασίας, την καλύτερη αμοιβή και, κυρίως, την παραμονή των νέων στον τόπο που γεννήθηκαν.

«Ετσι τα νησιά μας θα καταστούν συνολικά ελκυστικά και θα διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε οι ενέργειές μας να έχουν διάρκεια στον χρόνο»
εξηγεί και συμπληρώνει: «Η Περιφέρεια, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους, χρηματοδοτεί τις βασικές υποδομές, τα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, την αγροτική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την προβολή, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις αλλά και να ενισχύσουμε την προσήλωση των νησιωτών μας στον τόπο τους».
Για την κυρία Καλογήρου αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. «Παράγουμε προϊόντα μοναδικής και υψηλής διατροφικής αξίας: τα τυριά, το ελαιόλαδο, το κρασί. Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα «Καινοτομίας και Εξυπνης Εξειδίκευσης» θέλουμε να αναδείξουμε την ταυτότητα και την αξία των τοπικών προϊόντων των νησιών με τις μοναδικές τους ιδιότητες, καθώς η βιοποικιλότητα των νησιών μας είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Συνεργαζόμαστε λοιπόν και φέρνουμε σε επαφή τους τοπικούς παραγωγούς με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου Αιγαίου».
Στην πρώτη γραμμή ο τουρισμός
Την ίδια στιγμή δεν αγνοεί τη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό, που τον θεωρεί κύριο πυλώνα ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο. «Στη φάση που διανύουμε σήμερα, ο τουρισμός –ιδιαίτερα για εμάς -, η προβολή του, η ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων και της μοναδικότητάς του, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας καθώς και η προσέλκυση επενδυτών συνδέεται άμεσα με την οικονομία των νησιών μας. Βέβαια την ίδια ώρα απειλούμαστε από την οικονομική ύφεση, τη γενική δυσκολία προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της διοίκησης, την αύξηση της φορολογίας και την αύξηση του ΦΠΑ, μαζί με ό,τι φέρει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα».
Τέλος, εκφράζει ακόμα ένα μικρό παράπονο λέγοντας: «Εμείς που ζούμε αυτή την πραγματικότητα καταλαβαίνουμε διαφορετικά τη νησιωτικότητα από έναν άνθρωπο του κέντρου, που, όταν μάλιστα συμβαίνει να μιλάει και ως άνθρωπος της διοίκησης, δεν έχει στον νου του το εύρος των προβλημάτων που συνοδεύουν την έννοια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ