Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο είναι καθαρά, τακτοποιημένα και ήσυχα. Σαν τα γραφεία μιας πολυεθνικής εταιρείας και όχι ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος. Στον τρίτο όροφο βρίσκεται το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ίσως είναι το μικρότερο γραφείο πολιτικού αρχηγού. Ο χώρος είναι φωτεινός, καθόλου ασφυκτικός. Η στενότητα όμως υποβάλλει οικειότητα και επιπλέον ο κάτοχός του δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν στεγανά, ότι μπορεί να ερωτηθεί και να μιλήσει για τα πάντα. Από όσα λέει γίνεται φανερό ότι ο στόχος του δεν είναι απλώς να κερδίσει τις εκλογές αλλά να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας για τον ίδιο και για το κόμμα του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πίνει μια κούπα τσάι και εξηγεί ότι προετοιμάζεται για «τη μεγάλη μάχη». «Το τέταρτο μνημόνιο θίγει πολλές ομάδες και ακόμα δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες. Θα τις αποκαλύψουμε στη Βουλή και στην κοινωνία» επισημαίνει. Ηδη ξεδιπλώνεται μια «δυναμική καμπάνια» που εξηγεί αναλυτικά τις συνέπειες της συμφωνίας στα εισοδήματα όλων των πολιτών μέσω της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου. Η επικοινωνιακή επίθεση διεξάγεται εδώ και μία εβδομάδα, με σχεδόν καθημερινή παρουσία του προέδρου της ΝΔ. Την Πέμπτη στην επίσκεψη που έκανε σε ένα καφενείο στην Καλλιθέα συνειδητοποίησε ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητά της.
Το καφενείο επελέγη τυχαία και σύμφωνα με τους συνεργάτες του όταν μπήκαν σε αυτό είδαν διπλωμένο τον «Ριζοσπάστη» σε μερικά τραπέζια. Ομως, ακόμα και οι θεωρητικά ενημερωμένοι αριστεροί θαμώνες δεν γνώριζαν ακριβώς τι σημαίνουν για την τσέπη τους τα νέα μέτρα. Το γεγονός εντυπώθηκε στον κ. Μητσοτάκη και αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τις προσωπικές επαφές σε χώρους δουλειάς και φορείς ώστε να συνομιλήσει και ο ίδιος με πολίτες και επαγγελματίες.
Με την ψήφιση της συμφωνίας ξεκινά μια νέα περίοδος με ιδιαίτερες δυσκολίες για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση. Κυβερνητικοί παράγοντες μεταδίδουν ότι επιδίωξή τους πλέον θα είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθώς οι εκλογές, αν δεν συμβεί ατύχημα, απομακρύνονται. Θα πρέπει όμως να εφαρμόσουν τα μέτρα σε μια κοινωνία που πνίγεται. Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί σταθερή τη στρατηγική του με αναπροσαρμογές σε επίπεδο τακτικής, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί μεθοδική αντιπολίτευση, μακρύς αγώνας φθοράς των αντιπάλων και αντοχής των δικών του δυνάμεων. «Ο κάθε πολιτικός οφείλει να προσαρμόζεται στις συνθήκες. Ο χρόνος δημιουργεί ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσεις και κινδύνους που πρέπει να αποφύγεις» σημειώνει. «Αν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα κουραστώ είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί. Εχω μεγαλύτερες αντοχές από αυτούς» προειδοποιεί.
«Βγήκα πρώτος σε σταυρούς και στο Αιγάλεω»
Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι «μπαλκονάτος» πολιτικός, έχει όμως το πείσμα του ανθρώπου που υπερνίκησε τις όποιες αντιξοότητες του έτυχαν. Η θέα από τα μεγάλα παράθυρα του γραφείου του τού το υπενθυμίζει διαρκώς. «Βλέπω τη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα το Αιγάλεω» λέει με ένα υπαινικτικό χαμόγελο, το οποίο παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις Τζανακόπουλου. «Στις εκλογές του 2004 πολλοί έλεγαν ότι «αυτός δεν θα περάσει το ποτάμι» εννοώντας αυτός ο αστός. Διαψεύσθηκαν, εξελέγην πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη Β’ Αθηνών». «Και στο Αιγάλεω…» προσθέτει με περιπαικτικό ύφος.
Θεωρεί ότι η στρατηγική του προηγούμενου διαστήματος έχει δικαιωθεί. Εκτιμά ότι απέκτησε μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα, ότι συσπειρώθηκε το κόμμα, ότι αυξήθηκε η προσωπική υπεροχή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως όμως πιστεύει ότι το αίτημα για εκλογές έθεσε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή: «Η ΝΔ δεν είναι σε τίποτα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει. «Εμείς είμαστε το μέλλον, αυτοί το παρελθόν». Για αυτό στο εξής η ΝΔ θα πορευθεί ακόμα περισσότερο με βάση το δικό της σχέδιο. Αυτό θα προβάλλουν τα στελέχη της και αυτό θα συζητούν με τους πολίτες. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δείχνει ότι μετά από μια περίοδο έξαρσης του λαϊκισμού, οι δυνάμεις της ελευθερίας, του ρεαλισμού και της ευρωπαϊκής συνεργασίας επιστρέφουν στο προσκήνιο. Τα συμφέροντα της Ελλάδας, λένε, είναι ταυτισμένα με τη συμμετοχή της στην ΕΕ και μόνο μια συνεπής πατριωτική φιλοευρωπαϊκή δύναμη, όπως η ΝΔ, μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα ξανακαθίσει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Τα μέτρα έχουν τη σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου»
Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει την πλειοδοσία υποσχέσεων. Αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι αυτός που θα εφαρμόσει πολλά από τα μέτρα που συμφώνησε η σημερινή κυβέρνηση. Αλλά ενώ επαναλαμβάνει ότι το κράτος έχει συνέχεια, ταυτόχρονα συνεχίζει να αποδομεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά. «Αν καταλήξουν τα μέτρα να εφαρμοσθούν θέλω να ξέρουν όλοι ότι έχουν τη σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου» τονίζει. Δεσμεύεται όμως ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει το μείγμα των μέτρων αλλά και τους στόχους του προγράμματος σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτά όμως τα είπαν και άλλοι, μήπως τελικά πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο θα καθίσει; «Η δική μας αξιοπιστία θα ενισχυθεί από την προσήλωσή μας στη μεταρρυθμιστική ατζέντα» απαντά. Η λέξη μεταρρύθμιση για πολλούς σημαίνει περικοπές και απολύσεις, δεν είναι παράδοξο να θέλει να κάνει θετική καμπάνια με λέξεις που στέλνουν αρνητικά μηνύματα; «Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για αλλαγές και όχι για μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να μιλώ με παραδείγματα, όπως π.χ. το ψηφιακό άλμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα –μια τεράστια μεταρρύθμιση -, παρά με γενικόλογες εκφράσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Μεταλλάσσεται διαρκώς, από αντιμνημονιακός γίνεται μνημονικός και από κρατιστής… φιλελεύθερος, διατηρώντας έναν πυρήνα ψηφοφόρων. «Αυτό κάνει την πολιτική αντιπαράθεση πιο σύνθετη» απαντά ο κ. Μητσοτάκης. «Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε σε βάθος χρόνου, πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, πώς θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Αν έρθει να παίξει στο δικό μας γήπεδο θα παίξει εκτός έδρας και θα χάσει». «Αλλωστε, τι έχει κάνει μέχρι τώρα; Εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα και διορισμούς παράνομους» προσθέτει.

Ανανέωση ιδεών και προσώπων
Ο πρόεδρος της ΝΔ λέει ότι δεν φοβάται τον χρόνο, επειδή πιστεύει ότι η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης είναι δεδομένη ακόμα και αν συμβεί να πέσουν λίγο τα ποσοστά της ΝΔ –«ποτέ δεν θεοποίησα τις δημοσκοπήσεις» αναφέρει. Αλλά και γιατί έχει επιδοθεί σε έναν επίμονο αγώνα να ανανεώσει ριζικά τη ΝΔ, σε ιδέες και σε πρόσωπα. Θεωρεί ότι αποτελεί στρατηγικό και προσωπικό στοίχημα το μητρώο στελεχών μέσω του οποίου θα ανανεωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Και σε όποιον αρέσει. Αν υπάρξουν αναταράξεις, καλοδεχούμενες. Η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει χώρο για όλους, για τους παλαιούς και για τους νέους» τονίζει, προσπερνώντας τα ερωτήματα για τα εσωτερικά φέουδα στη ΝΔ. Αν προλάβει να προετοιμάσει κάποια πρόσωπα θα δείξει και την ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει, όχι ολόκληρη «θα υπάρξουν εκπλήξεις μετά τις εκλογές» λέει. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει καθαρές σχέσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Το μέλημά μου δεν είναι οι μεταγραφές. Αν χρειαστεί να κάνω ανοίγματα θα γίνουν με τους δικούς μου όρους» διαμηνύει σε τυχόν ενδιαφερομένους. Παρότι θα επιδιώξει το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα, ξεκαθαρίζει ότι είτε είναι αυτοδύναμος είτε όχι θα ζητήσει από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα εισέλθουν στη Βουλή συνεργασίες και συγκλίσεις.
Την Τρίτη, στην ΚΟ του κόμματος, δύο βουλευτές «καραμανλικής» αναφοράς, ο Γεώργιος Βλάχος και ο Νικήτας Κακλαμάνης, φέρεται να αμφισβήτησαν ο ένας τη στροφή προς «το θολό Κέντρο» και ο άλλος το ενδεχόμενο συμμαχίας «με τη Φώφη Γεννηματά που έφερε ξανά μέσα τον Γιώργο Παπανδρέου». Δύο ημέρες νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να φιλοτεχνήσει καραμανλικό προφίλ, έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι κανένας αρχηγός της ΝΔ δεν έγινε πρωθυπουργός αγνοώντας το δεξιό κομμάτι του κόμματος. Ολα αυτά συνδυάσθηκαν και γέννησαν σενάρια, στα οποία βάζει φρένο ο κ. Μητσοτάκης. «Από πού κι ως πού ο Καμμένος είναι δεξιός και καραμανλικός; Ποιος σοβαρός δεξιός θα κυβερνούσε με τον Τσίπρα;» διερωτάται.

«Χρέος μου να αξιοποιήσω τους καλύτερους»

Η Σοφία Φιλιππίδη, 42 ετών, επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού στην Κορινθία και ο Γιάννης Καρνέζης, 52 ετών, χειρουργός ορθοπαιδικός, είναι δύο από τους 2.400 που υπέβαλαν το βιογραφικό τους για το μητρώο πολιτικών στελεχών της ΝΔ. Επίσης είναι δύο από τους 1.300 των οποίων τα βιογραφικά αξιολογήθηκαν και δύο από τους 900 που πέρασαν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων, για την οποία επιστρατεύθηκαν 32 αξιολογητές. Κανένας τους δεν είχε ασχοληθεί προηγουμένως με την πολιτική.

Η κυρία Φιλιππίδη αποφάσισε να κάνει αίτηση επειδή «ένας νέος πολιτικός ζήτησε να συμμετάσχουν πολίτες σε μια προσπάθεια που δεν έχει ξαναγίνει στο πολιτικό σκηνικό και γιατί επιθυμώ να αλλάξουν κάποια πράγματα. Είναι μια πρόκληση». Ο κ. Καρνέζης «εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης, για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης» αλλά κυρίως επειδή «η ΝΔ άνοιξε την πόρτα της στην κοινωνία. Το πολιτικό σύστημα το όφειλε από καιρό στους πολίτες». Και οι δύο παρέμειναν επειδή η διαδικασία «ήταν αξιοκρατική». «Εχω περάσει στη ζωή μου τόσες αξιολογήσεις, που η διαδικασία μού φάνηκε οικεία, να μη σας πω και ευχάριστη» σημειώνει ο κ. Καρνέζης ο οποίος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής startup εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Concept Spine Ltd.
Πριν από μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, σε μια μεγάλη εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν και οι τομεάρχες του κόμματος, σε όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και κάλεσε και άλλους να συμμετάσχουν. «Ολοι έχουν δικαίωμα» είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε το όραμά του να μετατρέψει το κόμμα «από μια κλειστή δομή, στην οποία έπρεπε να έχεις προσωπικές σχέσεις με τον εκάστοτε αρχηγό ή με τα κορυφαία στελέχη, σε μια ανοιχτή κυψέλη νέων άξιων ανθρώπων». «Είμαι βαθιά υποχρεωμένος, γιατί τολμήσατε να κάνετε κάτι το οποίο μπορεί, πριν από κάποια χρόνια, να φάνταζε αδιανόητο» είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει ότι όχι μόνο δεν φοβάται την ανανέωση αλλά καταλαβαίνει ότι με τη σημερινή ΝΔ δεν θα μακροημερεύσει στην πρωθυπουργία. «Οι πολίτες μάς λένε «βλέπω όλο τους ίδιους στη ΝΔ, δεν έχετε νέους μαζί σας;» ή ότι «ο Κυριάκος μένει στις ισορροπίες και θα κυβερνήσει με τους ίδιους»» είπε. «Είναι ανάγκη να εμπλουτισθεί η παράταξη με νέο αίμα, να αυξήσει τη δυναμική της με νέα πρόσωπα, με ανθρώπους έξω από τείχη της πολιτικής που έχουν διακριθεί επαγγελματικά, κοινωνικά, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και στην πολιτική» πρόσθεσε.

Αν θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μέσα από το μητρώο πολιτικών στελεχών της ΝΔ θα το δείξει ο χρόνος, ωστόσο το «πείραμα» έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει η κυρία Φιλιππίδη. «Οι φίλοι και οι γνωστοί μου το αντιμετώπισαν θετικά, με ρωτούσαν για τη διαδικασία» σημειώνει. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το μητρώο «υπερ-πολύτιμο εργαλείο», το οποίο θα συνδράμει να ενωθούν και να αθροιστούν όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στη συλλογική προσπάθεια. «Εχω δεσμευτεί ότι χρέος μου είναι να αξιοποιήσω τα καλύτερα στελέχη από όπου και αν αυτά προέρχονται. Αξιοκρατία παντού, αξιολόγηση παντού» δήλωσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ