Την κρυφή γοητεία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου ανακάλυψαν ξαφνικά η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πανηγυρίσουν έπειτα από την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές και εν αναμονή του Eurogroup της 22ας Μαΐου, με θέμα το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Επικοινωνιακά τεχνάσματα
Εκκρεμεί όμως ακόμη μια συζήτηση στη Βουλή για ένα πακέτο μέτρων 4,5 δισ. που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και εν όψει αυτής στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν, ως συνήθως, τρόπους και τεχνάσματα επικοινωνιακής διαχείρισης.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε μία αρκετά προφανή έως και πρωτόγονη τακτική. Σύμφωνα με αυτήν, τα στελέχη της τώρα ξορκίζουν το success story και κατηγορούν τη ΝΔ ότι αν είχε επιτύχει όσα η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είχε αποδοθεί σε «επικοινωνιακή υστερία». Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει επειδή κατά δήλωσή του είναι προσηλωμένος στην αποστολή του και μετριόφρων.
Παρά ταύτα, είναι αξιοπρόσεκτο ότι η κυβέρνηση επικαλείται στοιχεία όπως η μείωση των spread και η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, έπειτα από την επίτευξη της καταρχήν τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Οι ειδικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου ήταν χαρακτηριστικές την Πέμπτη το μεσημέρι. Οπως μεταξύ άλλων ενημέρωσε: «Το δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 5,67% ενώ το διετές ομόλογο διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα στο 5,44%.

Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν χαμηλό επταετίας, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη κινείται διαρκώς ανοδικά.

Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός αλλά για δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
».
Συνεχίζοντας την από φιλελεύθερη σκοπιά παρουσίαση των κατορθωμάτων της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε: «Παράλληλα όμως αποτελεί και σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που συνεπαγόμενα θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Επίσης, θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015».
Παρά ταύτα, «είναι σαφές, ότι αν αυτά τα στοιχεία ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης είχαν προκύψει επί διακυβέρνησης της ΝΔ, το αφήγημα του success story θα είχε πάρει μορφή γενικευμένης επικοινωνιακής υστερίας. Ευτυχώς όμως για τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, έστω και αν η παραγωγή προπαγανδιστικών non paper στο Μέγαρο Μαξίμου έχει «χτυπήσει κόκκινο» και έχει φθάσει στα επίπεδα του 2015.

Επανεκκίνηση, αλλά πώς;
Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα, όπου έχουν καλλιεργηθεί ακόμη μια φορά προσδοκίες για μια λύση στο θέμα του χρέους λόγω και της κυριακάτικης συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η κυβέρνηση φιλοδοξεί και παρουσιάσει μια εικόνα «επανεκκίνησης».
Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί κύκλοι διακινούν την «πληροφορία», εν είδει δικής τους εκτίμησης, ότι μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση θα απαιτηθεί ένας νέος ανασχηματισμός.
Στον βαθμό που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι μια νέα αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος δεν έχει πολλά περιθώρια εκπλήξεων καθώς οι δεξαμενές στελεχών με εμπειρία και περγαμηνές αποτελεσματικότητας δεν είναι και μεγάλες. Παράλληλα, κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επίσης πολλά περιθώρια αναταράξεων λόγω αποπομπής προσώπων και περιθωριοποίησης ομάδων.
Παρά ταύτα, το θέμα του ανασχηματισμού θα παραμένει υπό συζήτηση παρασκηνιακά, με διάφορες εκδοχές να διακινούνται.
Μεταξύ αυτών μια «αναβάθμιση» του Ευ. Τσακαλώτου και ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών σε άλλο πρόσωπο ή ένας ανασχηματισμός στα χαμηλότερα κλιμάκια, με την επιδίωξη ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα με κάποια τεχνοκρατική επάρκεια.

Αλμα στο (σοσιαλδημοκρατικό) κενό

Στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει και πάλι να καλλιεργείται η εντύπωση και η προσδοκία ότι ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει μια στροφή προς τον ρεαλισμό, προκειμένου να «ντύσει» πολιτικά την επαχθή συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει.

«Και πώς θα γίνει αυτό;» αναρωτιούνται ευλόγως και με έντονη καχυποψία στελέχη και βουλευτές του κόμματος που, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, εμμένουν στις αναφορές τους στα εμβλήματα και στα σύμβολα της Αριστεράς.
Οπως παρατηρείται, ο μόνος λόγος για τον οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου αναζητούν μια φόρμουλα ώστε να παρουσιάσουν την προσπάθεια πολιτικής τους ανασύνταξης είναι η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το ΠαΣοΚ.

Εχοντας επίγνωση ότι στους οπαδούς του κόμματος εξακολουθούν να περιλαμβάνονται ομάδες με αυτόματα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά, βασικό μέλημα του κ. Τσίπρα είναι να εμφανιστεί ως συνομιλητής των συγκεκριμένων κομματιών του ΠαΣοΚ και πάντως να αποτρέψει όσο μπορεί την απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη ΝΔ. Για τον λόγο αυτό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενταθούν η σκανδαλολογία και οι προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να ενεργοποιηθούν αυτά τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά.

Η άποψη ότι ο Αλ. Τσίπρας θα μεθοδεύσει τη σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακουστεί και στο παρελθόν, αμέσως μετά την υπογραφή και ψήφιση του 3ου μνημονίου.

Είναι κάτι που επανέρχεται στη συζήτηση, κυρίως από εξωπολιτικούς παράγοντες οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι με την άρση της εκκρεμότητας της αξιολόγησης. Προφανώς προσβλέπουν οι κύκλοι αυτοί και σε μια συνεργασία με την κυβέρνηση.

Παρά ταύτα και πέραν του δεδομένου πολιτικού DNA του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι ασύμβατο με τη σοσιαλδημοκρατία, άλλοι (πολιτικοί) παράγοντες επισημαίνουν ότι ακόμη και αν ο Αλ. Τσίπρας αποτολμούσε μια τέτοια κίνηση η απόπειρα θα ήταν καταδικασμένη.

«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη είναι σε πολύ βαθιά κρίση, δεν εμπνέει κανέναν. Αν τώρα κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχουν βρει ένα τρικ ώστε να παραπλανήσουν ομάδες ψηφοφόρων είναι άλλο ζήτημα» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πολιτικός παράγων με μακρά εμπειρία.
Υπό αυτή την έννοια, η επόμενη περίοδος πιθανώς και να κρύβει άλλου τύπου εξελίξεις, ειδικώς μετά και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Σήμερα Κυριακή διεξάγονται τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και θεωρούνται κρίσιμη διαδικασία για τη μέτρηση των δυνάμεων Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Το διαφαινόμενο ξεφούσκωμα του SPD και ο μετριασμός του αρχικού ενθουσιασμού για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς πιθανολογείται ότι θα είναι μια παράμετρος καθοριστική για τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ