Την έξωση του Στέφανου Ξεκαλάκη από τη Χ. Τρικούπη αποφάσισε η Φώφη Γεννηματά προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Στελέχη που κράτησαν ουδέτερη στάση κατά την εσωκομματική σύγκρουση κάνουν λογο για «αχρείαστη και ακατανόητη απόφαση» και εκφράζουν τον φόβο ότι «θα πυροδοτήσει νέο εμφύλιο την ώρα που το κόμμα θα έπρεπε να επικεντρώνει την προσπάθεια του στη μάχη της Βουλής για νέο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ» Άλλα στελέχη σχολιάζουν ότι με την απόφαση αυτή «η κυρία Γεννηματά δείχνει ότι δεν θέλει διαφωνούντες στο ΠαΣοΚ και επί της ουσίας, τους δείχνει την έξοδο από το κόμμα»

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη όταν ο γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ Νίκος Σαλαγιάννης ανακοίνωσε στον γραμματέα του ΠαΣοΚ ότι με εντολή της κυρίας Γεννηματά θα πρέπει να αποχωρήσει από το γραφείο του στον 5ο όροφο το οποίο διατίθεται στον εκάστοτε γραμματέα του κόμματος. Όπως εξηγούσαν συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ, από την στιγμή που από τον κ. Ξεκαλάκη αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες δεν υπάρχει λόγος να διατηρεί γραφείο στην Χ. Τρικούπη. Ωστόσο, όπως τονίζουν κομματικά στελέχη, είναι γνωστό ότι στη Χ. Τρικούπη έχουν διατεθεί γραφεία σε στελέχη που δεν διαθέτουν κανένα απολύτως θεσμικό ρόλο.

Ξεκαλάκης προς Σαλαγιάννη: Όλα στο φως!

Η απάντηση του γραμματέα του ΠαΣοΚ στην εντολή της προέδρου του κόμματος, υπήρξε σφοδρή. Με επιστολή του στον κ. Σαλαγιάννη κάνει λόγο για πρωτοφανή κλίμα εκφοβισμού κατά του προσώπου του και των συνεργατών του.

Ο κ. Ξεκαλάκης αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν απομυζήσει οικονομικά και πολιτικά το ΠαΣοΚ, και τώρα σπιλώνουν πρόσωπα και συνειδήσεις. Καλεί μάλιστα τον κ. Σαλαγιάννη να βγάλει στο φως απολαβές και λογαριασμούς για τους πάντες και τα πάντα για να διαπιστωθεί «ποιοι ζουν για το ΠαΣοΚ και ποιοι ζουν από το ΠαΣοΚ»

Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ αναφέρει ότι η προσπάθεια εξοστρακισμού του έχει να κάνει με την διαφωνία του σε ζητήματα πολιτικής όπως το στίγμα και η στρατηγική του κόμματος τα οποία η ηγεσία δεν θέλει να αποσαφηνίσει, και θέτει 4 ζητήματα :

1. Το ποιοι οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική και οικονομική χρεοκοπία, ώστε οι συντελεστές αυτών των γεγονότων να μην έχουν ρόλο πρωταγωνιστή ή ακόμα και συμμετοχή στο νέο εγχείρημα.

2. Την τοποθέτηση όλων ως προς την θέση και σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο εγχείρημα. Υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, όπως παμφημολογείται, στελέχη που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση στην μεγάλη προοδευτική παράταξη;

3. Τη στάση των προβεβλημένων στελεχών απέναντι στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Πώς θα βλέπανε μετεκλογικά μια αντίστοιχη διαδικασία μ’ αυτή που διεξάγει το SPD, προσαρμοσμένη στα δικά μας συνταγματικά χρονικά δεδομένα, έτσι ώστε η όποια συνεργασία να είναι απόφαση όλων των μελών και όχι μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας;

4. Το τί κόμμα θέλουμε. Ένα κόμμα που για τα πάντα θα αποφασίζει ο Πρόεδρος και το περιβάλλον του ή ένα κόμμα που θα έχουν ρόλο και λόγο τα μέλη και οι φίλοι του;

Ένα κόμμα που θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές ή που απλά θα περιορισθεί σε ρόλο κομπάρσου και θα βολευτεί κάνοντας τις 17 έδρες 34;

Η επιστολή προς τον κ. Σαλαγιάννη καταλήγει με μια σαφή προειδοποίηση: «Σε αυτή την περίοδο, της άνευ προηγουμένου σκόπιμης στοχοποίησής μου, για ο,τιδήποτε συμβεί στους συνεργάτες μου, στο χώρο εργασίας μας στα γραφεία του 5ου ορόφου και σε μένα προσωπικά, θα αναζητηθούν ευθύνες.»

Η απάντηση Νίκου Σαλαγιάννη

Στον γραμματέα του ΠαΣοΚ απάντησε ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ο γενικός διευθυντής του κόμματος αναφέρει ότι κατά την συνάντηση που είχαν πρότεινε στον κ. Ξεκαλάκη να μεταφερθεί σε άλλο γραφείο του προσέφερε και γραμματεία για την υποστήριξη του και τον διαβεβαίωσε ότι οι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο του θα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες στο κόμμα. Επισημαίνει, επίσης ότι όσα αναφέρει ο κ. Ξεκαλάκης για κλίμα εκφοβισμού στο ΠαΣοΚ αποτελούν «απαράδεκτη αντιστροφή της αλήθειας»

Ολόκληρη η απάντηση Σαλαγιάννη έχει ως εξής

«Σε σχέση με την επιστολή που άφησες σήμερα στο γραφείο μου, θέλω να σου επισημάνω τα εξής:

Τα πολιτικά ζητήματα που θέτεις δεν είναι στην άμεση αρμοδιότητα μου και δεν τα σχολιάζω. Είναι απόψεις σου και τις σέβομαι. Έχω και εγώ τις απόψεις μου και τις ξέρεις.

Σε ότι αφορά στα γραφεία στον 5ο όροφο, η αλήθεια είναι ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχες συμφωνήσει και ζήτησες ένα δεκαήμερο για να τακτοποιηθείς. Σου πρότεινα μάλιστα, άλλο γραφείο στη Χαρ. Τρικούπη, όπως επίσης και γραμματεία για την υποστήριξη σου . Είπες, όχι, θα φύγω.

Σε ότι αφορά στους υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι στο γραφείο σου, όπως και στον αστυνομικό, σε διαβεβαίωσα κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα, θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο κόμμα μας.

(Σου υπενθυμίζω απλά ότι αυτή η συζήτηση έγινε ενώπιων δυο πολύ αγαπητών μας φίλων και συντρόφων).

Μιλάς στην επιστολή σου για κλίμα εκφοβισμού στο ΠΑΣΟΚ. Ε, αυτό, δεν είναι μόνο άδικο, αλλά αποτελεί και απαράδεκτη αντιστροφή της αλήθειας.

Επειδή με αφορά και προσωπικά, τόσο καιρό που είσαι εδώ ως Γραμματέας, περίπου δυο χρόνια, πες μου έναν άνθρωπο μας – έστω μόνο έναν! – που τιμωρήσαμε με άρση της απόσπασής τους, που εκφοβίσαμε. Έστω έναν!

Σ’ ότι αφορά στελέχη με απολαβές, που πρέπει «να έρθουν στο φως», ένα έχω να σου πω : κανένα στέλεχος δεν αμείβεται από το ΠΑΣΟΚ, ούτε με 1 ευρώ!

Εδώ αγκομαχούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας, θα πληρώνουμε τα στελέχη μας; Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα!

Και είναι κρίμα που το θέτεις, ενώ κάθε μέρα, σχεδόν, που βρισκόμασταν και συζητούσαμε μεταξύ των άλλων και για τις οικονομικές μας δυσκολίες, ποτέ δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα.

Σε ότι αφορά «τις ευθύνες για ότι συμβεί» στους συνεργάτες σου στον 5ο όροφο, τί εννοείς; τί θα μπορούσε τάχα να συμβεί; Πότε συνέβη κάτι για να επαναληφθεί: Είναι δυνατόν να θέτεις τέτοιο θέμα;

Αγαπητέ Στέφανε,

Δουλεύουμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια με αγωνία για την παράταξή μας, ως εθελοντές, μερικές φορές ως εθελοντές αυτοκτονίας. Το να θέτεις τέτοιου είδους θέματα, δε μας ταιριάζει και δεν μας αξίζει. »

Απάντηση Ξεκαλάκη

«Δεν συμμετέχω άλλο στο φτηνό ριάλιτι όλων όσων ως πρωταγωνιστές έφεραν το ΠαΣοΚ σε αυτή την κατάσταση. Περιγράφω με σαφήνεια στην επιστολή μου προς τον γενικό διευθυντή όλα όσα πλήγωσαν την παράταξη καιν συνεχίζουν να το κάνουν πλήττοντας θεσμούς της και διαβάλλοντας πρόσωπα που τους υπηρέτησαν με εντιμότητα και συνέπεια.

Ως προς την ουσία περιμένω όλοι να τοποθετηθούν δημόσια επί των πολιτικών ερωτημάτων που αφορούν τους προοδευτικούς πολίτες.

Αυτοί άλλωστε είναι που θα κρίνουν τις πρακτικές και τις θέσεις όλων μας.»