«Καμία ανοχή, καμία συνενοχή». Με αυτή τη θέση – σύνθημα θα σφυροκοπά η ΝΔ την κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους δανειστές και για τα νέα επώδυνα μέτρα που περιέχει. «Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015 ήταν προϊόν εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Και η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία βασίζεται ακριβώς στην ίδια πολιτική μέθοδο. Τα μέτρα με τα οποία φαίνεται να κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση έρχονται σύντομα στη Βουλή. Και στη Βουλή εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε την Τρίτη το πρωί με τους τομεάρχες του κόμματος.

Τις προσεχείς ημέρες η τακτική της ΝΔ θα είναι «μονοθεματική», όπως λένε στην Πειραιώς, επικεντρωμένη αποκλειστικά στη συμφωνία, το «τέταρτο μνημόνιο», και για τον λόγο αυτό έχουν επιστρατευτεί όλοι για να αναλύσουν τις επιπτώσεις της μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε προγραμματισμένες συναντήσεις και περιοδείες προκειμένου να δώσει προσωπικά ο ίδιος τον τόνο της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στα στελέχη του κόμματος του περιέγραψε ακριβώς τι εννοεί με τη λέξη καθήκον: Τα στελέχη του θα πρέπει να εξηγήσουν λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. «Τέταρτο Μνημόνιο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Με πρόσθετα βάρη μισού δις ευρώ και για το 2018. Με μόνιμα μέτρα 2% του Α.Ε.Π. για το 2019 και το 2020. Kαι με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια.

Ενώ τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το στόχο του, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλού πλεονάσματος του 3,5%. Eνδεχομένως να είναι και 3,7%, θα το δούμε στη συνέχεια αυτό. Και όλα αυτά ενώ δεν έχουμε καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, πλην όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί και καμία ρητή αναφορά για την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. Για να αποκαταστήσουμε, λοιπόν, την αριθμητική: Με τα μέτρα που θα ψηφιστούν ο λογαριασμός Τσίπρα –Καμμένου φτάνει τα 12,5 δις ευρώ. Είναι 8,5 φορές περισσότερα από όσα προέβλεπε το περιβόητο «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ. το 2014. Αυτά για όσους ξέρουν πολλαπλασιασμό ή μάλλον για όσους δεν κλέβουν στα νούμερα», εξήγησε.

Η ΝΔ αυτά τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσει γιατί όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αποτελούν «το βαρύ τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα». «Ο κ. Τσίπρας ζητούσε χρηματοδότηση χωρίς μέτρα και τελικά παίρνει μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Και έτσι μένει ανοιχτή η εκκρεμότητα για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Τα μέτρα που θα ψηφισθούν, λοιπόν, είναι το κόστος της παραμονής του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και το βαρύ τίμημα μιας δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, που έφερε τη χώρα σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι υποχωρεί σε όλα επειδή τρέμει την λαϊκή ετυμηγορία. «Ποιός φοβάται τώρα τις εκλογές; Όχι εμείς βέβαια. Με αίσθημα ευθύνης ζητήσαμε εκλογές πριν από έναν χρόνο, γιατί ποτέ δεν υπήρξε κυβέρνηση από το 1974 και μετά, που να οδηγήσει τη χώρα σε τόσο στραβό δρόμο, με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Δυστυχώς, οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πολιτική αλλαγή. Γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να ζημιώνει το παρόν και να ναρκοθετεί το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Ετοιμάζονται, λοιπόν, να ξαναπάνε στη Βουλή και να ψηφίσουν μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες. Είναι να απορεί κανείς. Να απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τόσο προκλητικά χαμογελαστός, τόσο γελαστός, τόσο εύθυμος στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες; Προφανώς, είναι η ευθυμία της εξουσίας. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Έτσι κι αλλιώς η εξουσία είναι για τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτοσκοπός και κίνητρο για τακτοποιήσεις ημετέρων σε κάθε επίπεδο».
Ο κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι χτίζει τη νέα διαπλοκή. «Σε δημόσια θέα παρακολουθούμε –παρακολουθήσαμε την περασμένη Παρασκευή – απαράδεκτες ρυθμίσεις προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων που η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προσεταιρισθεί. Αυτά που χαρίζονται είναι πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Και κάπως έτσι, πάνω στη διαγραφή προστίμων, χτίζεται η νέα διαπλοκή του κ. Τσίπρα. Η Κυβέρνηση περιφρονεί τη Βουλή. Εκτός βέβαια, αν πρόκειται για χαριστικές τροπολογίες τις οποίες προσέρχεται προσωπικά ο κ. Τσίπρας για να τις υπερασπίσει, για να τις πάρει επάνω του», είπε.
«Και επειδή το θράσος περισσεύει», συνέχισε, «η κυβέρνηση μας ρωτάει όλους μας: «Μα πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έκανε κάτι καλύτερο»; Η απάντηση είναι «Με τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει ποτέ εδώ. Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική. Θα είχαμε τελειώσει σήμερα με τα Μνημόνια. Θυμίζω το 2014, το τρίτο τρίμηνο, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Σήμερα μένει πίσω, όταν όλη η ευρωπαϊκή οικονομία ξαναμπαίνει μπροστά. Εμείς είμαστε ένα κόμμα εθνικής ευθύνης. Αναγνωρίζουμε ότι το Κράτος έχει συνέχεια. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε ως χώρα προφανώς και μας δεσμεύουν. Μας δεσμεύουν, όμως, ως προς τους στόχους. Όχι ως προς τα μέσα, με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν. Το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι είναι θέμα δικό μας». «Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους για να αναπνεύσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Με στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως με γρήγορες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να πάρει μπρος η ανάπτυξη. Αυτή είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Και που θα αποκαταστήσει, επίσης, την αξιοπιστία της χώρας εκτός συνόρων. Για να διεκδικήσουμε στο μέλλον μικρότερα πλεονάσματα και δημοσιονομικό οξυγόνο», τόνισε.
Ολα τα παραπάνω, τα συνόψισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στη δήλωσή του: «Η Κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί να ζει σε ένα δικό της παράλληλο κόσμο. Φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το τέταρτο Μνημόνιο. Το χειρότερο όλων, με τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, χωρίς να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας. Μειώνει κατά 18% τις συντάξεις, μειώνει το αφορολόγητο κάτω από τα 5.900 ευρώ. Και θέλει να συνεχίσουν οι Έλληνες να ανέχονται τα ψέματά της με τα περίφημα δήθεν αντίμετρα. Αυτά που για να ενεργοποιηθούν χρειάζονται πλεονάσματα απλησίαστα, ακόμη και με τη σκληρή υπερφορολόγηση που επιβάλλει. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, καμία συνενοχή».