«Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αυτά θα πρέπει βήμα το βήμα να επιλύονται, ωστόσο για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5.

Τόνισε πως, κατά κύριο λόγο, τα θέματα που έχουν απομείνει στη διαπραγμάτευση είναι τεχνικά, ότι υπάρχουν μερικά μικρά ανοικτά ζητήματα και πως «είμαστε πάρα πολύ κοντά ώστε να βρεθούν λύσεις και σε αυτά τα λίγα ζητήματα που έχουν απομείνει».

Ερωτηθείς εάν είναι θέμα 24ώρων να υπάρξει «λευκός καπνός», είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

«Έχουμε λόγους» τόνισε «να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή 30 Απριλίου θα έχουμε κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και τη συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, να το καταθέσουμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψήφισης. Από εκεί και πέρα πρέπει να γραφτεί η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς και να κατατεθεί στο Eurogroup της 22 Μαΐου».

«Μεταξύ 10 και 15 Μαΐου εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης των προαπαιτούμενων στο κοινοβούλιο ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να έχουν τον χρόνο να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης και να την καταθέσουν στο Eurogroup για να μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος» ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «με το κλείσιμο της συμφωνίας την Κυριακή θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος και αυτό που θα συζητηθεί στο Eurogroup είναι ο βαθμός εξειδίκευσης αυτών των μέτρων».

Επισήμανε ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ζητά μια όσο το δυνατόν πιο ειδική περιγραφή των μέτρων, που θα κριθεί αν θα εφαρμοστούν εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.

«Ως προς αυτό νομίζω ότι θα βρεθεί πολιτική λύση» υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν όλες οι πλευρές και εκτίμησε «ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο».