Τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η οποία αφορά εταιρείες που μετά την μεταβίβασή τους βαρύνονται από προηγούμενες παραβάσεις λαθρεμπορίας. Παρά τις αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου έκανε αποδεκτή την τροπολογία, με την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗ.ΣΥ.) να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι «πολλά ακούστηκαν, ότι είναι “φωτογραφία” κάποιου ή κάποιων», προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζω τίποτα από αυτά ούτε υποψιάζομαι», ενώ όταν ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία ακούστηκαν αποδοκιμασίες από την πτέρυγα της ΔΗ.ΣΥ.: «Δεν ντρέπεσαι. Βάλατε μπροστά τον φουκαρά…», φώναζαν οι «πράσινοι» βουλευτές.

Σημειώνεται, ότι παρόμοια τροπολογία είχε κατατεθεί έναν χρόνο πριν από τον ίδιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δ. Δημητριάδη και είχε αποσυρθεί μετά από ανάλογες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο ίδιος επανήλθε με ελαφρώς τροποποιημένη τροπολογία, προκαλώντας την έκρηξη του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος έκανε λόγο για «τροπολογία της αθλιότητας και της μεγάλης κομπίνας που επανέρχεται», ενώ ρώτησε ευθέως «ποιοι είναι οι ημέτεροι που αξίζουν τον κόπο τέτοιας μεταχείρισης από την κυβέρνηση;». Την κατηγόρησε δε ότι με την εν λόγω ρύθμιση «χαρίζει εκατομμύρια σε ανώνυμους τώρα, αλλά επώνυμους στη συνέχεια».

Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδος είπε: «Σας ρωτάμε για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα. Δεν είναι αθώα η τροπολογία. Ζητήστε αναβολή του θέματος, ζητήστε έκθεση του ΓΛΚ και να την πάρετε επάνω σας ως κυβέρνηση». Και κάλεσε την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία είχε δηλώσει ότι «αυτό που είπε ο κ. Κεγκέρογλου δεν έχει κάποια αλήθεια», να μην κάνει αποδεκτή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι στην αντίθετη περίπτωση «δεν θα τελειώσει η συνεδρίαση χωρίς ονομαστική ψηφοφορία». «Υπάρχει υποψία διαφθοράς», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ενώ υποβάλλοντας το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίες είπε απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές: «Θα σηκώσετε όλοι τα χεράκια σας και θα ψηφίσετε με το όνομά σας αυτή την τροπολογία. Μπαμπεσιές εδώ δεν θα γίνουν. Αν η κυβέρνηση θα το κάνει αυτό είναι απολύτως εκτεθειμένη και κομπίνες που έχουν σκοπό και μέσα ενημέρωσης δεν θα περάσουν».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι «η στάση σας μας κάνει αλγεινή εντύπωση». «Η τροπολογία κατατέθηκε στις 10.15 το πρωί. Πότε προλάβατε να συνεννοηθείτε και να εμφανιστεί αιφνιδίως η υπουργός εδώ για να την υποστηρίξει;». Ενώ με έντονο ύφος είπε: «Πού νομίζετε ότι νομοθετείτε, στην Μποτσουάνα; Τι είναι αυτά τα χάλια; Ποιοι κρύβονται εδώ; Να μας πείτε τι ποσό αφορά. Δεν μπορούμε να προσθέτουμε τέτοια ρουσφέτια. Αυτά τα κουτοπόνηρα να τα αφήσετε». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης καλώντας την κυβέρνηση «να μην δεχθεί την τροπολογία για τη προστασία του και της Βουλής». «Να την φέρει αν θέλει η κυβέρνηση ως υπουργική και να μας εξηγήσει ποιους αφορά και σε τι βαθμό», σημείωσε ο ίδιος, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να την φέρει κοστολογημένη με την κανονική διαδικασία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητριάδης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων είπε ότι στόχος της τροπολογίας είναι «να ξεμπλοκάρουμε τις επενδύσεις» όπως και το «να ξέρει ο επενδυτής ότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί πριν από αυτόν και για τα οποία δεν ήταν ενήμερος». Όπως είπε, «αφορά την επιχειρηματικότητα, να μπουν κανόνες δικαίου και αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις λαθρεμπορίας και τίποτα παραπάνω, για να διευκολύνει τους νέους επενδυτές από ευθύνες που αποδεδειγμένα βαραίνουν τους προηγούμενους».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών στις περιπτώσεις που μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων, καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνους που αναλαμβάνουν. Χωρίς την ύπαρξη ανάλογης διάταξης, κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα διατρέχει κίνδυνο καταλογισμού πονών και πληρωμής χρηματικών ποσών ανυπολόγιστου ύψους για αδικήματα που έχουν διαπράξει άλλα πρόσωπα».