Ολοκληρώνεται την Κυριακή η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η δεύτερη φάση ξεκινά αμέσως μετά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο οπότε και η Επιτροπή θα καταθέσει την έκθεσή της.

Μέχρι στιγμής περίπου 2.500 άτομα έχουν απαντήσει στο ερωτηματολόγιο που έχει συγκροτηθεί από την Επιτροπή. Οι ερωτήσεις είναι χωρισμένες σε έξι άξονες και αφορούν ζητήματα που έχουν τεθεί και συζητηθεί κατά καιρούς δημοσίως, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός κράτους εξουσίας, η οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο και απάντησαν στο ερωτηματολόγιο είναι 35-50 ετών και στην συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 17-25 υπάρχει χαμηλή συμμετοχή που δεν ξεπερνά το 3,5% , στην ηλικιακή ομάδα 25-35 το ποσοστό είναι 17%, στην ομάδα 35-50 το ποσοστό είναι 41%, στην ομάδα 50-60 είναι 22.5% και πάνω από 60 είναι 17%.

Οι περισσότεροι που έχουν απαντήσει είναι άντρες σε ποσοστό 77% περίπου, με μόλις 23% των ατόμων που έχουν απαντήσει να είναι γυναίκες.

Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου οι πολίτες μπορούν να απαντήσουν σε μία μόνο ενότητά του και να σταματήσουν. Από τις απαντήσεις φαίνεται όμως ότι οι πολίτες απαντούν εξίσου για όλες τις ενότητες χωρίς να αδιαφορούν για κάποια συγκεκριμένη.

«Για να συγκροτηθεί το ερωτηματολόγιο, στηριχθήκαμε σε ό,τι έχει δημοσιευτεί, σε ό,ποιες απόψεις δηλαδή έχουν δημοσιευτεί περί το Σύνταγμα. Αυτά υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα της Επιτροπής Διαλόγου ως ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά υπάρχουν και επιμέρους προτάσεις», εξηγεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας: «Προσπαθήσαμε βγάζοντας στην άκρη τις μη αναθεωρητέες προτάσεις, αυτές δηλαδή που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του συντάγματος, να κάνουμε ένα ερωτηματολόγιο με κλειστού τύπου ερωτήσεις. Συγκροτήσαμε ένα ερωτηματολόγιο με εναλλακτικές κλειστές ερωτήσεις, σε κάθε άξονα ξεχωριστά και στο τέλος της κάθε ενότητας δίνουμε την ευκαιρία ανοικτών απαντήσεων στον κάθε πολίτη. Άρα, πειθαρχημένα απαντάει και παίρνει θέση απέναντι σε αυτό που αφηρημένα συζητείται ή δεν συζητείται αλλά ταυτόχρονα έχει την πιθανότητα να πει αυτό που θέλει».

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι μέρος της προδικασίας την οποία έχει αναλάβει η δεκαμελής Επιτροπή Διαλόγου, η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που ήταν παρών και στη συνεδρίαση που έγινε στη Βουλή.

«Το ερωτηματολόγιο δεν συγκροτήθηκε συνθηματολογικά ή αυθαίρετα. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να δούμε τι λέει η κοινωνία. Δηλαδή μπορεί εγώ να έχω μία συγκεκριμένη άποψη για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά υποχρεούμαι να βάλω στους πολίτες το ερώτημα, σύμφωνα με αυτά που έχουν ακουστεί. Και θα πρέπει να τα βάλω με τέτοιο τρόπο που να είναι ξεκάθαρο ότι εννοούν αυτό που λέει η ερώτηση. Αλλιώς θα περνούσαμε στη συνθηματολογία. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει η πολιτική μας κουλτούρα. Δεν ξέρουμε να συζητάμε και άρα δεν ξέρουμε να διαφωνούμε, άρα να συνθέτουμε και να συμφωνούμε εκεί που πρέπει να συμφωνούμε», τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής.

Για να λάβει κανείς μέρος στη διαδικασία αρκεί να μπει στη σελίδα http://www.syntagma-dialogos.gov.gr, να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς για το taxis και να διαθέσει περίπου 20 λεπτά από το χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις και ίσως λίγο περισσότερο αν θέλει να γράψει και την άποψη του σε μία από τις ενότητες. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν είναι δεσμευτικό για την Αναθεωρητική Βουλή, ωστόσο όπως δηλώνει ο κ. Σπουρδάλάκης, «ο στόχος της Επιτροπής είναι να μπουν στη συζήτηση άτομα, έτσι ώστε όταν φουντώσει η συζήτηση στη Βουλή όπως ορίζει ο νόμος να είναι λίγο ενημερωμένοι και να παρακάμπτουν την αναγκαστική συνθηματολογία που περιέχει το επικοινωνιακό πεδίο».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής διευκρινίζει ακόμα ότι «το έργο της επιτροπής δεν είναι μόνο το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Η διαβούλευση έχει να κάνει και με τις δια ζώσης συναντήσεις που κάνει η επιτροπή με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και έχει προγραμματίσει και με ίδιου τύπου συναντήσεις και συζητήσεις που κάνει στην περιφέρεια».

Στην επόμενη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, θα συγκροτηθεί και αναρτηθεί ερωτηματολόγιο με πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πρώτων απαντήσεων. Οι δράσεις της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.