Στην έμμεση πλην σαφή παραδοχή της αναρμοδιότητάς της όσον αφορά την διερεύνηση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εκ μέρους του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας επί ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου, προχώρησε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της.

Έτσι, αποφάσισε ότι «πρέπει να εξεταστεί η αρμοδιότητα της Επιτροπής να διερευνήσει, εάν διαπιστώνονται ενδείξεις για διάπραξη εκ μέρους του πρώην υπουργού κ. Ιωάννη Παπαντωνίου του εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων».

Αυτό αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που κρίθηκε αναγκαίο να εκδοθεί με την συμφωνία σχεδόν του συνόλου των παρισταμένων βουλευτών (ο Αν. Λοβέρδος της ΔΗ.ΣΥ. διαφώνησε καθώς θεωρεί όλη την διαδικασία «στον αέρα», ενώ ο χρυσαυγίτης Ι. Λαγός φέρεται να επέμεινε ότι πρέπει να ερευνηθούν όλα), προκειμένου να αποτυπωθεί επισήμως το δια ταύτα της συζήτησης, το οποίο είναι ότι: «Η διερεύνηση θα γίνει με τον ταχύτερο δυνατό, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, τρόπο, ώστε ακόμη και σε περίπτωση αναρμοδιότητας, να γίνει τάχιστα παραπομπή στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης».

Ουσιαστικά η προανακριτική προανήγγειλε το πέρας των εργασιών της «το ταχύτερο δυνατό» και την παραπομπή της υπόθεσης στην τακτική Δικαιοσύνη.

Από τη ΝΔ έκαναν λόγο για προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να βρει «οδό διαφυγής», ενώ ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το παραπάνω σκεπτικό «φύλλο συκής» προκειμένου να καλυφθεί το προφανές κατά τον ίδιο, δηλαδή η αναρμοδιότητα της επιτροπής.

Επί της ουσίας αυτό που μένει να γίνει είναι η προανακριτική να τεκμηριώσει την αναρμοδιότητά της ζητώντας στοιχεία από τους αρμόδιους εισαγγελείς σχετικά με τους λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου.

Αλλά ακόμα και αν διαπιστώσει ότι οι εν λόγω λογαριασμοί τοποθετούνται χρονικά εντός της τριετίας που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, πάλι, σύμφωνα με βουλευτές που έχουν νομική κατάρτιση, η προανακριτική δεν έχει αρμοδιότητα. «Ακόμα και αν το ξέπλυμα έχει συνάφεια με υπουργικά καθήκοντα, η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια να το διερευνήσει», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Επίσης, η προανακριτική αποδέχθηκε μεν ότι «η Βουλή είναι κατ’ αρχάς αρμόδια για την εξέταση τέλεσης του εγκλήματος της απιστίας εκ μέρους του πρώην υπουργού κ. Ιωάννη Παπαντωνίου», ωστόσο, «διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εξάλειψη του αξιόποινου για το συγκεκριμένο αδίκημα, λόγω παραγραφής».