Για κίνδυνο διάβρωσης του κοινωνικού κράτους δικαίου, το οποίο αποτελεί πυλώνα του Δυτικού πολιτισμού, της ΕΕ και της Ευρώπης, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Δεν νοείται ΕΕ και Ευρώπη χωρίς κοινωνικό κράτος. Το κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης ή ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνική συνοχή, αλλά και ζήτημα πραγματικής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Χωρίς το κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στους τέσσερις κινδύνους που υπονομεύουν τα θεμέλια της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας:

Ο πρώτος είναι ο «ιδιότυπος κυβερνητικός δεσποτισμός», όταν, δηλαδή, δεν υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία των εξουσιών (νομοθετική εκτελεστική, δικαστική).

Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τη μη αποτελεσματική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, δηλαδή την αδυναμία απονομής της δικαιοσύνη, ή τις καθυστερήσεις που οδηγούν σε αρνησιδικία.

Τρίτον, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ορισμένοι υπερεθνικοί οργανισμοί, που δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και δεν υπακούουν σε κανόνες δικαίου, παρεμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία με επιπτώσεις στα κράτη αλλά και στον άνθρωπο. Τέτοιου είδους οργανισμοί, είπε, είναι ορισμένες αγορές που εκμηδενίζουν τους ανθρώπους, αλλά και οι λεγόμενοι οίκοι αξιολόγησης, για τους οποίους σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο για τους κανόνες λειτουργίας τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν τα κατάλληλα θεσμικά αντίβαρα και έλεγχος στη λειτουργία αυτών των οργανισμών. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεξέλεγκτους μηχανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή ολόκληρα κράτη και ολόκληρες κοινωνίες και ανθρώπους» ανέφερε.

Τέταρτον, η φθίνουσα πορεία του κοινωνικού κράτους δικαίου αποτελεί εξαιρετικά «τοξικό» κίνδυνο υπονόμευσης της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας ότι η ΕΕ οφείλει το συντομότερο δυνατό να προσχωρήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Γνωρίζω τη γενναία προσπάθεια που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει το θέμα σχετικά με τη συμβατότητα με βάση το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα ήταν τεράστια συμβολική κίνηση της ΕΕ να μετάσχει ως νομικό πρόσωπο, ως ένωση λαών στο Συμβούλιο της Ευρώπης» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο η όποια λύση στο Κυπριακό

«Η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Για εμάς είναι ανοιχτή πληγή ότι από το 1974 υπάρχει κατοχή ξένου στρατού στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι το Κυπριακό δεν είναι εθνικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και κυρίως σχετικά με το τι σημαίνει κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ. Η αρχή της κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ δεν ανέχεται να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις μετά την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε για οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ, αν δεχόμαστε σήμερα επίλυση του Κυπριακού με παραμονή στρατευμάτων κατοχής;» διερωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι και η Τουρκία έχει να κερδίσει από μια λύση που σέβεται την αρχή κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να υπάρχει αυτή η «μη λύση» και τα στρατεύματα κατοχής, γιατί και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι τελικά θύματα αυτής της κατάστασης.

Να υπερασπιστούμε την Ευρώπη από τον εφιάλτη της παρακμής

Την ανάγκη «να υπερασπιστούμε την Ευρώπη από τον εφιάλτη της παρακμής», τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Στρασβούργου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για τις οποίες δεν είναι αποκλειστικώς υπεύθυνος και επισήμανε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια και με υποδειγματική αλληλεγγύη έναντι των εταίρων της, για την εκπλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Πρ. Παυλόπουλος εξέθεσε τις απόψεις του για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μέσα στους τωρινούς ταραγμένους καιρούς», διατυπώνοντας προς όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας την έκκληση: «Ας υπερασπιστούμε την Ευρώπη από τον εφιάλτη της παρακμής και ας την στηρίξουμε στα στέρεα θεμέλια που εγγυώνται, όχι μόνο την «intra muros», αλλά και την παγκόσμια αποστολή της».

Συνεχίζοντας, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η αποτελεσματική υπεράσπιση των αξιών του δυτικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού προϋποθέτει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό, προσέθεσε, δεν είναι άλλο από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, δηλαδή το σύστημα πολιτειακής οργάνωσης που επινόησε ο δυτικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός, το οποίο παρ’ όλες τις επιμέρους ελλείψεις του, είναι το καταλληλότερο για να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο στον «σισύφειο» αγώνα του να υπεραμυνθεί της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία επινοήθηκε για να επιτρέψει τη διαιώνιση, ιδίως των αρχών και αξιών του δυτικού, άρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού (της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης).

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ΕΕ έχει χρέος να οδηγηθεί στον τελικό της προορισμό, τον οποίο δρομολόγησαν οι εμπνευστές της ως μέσο οριστικής αποσόβησης των εφιαλτικών κινδύνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Πράγματι, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη αποφάσισε να παραμερίσει οριστικώς τα στείρα εθνικιστικά της ένστικτα και να εναρμονίσει τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα σε μια νέα κοινή πορεία μέσω μιας υπερεθνικής οργάνωσης. Η Ευρώπη πέρασε έτσι στον υπερεθνικό της χρόνο, διότι συνέλαβε υπερεθνικώς την πεμπτουσία του μελλοντικού προορισμού της. Και ο προορισμός αυτός είναι η διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, η οποία λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Μόνον αυτή η Ευρώπη μπορεί να φέρει σε αίσιο πέρας τη σύμφυτη με τη δημιουργία της αποστολή της, ως ασπίδα και δόρυ υπεράσπισης των αρχών της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, πριν από την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Στρασβούργου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γκουίντο Ραΐμόντι, με τον Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και με τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ρόντερικ Λίντελ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια τελετής και παρουσία του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπορν Γιάγκλαντ, δώρισε προς το Συμβούλιο, προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.