Εκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ, πιθανόν το φθινόπωρο, και κατάργηση όλων των οργάνων του κόμματος ως τότε εξήγγειλε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οι αρμοδιότητες του γραμματέα της ΚΕ του ΠαΣοΚ Στέφανου Ξεκαλάκη, μεταφέρονται στον συντονιστή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) η σύνθεση της οποίας θα αποφασιστεί από την πρόεδρο του κόμματος. Μεταξύ των οργάνων που καταργούνται είναι και η ΕΚΑΠ, η οποία είναι αρμόδια για την ορθή τήρηση του Καταστατικού!

Η ΚΟΕΣ θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων που σχετίζονται με το Συνέδριο και θα έχει Γραμματεία και Συντονιστή. Οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου μεταβιβάζονται στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε Επιτροπή της ΚΟΕΣ.

Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά, τόνισε ότι προχωρά σε αυτές τις αποφάσεις προκειμένου να σταματήσει η εσωστρέφεια και γιατί το ΠαΣοΚ χρειάζεται καθαρές λύσεις.

«Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών. Χωρίς αμφιβολία τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στο ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται και έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις και με το δίκιο τους. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν. Κανένας μηχανισμός ακόμα και αν φορά την προβιά του «νέου», δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Η βάση μας θεωρεί ως ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι κεφάλι και κερδίζει μάχες, κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την πορεία. Είναι επίσης ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο να υβρίζονται βουλευτές και στελέχη που αποφάσισαν με δική τους βούληση να συμπορευτούν μαζί μας, αναγνωρίζοντας την πολιτική και τη δράση μας. Ως εδώ.
Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχισθεί», είπε.

Και πρόσθεσε ότι «αν το επιτρέπαμε θα ήμασταν συνυπεύθυνοι για μια πορεία συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ ,σε ένα κόμμα «ελεγχόμενο» από μηχανισμούς. Έχω αποδείξει ότι σέβομαι απόλυτα την διαφορετική άποψη, την διαφωνία. Την έχουμε κατοχυρώσει στις διαδικασίες μας. Αλλά η διαφορετική άποψη πρέπει να εκφράζεται με συνέπεια, τόλμη, ευθύνη στο φως της ημέρας. Ναι χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις!
Για καθαρές όμως λύσεις χρειάζονται καθαροί άνθρωποι, καθαρές συνειδήσεις και καθαρές απαντήσεις:
Θέλουμε μία μεγάλη παράταξη ή ένα μικρό κόμμα που οι συσχετισμοί των μηχανισμών θα οδηγούν σε αέναες διαπραγματεύσεις νομής της κομματικής εξουσίας.

Θέλουμε μία αυτόνομη παράταξη ή ένα βολικό παρακολούθημα που θα γίνεται συμπλήρωμα από δω και από εκεί, κατά το δοκούν, με στόχο πάντα τη διασφάλιση προσωπικών ρόλων; Θέλουμε ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα ή μία παράταξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο;

Και βέβαια είναι άλλο η διαφωνία και άλλο η ανοιχτή υπονόμευση σε ότι δεν ελέγχεται ή δεν εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους. Και αυτό μάλιστα να παρουσιάζεται ως δήθεν νέο. Το νέο δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Και μάλιστα ευκαιρίας για κλεφτοπόλεμο και εσωκομματική γκρίνια.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε στελέχη τη μια στιγμή να κόπτονται για τα σύμβολα και την ιστορία και σε μια νύχτα να επιδιώκουν τη διάλυση».

Δήλωση Στέφανου Ξεκαλάκη

«Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

– «Όχι» στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας.
– «Όχι» στην ενοχοποίηση της διαφωνίας.
– «Όχι» στις διαρροές εναντίον συντρόφων που όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή.

Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.

Γιατί, για να κάνουμε κανονική τη χώρα,πρέπει πρώτα να κάνουμε κανονικό το κόμμα.
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε το λαό ότι αλλάξαμε.
Μόνο τότε θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη.

Προχωράμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και κυρίως η νέα γενιά που βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην σημερινή της συνεδρίαση με ομόφωνη απόφαση της:

1) στηρίζει και θα αγωνιστεί για την επιτυχία του πολιτικού και προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του κεντρικού συντονιστικού συμβουλίου μετά την εισήγηση της επικεφαλής της Φώφης Γεννηματά

2) συμφωνεί και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία και την απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή έκτακτου ενωτικού συνεδρίου του κινήματος.

3) Θα συνεχίσει να συμβάλει στην επεξεργασία και την εξειδίκευση των θέσεων και των προτάσεων της παράταξης για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Κοινωνία