Σκληραίνει τη στάση της η Φώφη Γεννηματά που φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια σειρά πολιτικών κινήσεων που θα ξεκαθαρίσουν το εσωτερικό τοπίο στο ΠαΣοΚ, μετά την ανταρσία που εκδηλώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή όπου στελέχη της νέας γενιάς αμφισβήτησαν ευθέως τις επιλογές της για το συνέδριο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Η Χαρ. Τρικούπη επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της πλευράς Ανδρουλάκη που ανταπαντά ότι δεν ασχολείται με ύβρεις.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, την Τρίτη, συγκαλεί εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» κατά την οποία θα ζητήσει και το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει στήριξη για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της. Η κυρία Φώφη Γεννηματά έχει γίνει αποδέκτης ποικίλων εισηγήσεων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το χάος που δημιουργήθηκε κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Στην κ. Γεννηματά προτάθηκε να προχωρήσει στην διεξαγωγή συνεδρίου του ΠαΣοΚ ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να αντικαταστήσει τον γραμματέα της ΚΠΕ, Στέφανο Ξεκαλάκη και να πετύχει μια νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία φαίνεται ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Όπως αναφέρουν συνεργάτες της τις τελικές αποφάσεις «θα τις πάρει η ίδια με το μαξιλάρι της». Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι η πρόθεση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, να προχωρήσει «αταλάντευτα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κεντρικού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πραγματοποίηση του Πολιτικού Προγραμματικού Συνεδρίου της ΔΗΣΥ στο τέλος Ιουνίου»

Ενδεικτική των προθέσεων της ηγεσίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος είναι οι δηλώσεις κύκλων της Χαρ. Τρικούπη που αναφέρουν ότι « θα αναληφθούν άμεσα οι επιβεβλημένες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες» που θα απαντούν «στην προσπάθεια ναρκοθέτησης της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως φορέα διεύρυνσης , μετεξέλιξης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς». Διευκρινίζεται μάλιστα ότι την απάντηση σε όσους «επέλεξαν να μετατραπούν – απροσχημάτιστα πια – σε δούρειους ίππους έξω – παραταξιακών συμφερόντων επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ» θα την δώσουν «οι προοδευτικοί πολίτες, η μεγάλη πολιτική και κοινωνική βάση της παράταξης» αναφορά που παραπέμπει ευθέως σε διαδικασία συνεδρίου.

Πάντως, κοινός τόπος στο ΠαΣοΚ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση ώστε να πάψει το κόμμα να εμφανίζεται με δύο γραμμές σε ότι αφορά το μέλλον του. «Κάποιοι έχουν την άποψη ότι το ΠαΣοΚ διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία θα πρέπει να αποτελέσει τον κορμό ενός νέου πολυκομματικού φορέα. Κάποιοι άλλοι ζητούν την μετεξέλιξη του, δηλαδή την αυτοδιάλυση του και την συμμετοχή των δυνάμεων του σε έναν ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε αυτή την διχογνωμία θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος» αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, η ρήξη στο ΠαΣοΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι τόνοι της ηγεσίας κατά του Στέφανου Ξεκαλάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολεμικοί. Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη αναφερόμενοι στον γραμματέα και τον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κάνουν λόγο για μηχανισμούς στελεχών « στελεχών που ενώ εμφανίζονται ως «νέα», διέπονται και χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων» τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ.» Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά ανεβάζουν και άλλο τους τόνους: «Τα παιδία (του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια) παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους εν ου παικτοίς,» αναφέρουν.

Η πλευρά Ανδρουλάκη επιμένει ότι το ζητούμενο για αυτούς είναι η ενότητα της κεντροαριστεράς και η διεξαγωγή ενός συνεδρίου ανοιχτό στην κοινωνία με τη συμμετοχή όλων των σχημάτων του χώρου και των προοδευτικών πολιτών που το επιθυμούν. Αποφεύγουν επίσης να απαντήσουν στους χαρακτηρισμούς που τους αποδίοδονται. «Δεν ασχολούμαστε με ύβρεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι επιμένουν στο πολιτικό πλαίσιο που παρουσίασαν κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.