Ρήξη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ. Επειτα από συνεδρίαση εννέα ωρών η ΚΕ, από την οποία είχε αποχωρήσει η πλευρά Γεννηματά και σχεδόν όλοι οι βουλευτές του κόμματος, ψήφισε κατά πλειοψηφία να ισχύσει η απόφαση του συνεδρίου του 2015 για ανοιχτό συνέδριο του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Την πρόταση αυτή υποστήριξε η πλευρά Ανδρουλάκη. Δεν πρόλαβαν να φύγουν τα μέλη της ΚΕ από την αίθουσα του καραβελ και εξεδόθη δελτίο Τύπου από την Χαρ. Τρικούπη ότι η ΚΕ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά.

Μετά από αυτά το ΠαΣοΚ εισέρχεται σε έντονων αναταράξεων με τη Φώφη Γεννηματά να βρίσκεται ενώπιον σοβαρών αποφάσεων μετά την καταψήφιση της πρότασης της που ερμηνεύεται ως ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπό της. Το ΠαΣοΚ είχε πολύ καιρό να ζήσει τέτοια ένταση σε κομματική συνεδρίαση η οποία στιγματίστηκε από την απόφαση της ηγεσίας να αποχωρήσει από την ΚΕ για να εμποδίσει την ψηφοφορία.

Η ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις καθώς δεν πίστεψε ότι τα στελέχη της νεότερης γενιάς θα προχωρούσαν σε ένα τέτοιο βήμα διαφοροποίησης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ στην αίθουσα που συνεδρίαζε η ΚΕ γινόταν φανερό ότι η πλευρά Ανδρουλάκη θα έθετε θέμα ψηφοφορίας, επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έλεγαν ότι «σιγά μην βάλουν τα παιδάκια θέμα ψηφοφορίας.»

Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι «το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα γίνει είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο κ. Ανδρουλάκης» Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τον έντονο εκνευρισμό τους υποστηρίζοντας ότι αν και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις επί της πρότασης της κυρίας Γεννηματά ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ «καθοδήγησε την πρόταση που κατέθεσαν τα τρία μέλη του πολιτικού συμβουλίου ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία όταν είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα αρκετά μέλη της ΚΕ.» Υποστηρίζουν επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε μεθοδεύσει την διαδικασία ρήξης και για αυτό αρνήθηκε την συμβιβαστική πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη την οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Γεννηματά. «Πρόκειται για μια κίνηση υπονόμευσης της παράταξης» τόνιζαν προσθέτοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε Δούρειους Ίππους. Την ώρα που η παράταξη μεγαλώνει κάποιοι ασχολούνται με προσωπικές στρατηγικές»

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησε να γεφυρώσει τα πράγματα και πρότεινε να γίνει το συνέδριο όπως εισηγήθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αργότερα να πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους. Ο Μιχάλης Τζελέπης που προήδρευε επιχείρησε να τεθεί σε ψηφοφορία μόνο η εισήγηση της κυρίας Γεννηματά. Υπήρξε όμως έντονη αντίδραση μελών της ΚΕ. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και ο κ. Τζελέπης είπε ότι έγινε δεκτή η πρόταση της προέδρου επειδή αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις των στελεχών της ΚΕ. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες. «Αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δόθηκε γραμμή να φύγουν γιατί ξέρουν ότι θα απορριφθεί η πρόταση Γεννηματά», φώναζαν άλλα μέλη της ΚΕ.

Μέσα στον γενικό χαμό, μια πρόταση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου για συνέδριο του ΠαΣοΚ πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν φάνηκε να γίνεται αντιληπτή ούτε αποδεκτή από τα μέλη της ΚΕ με αποτέλεσμα να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που παρουσίασε χθες η ΚΕ ήταν μια εικόνα πιστοποίησης του πολιτικού χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη του ΠαΣοΚ. Η κυρία Γεννηματά, όπως παραδέχονται συνεργάτες της, καλείται τώρα να λάβει εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την ομαλή πορεία προς το συνέδριο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»