από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 

Απορρίφθηκε η πρόταση ΝΔ για συζήτηση στη Βουλή για τη Βενεζουέλα

Ζητούσε ψήφισμα για συζήτηση στην ολομέλεια
Απορρίφθηκε η πρόταση ΝΔ για συζήτηση στη Βουλή για τη Βενεζουέλα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με Σαίξπηρ …απάντησε στο αίτημα της ΝΔ ο Κ. Δουζίνας προκειμένου να αρνηθεί την πρόταση για σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με θέμα τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα.

Ο πανεπιστημιακός με ακαδημαϊκή καριέρα στο Λονδίνο επέλεξε μάλιστα να διαβάσει από το πρωτότυπο στους δημοσιογράφους την επίμαχη φράση που σε δική του μετάφραση έλεγε: «Να κάνεις τη δουλειά σου. Να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένους καυγάδες. Αν πετύχεις αυτή την προσπάθεια μπορείς να εξαφανίσεις την μνήμη του παρελθόντος».

Πρόκειται για την συμβουλή που έδωσε ο Ερρίκος ο Δ΄ λόγω του επικείμενου θανάτου του στον γιό του ο οποίος θα αναλάμβανε χρέη βασιλιά. Όσον αφορά την ουσία, η άποψη του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής είναι, όπως είπε στους δημοσιογράφους, ότι «η Βουλή και προφανώς οι Επιτροπές ούτε συζητούν ούτε ψηφίζουν ψηφίσματα – γι’ αυτό δεν έγινε ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης», ενώ σημείωσε ότι «το Παγκόσμιο Σύμφωνο Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στο οποίο αναφέρεται η ΝΔ, δεν υπάρχει».

Επίσης, τόνισε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση σε ένα άλλο κράτος». «Όσο είμαι πρόεδρος ουδέποτε η ΝΔ ζήτησε να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα τεράστια θέματα Άμυνας και Εξωτερικών. Η πρώτη φορά που υποβλήθηκε αίτημα σύγκλησης είναι για τη Βενεζουέλα», τόνισε ο κ. Δουζίνας αν και παραδέχθηκε ότι «προφανώς μας απασχολεί το τι γίνεται στη Βενεζουέλα, η θέση όμως του Κοινοβουλίου δεν είναι να πάρουμε τη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά να χρησιμοποιήσουμε ό,τι δικαίωμα έχουμε προκειμένου να υπάρξει ειρηνική κατάληξη».

Η απόρριψη του αιτήματος

Σε δημόσια απόρριψη του αιτήματος των βουλευτών της ΝΔ να συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και να καταλήξει σε ένα ψήφισμα που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, προχώρησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Ως προς το τυπικό μέρος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, έχει συμβουλευτεί σχετικώς και τις υπηρεσίες, οι οποίες αναφέρουν ότι «η Βουλή και προφανώς οι κοινοβουλευτικές επιτροπές δεν κάνουν ψηφίσματα». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπήρξε ψήφισμα για διαδικασία αναγνώρισης της Παλαιστίνης, διότι ακόμη και η Ολομέλεια δεν κάνει ψηφίσματα, σύμφωνα με επισήμανση του κ. Δουζίνα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας σημείωσε για την αναφορά των βουλευτών της ΝΔ σε «παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, τα οποία η Βενεζουέλα έχει υπογράψει», ότι έγκριτοι νομικοί, αρκετοί εκ των οποίων μετέχουν στην Επιτροπή, θεωρούν  γνωστό ότι παγκόσμιο σύμφωνο κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει.

Ως προς το ουσιαστικό μέρος, ο κ. Δουζίνας είπε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν, και τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, δεν έχει συνεδριάσει αυτή η Επιτροπή για να συζητήσει την εσωτερική κατάσταση σε ένα άλλο κράτος. Είναι Επιτροπή για την εξωτερική πολιτική».

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα ότι «κατά τον χρόνο που τουλάχιστον ο ίδιος είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ουδέποτε οι αγαπητοί συνάδελφοί του της ΝΔ, δεν του ζήτησαν να συνεδριάσει αυτή η Επιτροπή για οποιοδήποτε από τα τεράστια θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής που απασχολούν αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση και τη Βουλή και τον ελληνικό λαό». «Για πρώτη φορά μου ζητάνε να κάνω σύγκληση της Επιτροπής για το τι γίνεται στη Βενεζουέλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δουζίνας επικαλέστηκε αναφορά στο γνωστό δράμα του Σαίξπηρ, τον Ερρίκο τον 4ο, σύμφωνα με την οποία: «Να κάνεις δουλειά σου, να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά, με ξένους καυγάδες, ξένες αντιδικίες, ξένες διαμάχες. Αν πετύχει αυτή η προσπάθεια, μπορεί να εξαφανίσει τη μνήμη του παρελθόντος». «Αυτό μου ήρθε αμέσως στο μυαλό διαβάζοντας το αίτημα της ΝΔ», πρόσθεσε.

«Προφανώς μας απασχολεί και μας ανησυχεί, και μένα προσωπικά που έχω μεγάλη σχέση με τη Λατινική Αμερική, το τι γίνεται στη Βενεζουέλα. Δεν υπάρχει σε αυτό η παραμικρή αμφιβολία. Η θέση, όμως, του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής, δεν είναι να πάρουμε τη θέση του έναντι του άλλου, αλλά να χρησιμοποιήσουμε όποια δυνατότητα μπορεί να έχουμε, για να μπορέσει να βρεθεί μία ειρηνική κατάληξη στο πρόβλημα της Βενεζουέλας αλλά και στο δικαίωμα που έχει κάθε λαός να αντιστέκεται όταν θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους δεν κάνει πολλά πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. «Επομένως, αντί να καταγγέλλουμε τη μία πλευρά και να υποστηρίζουμε τελείως την άλλη, να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους, με τους οποίους, είτε εμείς, είτε η κυβέρνηση, γιατί από την κυβέρνηση ζητάνε να παρέμβει, να μπορέσει να μεσολαβήσει, μεταξύ των ξένων δύο αντιμαχομένων πλευρών, έτσι ώστε να ειρηνεύσει η κατάσταση στη Βενεζουέλα».

Τέλος, σημείωσε πως «όταν μία κοινωνία είναι διχασμένη, το μόνο που δεν μπορεί να κάνει κάποιος τρίτος ώστε να είναι βοηθητικός, είναι να πει ότι είμαι με τον έναν ή τον άλλον».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ χρησιμοποιεί τη Βενεζουέλα για να αποπροσανατολίσει

Ανακοίνωση με αφορμή το αίτημα της ΝΔ να συγκληθεί η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για την κατάσταση στη Βενεζουέλα , εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποπροσανατολίζει τον δημόσιο διάλογο.

«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, συνεπικουρούμενη από μερίδα ιδιωτικών ΜΜΕ προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να αποπροσανατολίσει τον δημόσιο διάλογο, μιας που οι ελπίδες της για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης αποδείχθηκαν ξανά φρούδες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να καταθέτει αιτήματα σε αναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, σχετικά με την εσωτερική πολιτική άλλων κρατών, καλύτερα να ασχοληθεί με τα εσωτερικά του σπαραζόμενου κόμματός του.

»Όσο για την υποκριτική ευαισθησία για τη Βενεζουέλα, η οποία ανασύρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς και από τη ΝΔ, όποτε ξεμένει από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη Βενεζουέλα, για την οποία μεγάλη ευθύνη έχει η αντιπολίτευση» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωση του χαρακτηρίζει απαραίτητη την εκτόνωση της έντασης μέσω διαλόγου ανάμεσα στην εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης της χώρας.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση «ότι τόσο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, όσο και διάφορα ΜΜΕ, ουδόλως ευαισθητοποιούνται για την σοβούσα κρίση στην Παραγουάη, όπου η κρατική καταστολή των μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων εκ μέρους της δεξιάς κυβέρνησης έχει οδηγήσει στο θάνατο διαδηλωτών».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΝΑΙ | 22/04/2017 10:14
  Και τι έχει να μας πει ο κύριος Δουζίνας , μιας και είναι σωστός και δεν θέλει να αποπροσανατολίζει , για την κομουνιστική λειτουργία της Βενεζουέλας το κομουνιστικό μοντέλο που χρησιμοποιούν και για τα θύματα που έχουν και για τον εμφύλιο που επίκειται , και για το αριστερό Ελληνικό μοντέλο που χρησιμοποιούν χώνοντας παντού τους δικούς τους οι σύριζα - ανέλ .
  klp
  απάντηση00
   
   
  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ (λόγο υπέρβασης των 700 σημείων): | 22/04/2017 09:53
  …για να ξεπλυθούν. Μια και βρήκαμε παπά, άντε να θάψουμε καμιά δεκαριά! Γιατί κ. Μητσάκη, δεν ζητάτε εξεταστικές για: Παραγουάη, Βραζιλία, Βολιβία, Χιλή, Μέξικο, ΗΠΑ, Βόρεια Ιρλανδία, χώρα των Βάσκων και την Καταλονία στην Ισπανία, Κόσσοβο, Ουκρανία, Τουρκία, Κουρδιστάν, κ.λπ. Ήδη ξεπέρασα τις δέκα!!! Ο παπάς πρέπει να κάνει υπερωρίες.
  Doros
  απάντηση10
   
   
   
  Όλα τα έχει η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει! | 21/04/2017 22:50
  Αμάν ρε παιδιά, κάντε και λίγο κράτι! Ευτυχώς για αυτούς που κυβερνούν οι Τσίπρας και Καμμένος. Αν ήταν κάποιοι άλλοι θα τους έκαναν την χάρη και θα συγκροτούσαν εξεταστική επιτροπή για την Βενεζουέλα για να διαπιστώσει και ο πιο απλός Έλληνας πολίτης με τι είδους καραγκιόζηδες έχουμε μπλέξει! Με ηλιθιότητες δεν μπορείτε να κάνετε αντιπερισπασμό. Τα προσωπικά σκάνδαλα (αυτά της ΝΔ είναι άλλο κεφάλαιο) του ιδίου του αρχηγού καθώς και της οικογενείας Μητσοτάκη (Χφιστoφοράκος, Siemens, τηλεφωνικό κέντρο, δάνειο για τον Κήρυκα Χανίων, διαμερισμάκι στο Παρίσι, έρανος για το ίδρυμα της μητέρας και ένα σωρό αλλα), δεν μπορούν ούτε με το νερό που θα προέρχεται αν λιώσει όλος ο πάγος της Ανταρκτικής!
  Doros
  απάντηση11
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αποστάτες Δικτατορία και Βενεζουέλα. | 21/04/2017 17:24
  Στην επέτειο της Δικτατορίας της 21 Απρίλη 1967, που δεν έπεσε από τον ουρανό αλλά ήρθε μετά από την περίοδο του ανεβοκατεβάσματος των κυβερνήσεων των ΑΠΟΣΤΑΤΩΝ (65-67), έχουμε σήμερα μια Ν Δ να ζητάει εκλογές και μόνο εκλογές και να φτάνει να υποβάλει πρόταση για σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με θέμα τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα. Όλα για να ρίξουν την Κυβέρνηση. Ο σημερινός διάδοχος του τότε αρχηγού της Αποστασίας ξανά με την ίδια μέθοδο!
  Γιαννης Μερσινιάδης
  απάντηση915
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σιγά τώρα! | 21/04/2017 16:25
  Και να βγούνε στη φόρα, στα άπλυτα τους!!
  Παππάς εδώ παππάς εκεί, πούναι ο παππάς
  απάντηση167
   
-