από metereologos.gr
Δευτέρα 21 Μαΐου 2018
 
 

21η Απριλίου 1967: 50 χρόνια από την ημέρα που η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι της δικτατορίας

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος
21η Απριλίου 1967: 50 χρόνια από την ημέρα που η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι της δικτατορίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο Στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Εντός ολίγου θα μεταδοθεί διάγγελμα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων»

Αυτή ήταν η πρώτη πληροφορία που έφτανε στα αυτιά των ακροατών του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) στις 06:30 περίπου το πρωί της Παρασκευής της 21ης Απριλίου 1967, για όσα συνέβαιναν στην πρωτεύουσα αλλά και σε όλη τη χώρα. Οι περισσότεροι είχαν ξυπνήσει λίγες ώρες νωρίτερα από έναν ασυνήθιστο και διαπεραστικό θόρυβο. Ήταν το κροτάλισμα από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης που περνούσαν μπροστά από τα σπίτια τους κατευθυνόμενα προς συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Η πρώτη αντίδραση των περισσοτέρων ήταν να ανοίξουν τα ραδιόφωνά τους για να πληροφορηθούν τι είχε συμβεί, μια κίνηση όμως που περισσότερες απορίες δημιούργησε πάρα έλυσε. Καμία είδηση, καμία πληροφορία. Μόνο εθνικά εμβατήρια που διαδέχονταν το ένα το άλλο: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», «Περνάει ο Στρατός» κοκ. Επόμενη αντίδραση, το τηλέφωνο. Ίσως κάποιος συγγενής ή κάποιος φίλος να γνώριζε κάτι παραπάνω. Οι τηλεφωνικές γραμμές όμως είχαν αρχίσει να κόβονται από νωρίς. Κάποια στιγμή λοιπόν γύρω στις 6:30, το πρώτο εκείνο διάγγελμα καθιστούσε σαφές ότι δεν επρόκειτο ούτε για κάποια στρατιωτική άσκηση, ούτε για τίποτα τέτοιο, η πραγματικότητα ήταν ότι η δημοκρατία είχε καταλυθεί και ότι τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει ο στρατός.

Ένα δεύτερο ραδιοφωνικό διάγγελμα ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για την επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς και για την αναστολή μιας μακράς σειράς άρθρων του Συντάγματος, τα άρθρα 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 18, 20, 95 και 97 «λόγω της εκδήλου απειλής κατά της δημοσίας τάξεως και ασφαλείας της χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων». Οι κεντρικοί δρόμοι είναι κλειστοί, η Βουλή και άλλα κτίρια υπουργείων και υπηρεσιών είναι περικυκλωμένα από άρματα μάχης.

Λίγο αργότερα μία- μία όλο και περισσότερες λεπτομέρειες θα έβγαιναν στο φως, για τις πρώτες εκείνες ώρες. Υπαίτιοι και επικεφαλής του πραξικοπήματος ήταν τρεις επίορκοι αξιωματικοί του Στρατού: οι Συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός. Αυτοί και οι έμπιστοί τους, έχοντας από καιρό αποκτήσει τον έλεγχο σημαντικών μονάδων της Αττικής κατάφεραν να συλλάβουν μία χώρα κυριολεκτικά κοιμώμενη.

Γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Απριλίου, το σύνθημα για την έναρξη του πραξικοπήματος έχει δοθεί. Τα άρματα μάχης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, υπό τις οδηγίες του Παττακού βάζουν ταυτόχρονα μπρος τις μηχανές και ξεκινούν. Το Γουδί σείεται από το βουητό. Ταυτόχρονα ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς αφού επανδρώσει τα αστυνομικά τμήματα με μυημένους άνδρες της ΕΣΑ εισβάλει με επίλεκτες ομάδες στα σπίτια των πολιτικών. Έτσι μέσα σε λίγες ώρες, ένας – ένας όλοι οι πρωταγωνιστές του πολιτικού βίου της χώρας οδηγούνται δια της βίας στο κρατητήριο. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς φορώντας τις πιτζάμες τους ή και μόνο τα εσώρουχά τους. Τους είχαν βγάλει κυριολεκτικά από τα κρεβάτια τους. Οι ομάδες του Λαδά συνεχίζουν αστραπιαία με συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών.

Έχει πια ξημερώσει και οι επίορκοι αξιωματικοί της χούντας, έχοντας ήδη θέσει την Αθήνα και το πολιτικό σύστημα αυτής υπό τον έλεγχο τους, κινούνται προς τα Ανάκτορα του Τατοΐου. Εκεί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ενήμερος για όσα έχουν συμβεί και έχοντας στη διάθεσή του μία μικρή μόνο δύναμη στρατιωτών και σμηνιτών ζητά ενισχύσεις από τον διοικητή Μοίρας Καταδρομών Κωνσταντίνο Κομπόκη. Οι ενισχύσεις όμως αυτές δεν θα φτάσουν ποτέ στο Τατόι. Όπως θα αποδειχθεί λίγο αργότερα, ο Κομπόκης ανήκει στην ομάδα των πραξικοπηματιών. Μάλιστα το όνομα του θα συνδεθεί με την απαρχή της μεγάλης εθνικής μας τραγωδίας, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καθώς θα είναι από τους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου.

Οι χουντικοί φτάνουν στο Τατόι. Βρίσκονται μέσα στο γραφείο του Βασιλιά κι αυτός είναι ουσιαστικά αιχμάλωτός τους. Του ζητούν να υπογράψει τη συνταγματική κατάργηση, να ορκίσει την κυβέρνηση που επιθυμούν και να προβεί σε διάγγελμα. Αρνείται. Ζητά να δει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) Γρηγόριο Σπαντιδάκη και ως μια τελευταία απόπειρα αντίδρασης μεταβαίνει στο Πεντάγωνο. Η κατάσταση που επικρατεί εκεί όμως επιβεβαιώνει το χειρότερο. Το Πεντάγωνο βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο της χούντας, η οποία φυλακίζει οποιονδήποτε αξιωματικό δηλώνει την αντίθεσή του προς αυτήν. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας υπό τον φόβο ένοπλης επιβολής των επιθυμιών των πραξικοπηματιών, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ορκίζει την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ανώτατο δικαστικό Κωνσταντίνο Κόλλια. Η χούντα ήταν πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος και έβαζε την «ασθενούσα» Ελλάδα στον «γύψο».

Βεβαίως όπως κάθε πραξικόπημα, έτσι και αυτό της 21ης Απριλίου δεν ήρθε ουρανοκατέβατο, ούτε αποφασίστηκε εν μία νυκτί. Αντίθετα οι πρωταίτιοί του, σχεδίαζαν τις κινήσεις τους αρκετό καιρό πριν, γι’ αυτό και κατάφεραν παρά τον σχετικά χαμηλό βαθμό που κατείχαν στην ιεραρχία να θέσουν υπό τον έλεγχο τους είτε δια της πειθούς, είτε δια του αιφνιδιασμού, είτε δια της παραπλάνησης ολόκληρο σχεδόν το ελληνικό στράτευμα.

Κομβικό σημείο αποτελεί η αποστράτευση του Ιωάννη Γεννηματά τον Οκτώβριο του 1965, και η αντικατάστασή του στην αρχηγεία του ΓΕΣ από τον Γρηγόριο Σπαντιδάκη. Ο Σπαντιδάκης με την ευχέρεια κινήσεων που του προσφέρει η νέα του θέση, προωθεί τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο σε νευραλγικές θέσεις. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, παρά την αποδεδειγμένη ανάμειξή του στην υπόθεση του Σαμποτάζ του Έβρου, τοποθετείται επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος 7ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ στο οποίο αναθέτονται οι τομείς ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Ο Στυλιανός Παττακός τοποθετείται ως διοικητής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στο Γουδί και ο Νικόλαος Μακαρέζος στην ΚΥΠ. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν για έναν σημαντικό αριθμό αξιωματικών που αποτελούσαν τον στενό κύκλο των τριών. π.χ. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης τοποθετείται ως διοικητής του Τάγματος της Σχολής Ευελπίδων και ο Ιωάννης Λαδάς ως διοικητής της ΕΣΑ.

Εκτός του γεγονότος αυτού, σε επιχειρησιακό επίπεδο η χούντα ευνοήθηκε σημαντικά από την ύπαρξη του «Σχεδίου Περικλής». Ενός σχεδίου δράσης που είχε εκπονηθεί από την ΚΥΠ στα μέσα της δεκαετίας του ‘50, για την αντιμετώπιση τυχόν εξωτερικού ή εσωτερικού κομμουνιστικού κινδύνου. Το σχέδιο αυτό στην αναπροσαρμογή του οποίου είχε συμμετάσχει και ο Παπαδόπουλος, βρισκόταν στα συρτάρι πολλών αξιωματικών, προσφέροντας έτσι στους πραξικοπηματίες ένα έτοιμο και δοκιμασμένο σχέδιο δράσης. Πέραν αυτού όμως οι χουντικοί προκειμένου να προσπελάσουν τις τυχόν αντιδράσεις που θα συναντούσαν στηρίχθηκαν και στο «Σχέδιο Προμηθεύς» ένα αντίστοιχο σχέδιο δράσης κατά ενδεχόμενης κομμουνιστικής απειλής που είχε εκπονήσει το ΝΑΤΟ και το οποίο βρισκόταν ακόμα εν ισχύι. Έτσι λοιπόν η διαταγή που εστάλη σε όσες μονάδες δεν είχαν μυηθεί ήταν «Εφαρμόσατε Σχέδιο Προμηθεύς», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού ήταν ενήμεροι και σύμφωνοι όχι μόνο σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία αλλά και ο βασιλιάς.

Η ετοιμότητα και η δίψα των επίορκων αξιωματικών για εξουσία και κατάλυση της δημοκρατίας ήταν τέτοια που μόνο ένα ισχυρό πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να τους έχει αποτρέψει και αυτό δυστυχώς πλέον δεν υπήρχε. Είχε δηλητηριαστεί. Είχε εξουθενωθεί από τις συνεχείς και μέχρις εσχάτων συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Μόνο την τελευταία εξαετία είχαν συμβεί γεγονότα που έπλητταν ανεπανόρθωτα τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας. Οι κατηγορίες για εκλογές βίας και νοθείας και η κήρυξη του Ανένδοτου Αγώνα της Ένωσης Κέντρου κατά της κυβέρνηση της ΕΡΕ το 1961, η ρήξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το Παλάτι, η δολοφονία Λαμπράκη και η αποχώρηση του Καραμανλή από την πρωθυπουργία και την Ελλάδα το ’63, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και τα Ιουλιανά το ΄65 αλλά και η ανατίναξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου της μυστικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ του πατέρα του Γεώργιου Παπανδρέου, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Βασιλέα Κωνσταντίνου για εκλογές με απλή αναλογική στις αρχές του ΄67 είχαν πληγώσει βαθιά την πολιτική ζωή της χώρας.

Τα κόμματα κυρίως αλλά και ο λαός είχαν εγκλωβιστεί σε μία συνεχή και σκληρή διαμάχη μη βλέποντας τι πραγματικά ερχόταν. Οι φήμες για πραξικόπημα υπήρχαν, κανείς όμως δεν έμοιαζε να τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. Ίσως θεωρούσαν την ύπαρξη της δημοκρατίας ως κάτι δεδομένο. Ακόμα και η εφημερίδα ‘’Αυγή’’ στο φύλλο της 21ης Απριλίου, που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ θα δημοσίευε το τελευταίο μέρος μιας σειράς κειμένων που ανέλυαν του λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να γίνει δικτατορία στην Ελλάδα. Κι όμως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, για το οποίο είχαν υπάρξει ενδείξεις και σημάδια από καιρό είχε πετύχει μέσα σε λίγες ώρες και θα παρέμενε για χρόνια...

Αυτό λοιπόν είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να θυμόμαστε αρκετά συχνότερα: Ότι το αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένο, δεν είναι αυτονόητο. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μηνύματα των κομμάτων για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 
Κανάλι της Βουλής: Αφιέρωμα στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 
21η Απριλίου 1967 - Πενήντα χρόνια μετά: Νέες προσεγγίσεις στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών 
 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ (ΚΑΒΑΦΗΣ) | 22/04/2017 23:20
  - Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα. - Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία; Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα. Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί; Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν. - Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη, και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα. Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα. - Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες• γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους, και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια• γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα• και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους. - Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα• κι αυτοί βαρυούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες. - Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν). Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ οι πλατέες, κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι; Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα, και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν. Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.
  Δημήτρης
  απάντηση12
   
   
  Για τα σκοτάδια .... | 22/04/2017 19:59
  21η Απριλίου 1967: 7 χρόνια από την ημέρα που η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι της δικτατορίας εν σχέση με τα 50 χρονια, μετά την δικτατορία, που η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι της δημοκρατίας: πτώχευση - χρεοκοπία κράτους, μνημόνια, .... αυτοκτονίες, ελεημοσύνη, κάνετε μια σύγκριση. Βάση δεδομένων, οι Έλληνες προτιμούν σκοτάδια χειρότερα μιας διδακτορίας σε δημοκρατία παρα μια καλύτερη ζωή με διδακτορία.
  Μιλούν τα δεδομένα
  απάντηση161
   
   
  Η Ιστορία ίσως κρίνει διαφορετικά την 21 Απριλιου | 22/04/2017 16:02
  Άμα βλέπει κανείς ουδέτερα την μεταπολίτευση και την κατάντια της χώρας σήμερα, ως άμεσο επακόλουθο της μεταπολίτευσης είναι πολύ δύσκολο να αναθεματίζει και να κατηγορεί τους Συνταγματάρχες της 21ης Απριλίου. Ένα είναι σίγουρο ότι ήταν όλοι τους πατριώτες σε αντίθεση με τους σημερινούς που κάνουν μουσεία για τους εγκληματίες προδότες του εμφυλίου.
  stefan_g
  απάντηση152
   
   
  Χμμ! | 22/04/2017 09:48
  Ναι,ναι και η νυν "κυβερνηση" μας πεταξε σε ενα σκοτεινο λαγουμι αφου πριν μας ληστεψε.
  ντοπιος
  απάντηση112
   
   
  eagle | 22/04/2017 00:01
  Οι Έλληνες έχουμε μια συνήθεια να φυλακίζουμε και να εξοντώνουμε ανθρώπους που μόνο καλό έκαναν στο έθνος! Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που φυλακίστηκε και παραλίγο να εκτελεστεί, ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος που ζητιάνευε τυφλός ζητώντας μια μόνο σύνταξη, η Μαντώ Μαυρογένους και φυσικά ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι ενώ όλοι οι αχρείοι που μας κατέστρεψαν έζησαν και ζουν βασιλικά! Μπράβο ελληνικέ λαέ!
  ....
  απάντηση152
   
   
  Σκοτάδι;;; | 21/04/2017 18:07
  Το σκοτάδι εκείνο είναι φως μπροστά στη χούντα των ισλαμολάγνων τσαβιστών και προδοτικών αναρχοκατσαπλιάδων που κυβερνούν σήμερα με μόνο "αντίπαλο" τους πολιτισμένους δουλοπρεπείς μητσοτα-ευρωλάγνους
  ανώνυμος
  απάντηση123
   
   
  Απάντηση στο SKOTADI??????????? | 21/04/2017 13:27
  "...POY O KOSMOS DEN KSERH POS NA ZHSH , POS NA PLHROSH TOYS FOROYS, "Ναι, ούτε πως να γράψει βασικες λέξεις σωστά, πως να σκεφτεί κτλ. Το ότι αυτό το σχόλιο έχει 10 θετικές και μόνο μία αρνητική ψηφο δείχνει ότι όντως ζούμε σε Σκοτάδι!
  νίκος
  απάντηση3829
   
   
   
  Zito i 21 Apriliou | 21/04/2017 13:01
  San Pireotis ke san nautikos, i periodos tis Xountas itan i kalitei tis zois mou. Eixame ton Skilitsi ton kalitero dimarxo pou perase pote apo tin ELLADA eixame 4500 karavia me ELLINIKI simea. Eixame 175.000 nautikous pou efernan sinalagma. Pote i ELLADA den ixe ta simerina XALIA. Alla eutixos i istoria epanalambanete. Tha brethi pali ENAS PAPADOPOULOS giati o THEOS einai ELLINAS.
  kle Mess
  απάντηση5843
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ενω σημερα, εεε...? | 21/04/2017 12:50
  Σημερα δηλαδη ζουμε στο Φως της Δημοκρατιας, ελευθεροι να ανασανουμε τα σκατα των λαθρομεταναστων που λιαζονται στις πλατειες και στους δρομους μας με τις ευλογιες των δημοκρατων μας! Ελευθεροι να πληρωνουμε το 60% του εισοδηματος μας σε φορους και επιβαρυνσεις που μας φορτωσαν οι δημοκρατες πολιτικοι μας για να μας σωσουν απο τα Μνημονια! Ελευθεροι να αισθανομαστε το φοβο και την απειλη για την ζωη της οικογενειας μας απροστατευτοι απο καθε ξενο εγκληματια που τοχει συνηθειο να μπουκαρει στα σπιτια μας ενοσω ειμαστε μεσα και να μας σκοτωνει στο ξυλο μεχρι να πουμε που εχουμε χρηματα και τιμαλφη! Ελευθεροι να ζουμε το καθημερινο καψιμο της Αθηνας απο τους κουκουλοφορους του παρακρατους!?
  Σπυρος
  απάντηση8827
   
   
   
  ..O TAXIARHOS | 21/04/2017 12:05
  .STELIOS PATTAKOS MPROSTARIS VGENEI ME TA ARMATA STO SYNTAGMA. ..kai katsane oloi sta auga tous ki fyllo den kounithike. ATHANATE STELIO
  ...
  απάντηση5838
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι της δικτατορίας κι ύστερα που ήρθαν οι ''δημοκράτες'' | 21/04/2017 11:52
  . και πέσανε σαν τις ακρίδες πάνω σε ένα νοικοκυρεμένο κράτος είδαμε το φως το αληθινό,ε; Τα παιδιά που σκαρφάλωναν στα κάγκελα του πολυτεχνείου κ απαιτούσαν ''ψωμι,παιδεία ,ελευθερία'',όταν αργότερα εξαργύρωσαν τον αγώνα τους με θέσεις εξουσίας, πόσο γρήγορα κι εύκολα ξέχασαν τούτα τα συνθήματα της νιότης τους; Ολόκληροι προϋπολογισμοί κράτους εξαφανίζονταν σε μυστηριώδεις τσέπες,οι μίζες έδιναν κι έπαιρναν και το κρατος υπερχρεωνόταν δίχως να νοιάζεται κανείς.Τουλάχιστον οι δικτάτορες δεν άπλωσαν τα ξερά τους στο δημόσιο χρήμα!Ποιοι είναι οι δικτάτορες; Αλλος έχει τ' όνομα κι άλλος έχει τη χάρη. Πόσο εύκολες τις έχουμε τις λέξεις..Η κοινοβουλευτική δικτατορία δυστυχώς απεδείχθη εκατό φορές
  χειρότερη από τη χούντα
  απάντηση8424
   
   
  SKOTADI??????????? | 21/04/2017 11:22
  MHPOS TO SKOTADI POY ZOYME EINAI AYTO TO SHMERINO ME THN MEGALH DHMOKRATIA TOY SYRIZA?? POY O KOSMOS DEN KSERH POS NA ZHSH , POS NA PLHROSH TOYS FOROYS, POY NA DOYLEPSH, POY MPORH NA KYKLOFORHSH ELEYTEROS PRIN TON LHSTEPSOYN OI PAKISTANOI STHN OMONOIA?? H POS NA PROSTATEYSH TO SPITI TOY POY OYTE EKEI MPORH NA ZHSH YSHXOS PRIN TON LISTEPSOYN OI ALBANOGEORGIANOI??
  andreas
  απάντηση8124
   
-