από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 

Αρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην Wall Street Journal

«Ηρθε η ώρα να δώσετε χώρο στην Ελλάδα να αναπτυχθεί»
Αρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην Wall Street Journal
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μήνυμα προς τους δανειστές απευθύνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Wall Street Journal. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει τiς καθυστερήσεις για το κλείσμο της δεύτερης αξιολόγησης στη σύγκρουση μεταξύ των θεσμών και του ΔΝΤ, ενώ προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και καλεί όλες τις πλευρές, να σταματήσουν τις τιμωρητικές προσεγγίσεις και να δώσουν στην Ελλάδα χώρο να αναπτυχθεί.

Το άρθρο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην WSJ

«Η πρόσφατη οικονομική κρίση έπεισε την διεθνή κοινότητα ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών ενάντια στις προκλήσεις που η δημογραφική κατάσταση, οι τροχιές του χρέους, οι εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων θέτουν στην ανάπτυξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι παράγοντες ήταν απλώς θέματα μακροοικονομικής απόδοσης.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αποτελούν τυπικά παραδείγματα από την άποψη αυτή. Ως προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Επτά χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα ανέλαβε την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα υπερέβη τις επιδόσεις της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε πρόσφατα αυτό το γεγονός, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% από το 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ το 2017.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των προοδευτικών φορολογικών πολιτικών που έχουν εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και έχουν αντιμετωπίσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός δίκαιου και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και κινήτρων για επενδύσεις. Συνολικά, έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που επικεντρώνεται στην καινοτομία και τις εξαγωγές.
Είμαστε τώρα έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας που μπορεί να καταπολεμήσει την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο παγίδευσης στη μακροχρόνια ανεργία. Ο συνδυασμός μιας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τον μετριασμό των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.

Η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους την σελίδα. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, με τρόπο που να μην δημιουργείται οικονομικό κόστος -ούτε καν μια δεκάρα- στους φορολογουμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τεχνικές λύσεις, που καθιστούν αυτή την πολιτική βιώσιμη, υπάρχουν.

Η έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργούσε ομαλότερες δημοσιονομικές οδούς και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα σηματοδοτούσε στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα.

Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικονομία μας, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των πιστωτών μας, παρά το πολιτικό κόστος που αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση -είναι η σκηνή, όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βγει στην επιφάνεια.

Το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μαζί με νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση. Αυτές οι προκλήσεις τροφοδότησαν έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και δημιούργησαν υπαρξιακούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, σε μια εποχή που η απάντηση πρέπει να είναι η καλύτερη και η περισσότερη Ευρώπη.

Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εάν εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και αγκαλιάσουμε την αλληλεγγύη, μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.
Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε και πάλι.
»


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Avrio tha gini epitimos kathigitis tu panepistimiu Athinon. | 22/04/2017 19:10
  Alu den nomizo na ine i paragontes toso mori.
  bludicka
  απάντηση11
   
   
  Τσιμπλ Ουν = Γκο μπακ Μάνταμ Μέρκελ, γκο μπακ! | 22/04/2017 16:33
  Μπατ λιβ δε μονεϋ χιαρ! 12% δε μιζα!
  12% δε μίζα μου!
  απάντηση21
   
   
  ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ | 22/04/2017 12:00
  Να υποθέσω ότι το βαθυστόχαστο μήνυμα του πολυπράγμωνος και πολυμαθέστατου μπαχαλάκια έγινε σε άπταιστα αγγλικά (που του είναι απολύτως ευχερές) για να καταστήσει εναργέστερες τις απόψεις του. Δηλαδή πως να δοθεί στην Ελλάδα χώρος για να μπορέσει να αναπτυχθεί όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και άλλοι παράδεισοι που πρεσβεύει αυτός και η συμμορία του.Για παράδειγμα, η χώρα έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας να κλείσει τις σκουριές, σπρώχνει όσο πίσω μπορεί την επένδυση στο Ελληνικό,και όταν υπογράφει κάποια αποκρατικοποίηση το κάνει με δάκρυα στα μάτια (και πια θυσία ποια θυσία έχει κάνει αυτή για σένα. δις!!!) μόνο και μόνο για την επάρατη εξουσία και τα λαϊκά συμφέροντα.
  Γιάννης Παληός
  απάντηση21
   
   
  Η μαμά σου είναι!! | 21/04/2017 16:28
  Και θα σου δίνει δανεικά! Και θα σου δίνει χώρο!! Κια θα σου δίνει μίζες! Και θα σου δίνει συχαρήκια!! Και θα σου δίνει και βυζί!!! Ενώ εσύ το άτακτο παιδάκι, θα χτυπιέσαι στο πάτωμα για παγωτό! Τι αφάνταστα γελοίος κι ανόητος είσαι σε Τσίμπλα! Από ωριμότητα εκεί γύρω στα 3 περίπου! Μάλλον με πάνες ακόμα γιατί σίγουρα κατουριέσαι πάνω σου!
  Φύγετε πια γελοίοι!
  απάντηση4010
   
   
  Μια μάνα είμαι και κλαιω για τα παιδάκια μου | 21/04/2017 16:18
  Δώστε τους χώρο να τσεπώσουν κι άλλα!
  Άρπαξε να φας και κλέψε ναχεις!
  απάντηση317
   
   
  Ευτυχώς η μίζα σου στα 12% συνεχίζει ακάθεκτη! | 21/04/2017 16:17
  Φάτε πιειτε ωρέ αδέλφια! Πάνω που ταϊζαμε δυο - τώρα θα ταΪζουμε τρεις! Αν βέβαια επιβιώσει το έκτρωμα!
  Στα τσακίδια Τσιμπλ Ουν και Co.,
  απάντηση296
   
   
  Αλεξη σε ποιον νομιζεις οτι μιλας, | 21/04/2017 15:43
  Ειλικρινα,νομιζεις οτι ειμαστε τοσο ηλιθιοι. Οσο για την WALL STREET JOURNAL,πιστευω οτι θα κανει την ερευνα της και θα σου απαντησει.Και τοτε Αλεξη βρες καπου να κρυφτεις. Μας ρεζιλεψες ΠΑΛΙ κε τιποτα.
  eva b.
  απάντηση348
   
   
  Και μετα απορουμε ... | 21/04/2017 15:41
  γιατι Σοιμπλε, ΔΝΤ, πιστωτες και εταιροι μας κοροιδευουν ...! Οταν εχεις εναν ανεπαγγελτο να γραφει τετοια ψεματτα οτι ταχα μου γιναν οσα υποσχεθηκαμε για να παρουμε τον παρα! Μα καλα, δεν ηταν ο υπουργος του - και καθηγητης μαλιστα! ...- που ειπε οτι το 1/3 εχει εφαρμοστει, 1/3 ειναι ετοιμο να παει στην Βουλη και το αλλο 1/3 το σκεφτονται. Νομιζει ο αλητης Τσιπρας οτι οι "ξενοι¨δεν διαβαζουν και δεν θυμουνται? Η μηπως θεωρει ο κ. Παπαδημητριου οτι με πληρωμενη διαφημιση πουλαει αναπτξη και εμπιστοσυνη? (Μιλαμε για τον Παπαδημητριου, γιατι αυτος εγραψε το αρθρο για το Αλεξη αγγλικα ντεν γκραφει ουελ...). Bon pour l' orient, Monsieur Tsipras ...αλλα εμεις δεν μασαμε, οπως λενε οι Ελληνες.
  αμερικανος
  απάντηση397
   
   
   
  λυσσάξανε τα κακόμοιρα τα δεξιούλια... | 21/04/2017 14:50
  το φυσάνε και δεν κρυώνει. Τρέμουν μπας και ο σύριζα καταφέρει να επιστρέψει δειλά την χώρα στην ανάπτυξη, χωρίς αυτούς. Φοβούνται πως έτσι θα φανεί η γύμνια τους, πως οι πολυδιαφημισμένες δήθεν συνταγές τους για 'φιλελεύθερη οικονομία' με 'στρατηγικούς επενγδυτές' και λοιπά λαμόγια είναι απλές απάτες, κάτι σα τη φούσκα του χρηματιστήριου με την οποία κατέκλεψαν την μεσαία τάξη δυο δεκαετίες πριν. Δίχως σχέδιο, δίχως πρόγραμμα, αέρα-πατέρα, μια συμμορία αφιονισμένων κλεπτοκρατών, ορέγεται να αδράξει και πάλι την χώρα προκειμένου να συνεχίσει να την κλέβει από εκεί που είχε σταματήσει...
  καρανύστας μαδούρης
  απάντηση1944
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ | 21/04/2017 14:05
  ΝεοΜαδούρο σε έχουμε καταλάβει. Πες μας τώρα που είναι τα 6 δις παραπάνω του πλεονάσματος που έλαβες από τους φόρους των πολιτών που βρίσκονται. ΄ Οταν θα εγκαταλείπεις την εξουσία κι εσύ κι ο συνεργάτης σου ο Καμμένος θα κάνετε πολύ θόρυβο. Μην θεωρείτε ότι όλος ο κόσμος είναι χαιβάνια σαν κι εσάς και δεν ξέρει τι του γίνεται. Για να μαθαίνει ο κόσμος τι σημαίνει αριστερά.
  IRENE
  απάντηση3413
   
   
  Μας φτύνουν για να μή μας ματιάσουν! | 21/04/2017 13:28
  Τί ωραία! Καταπολεμήσαμε τη φοροδιαφυγή, εξαλείψαμε τη διαφθορά, δημιουργήσαμε φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και κάναμε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις! Είμαστε σε περίφημη κατάσταση. Γι΄αυτό και όλοι μας φτύνουν. Για να μή μας ... ματιάσουν. Τά' χουμε όλα. Το μόνο που μας λείπει πλέον για να προχωρήσουμε είναι μια κυβέρνηση της προκοπής και ένας πρωθυπουργός που ξέρει γράμματα.
  Πάνος Μπάρμπας
  απάντηση389
   
   
  Ε! αυτό πια... | 21/04/2017 13:22
  "Ο συνδυασμός μιας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τον μετριασμό των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων." I rest my case (και όχι Αλέξη, αυτό δε σημαίνει"Έπαιξα τα ρέστα μου")--απλά μπορεί να οδηγηθεί απ'ευθείας σε Ψυχιατρικό Ίδρυμα. Δεν μπορεί λογικός άνθρωπος που έχει επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω του να τα λέει αυτά (ή να βάζει κάποιους να του τα γράψουνε, γιατί ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος)
  broken_minds
  απάντηση347
   
   
  TO parti teliose.... | 21/04/2017 11:23
  i Wall Street tha erthei stin Ellada me tis Epenthiseis ton Europaion Amerikanon,ean oi metarithiseis stin Ellada oloklorothoun. Na ksexasoume ton palaio elliniko kosmo tou mpaksis,tin piratia to klepsimo. Arxizoume APO tous politikous.Oi Nomoi na eksaskounte kata gramma,sintaksieis kato,o Ellinas o kakomathimenos na frontisei gia tin idiotiki tou sintaksi,me oikonomia klp,to kratos den prepei allo na ton ntantebei.Grafiokratia aplopoiisei...Koita pos litourgei i Europi. Thathelan politikoi na litourgoume opos prin akomi Kai oi polites.GIATI:::::Gia naKLEBOUN pio eukola TERMA TERMA TERMA. TO parti teliose
  ELLIN
  απάντηση217
   
   
   
  Ο Σκουρλέτης συμφωνεί; | 21/04/2017 10:40
  Ωραίο αριστερό αποτύπωμα θα αφήσει ο Τσίπρας. Όλα ξεπούλημα. Αεροδρόμια, λιμάνια, τραίνα, ΔΕΗ, νησιά. Συντάξεις των 500 €, μισθοί στα 600 μικτα 450 καθαρά. Καταστροφή!
  α.κ.
  απάντηση328
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  τι λέει | 21/04/2017 10:36
  τι λέει ο χαμένος (ή τουλάχιστον οι χαμένοι που το γράψαν) οι μεταρυθμίσεις τελείωσαν και είναι επιτυχείς οι διαφθορά και φοροδιαφυγή έχουν αντιμετωπιστεί! Καινοτομία και εξαγωγές έχουν εγκαθιδρυθεί! Αλλά δεν μας εξηγεί μιας και έχει κάνει το πάντα παράδεισο για τους επενδυτές γιατί δεν το βλέπουν αυτοί οι χαζοί επενδυτές; μήπως επειδή αν κάνει κάποιος μια επένδυση θα κάνει το κράτος και τους κολητους του Τσίπρα συνεταίρος; μήπως γιατί λόγω καπιταλ κοντρόλς δεν θα ξαναδεί ποτέ τα λεφτά του; Η τελευταία επένδυση εγεινε πριν δυόμιση χρόνια, πριν πατήσουν πόδι οι παν-ηλίθιοι στην εξουσία. και η οποία δυναμική υπήρχε για εξαγωγές εξατμίστηκε από τα καπιταλ κοντρόλς και μετά.
  X.M.
  απάντηση408
   
   
  ΣΩΠΑΣΤΕΕΕ.... | 21/04/2017 10:29
  ......Ο ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΥ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ....ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.....ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ....ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ....ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ....ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ....
  ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΑΝΙΚΑΝΕΕΕΕ.....
  απάντηση398
   
   
  Βy Alexis Tsipras... | 21/04/2017 10:18
  Τι ωραία τα γράφει ο αγράμματος καταληψίας!.
  Γιώργος
  απάντηση5110
   
   
  Give peace a chance... | 21/04/2017 10:07
  Από λογια επικοινωνιας άλλο τιποτε, το γλυκιτατο υφος που μιλαει στις καρδιες ολων , σαν φωτορομανζο της δεκαετιας του 60, ο μεγαλος πατερούλης που μας σκεπτεται ολους, φατε σανο βλακες και αφήστε εμενα και την παρεα μου να μασησουμε ανενόχλητοι κοροιδα, τους φαγαμε τους κλεφταράδες ε? , το κενο που αφησαν εμεις θα το γεμισουμε.
  Ο γητευτης των κοροιδων
  απάντηση3511
   
   
  Το ωραίο παρελθόν | 21/04/2017 09:57
  "Ως προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης." Δεν το λέει ο Σημίτης αλλά ο Τσίπρας. Τίποτε άλλο
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΑΤΣΗΣ
  απάντηση377
   
-