Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Ελασσόνα εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκινώντας την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η αναθεώρηση των προβλέψεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεσή του, είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε χθες» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο ΔΝΤ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».

«Αποδεικνύεται ότι οι καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας ήταν αδικαιολόγητες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».

«Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ. Σταθερή μας θέση, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης, καθορισμό δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος, ώστε να προχωρήσουμε σε ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και να δοθεί η αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου.

Στη συνέχεια θα γραφτούν τα κείμενα, δηλαδή το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου συνεννόησης, αλλά και του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ακολούθως, στις 22 Μαΐου, θα διενεργηθεί το Eurogroup που θα βάλει και την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Στόχος είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις αρχές Μαΐου και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου να έχει ψηφιστεί το σύνολο των προαπαιτουμένων» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι δεν είναι κάτι που επιζητεί μόνον η ελληνική κυβέρνηση. Είναι κάτι που έχει θέσει ως προϋπόθεση το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είναι απαραίτητα προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να διενεργήσει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα, κάτι που αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Ταμείου για να μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως, από την άλλη πλευρά η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι «τα πράγματα έχουν μπει σε ένα δρόμο, ώστε στοEurogroupτης 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Άλλο σενάριο δεν υπάρχει, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, ούτε και για τους θεσμούς» σημείωσε με έμφαση.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το χρέος κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, απήντησε, πως στη Σύνοδο αυτήδεν λαμβάνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν και πως αυτές λαμβάνονται στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Αυτό που θα γίνει, θα είναι να ανοίξει η αντζέντα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά ευελπιστείνα υπάρξει συμφωνία στο γενικό πλαίσιο.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που να καλύπτει το ΔΝΤ, αλλά και να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία εν όψει εκλογών» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου, που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν τις 22 του Μαΐου, είπε πως «βάσει χρονοδιαγραμμάτων εκτιμά πως δεν θα έχουμε προλάβει να έχουμε κάνει τα βήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου, Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Νίκου Ξυδάκη για ανασχηματισμό, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως οανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση.

Απαντώντας σε σχετική με την κριτική που ασκείται από τη ΝΔ, σε ό,τι αφορά την κατανομή της υπεραπόδοσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να ξεχνά ότι είχε συμφωνήσει το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% για το 2016 και επομένως δεν μπορεί να κάνει κριτική για το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε το στόχο, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε υπεραπόδοση. Είναι κάτι που η ΝΔ δεν πέτυχε ποτέ, ούτε υπήρχε η περίπτωση να πετύχει, καθώς είχε οικοδομήσει τις κοινωνικές της συναινέσεις στην διευκόλυνση της μεγάλης φοροδιαφυγής. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο το οποίο έχει αλλάξει με τη σημερινή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την κατανομή της υπεραπόδοσης, αυτή ρυθμίζεται από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, όπου προβλέπονται τα ποσοστά που θα πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκείνα που θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση πολιτικών ανάπτυξης».


Επίθεση στη ΝΔ

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε και την «καταστροφολογία της ΝΔ που πέρυσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

«Στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι!» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ΝΔ: ποντάρει τα πάντα σε χάος και καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μόνο υπόσχεται πως θα υλοποιήσει «τόσα & άλλα τόσα» από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!» υπογράμμισε.

«Όσο η ΝΔ κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας! Η ΝΔ θεωρούσε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας! Η ΝΔ αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4 και 4,5% μέχρι το 2030!» είπε.