Η αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών από την Τερέζα Μέι στη Μεγάλη Βρετανία έβαλε πολλούς σε σκέψεις και στην Αθήνα. Διερωτήθηκαν πολλοί μήπως και ο δικός μας Πρωθυπουργός προχωρήσει σε αντίστοιχη αιφνιδιαστική κίνηση.

Ήταν βλέπετε και η σχετική δραστηριότητα πριν από το Πάσχα, τα επαναλαμβανόμενα εγκαίνια νέων δρόμων και σηράγγων πολλούς ερέθισαν.

Ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Η κυρία Μέι έχει τις δημοσκοπήσεις με το μέρος της. Προηγείται κοντά 15 μονάδες του υποψηφίου των Εργατικών και υπολογίζει ότι θα κερδίσει με διαφορά ώστε να χειριστεί ευχερέστερα το δύσκολο διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντιθέτως ο κ.Τσίπρας έρχεται σίγουρα δεύτερος με τη διαφορά να παίζει ανάλογα με τον τρόπο που κάθε εταιρία δημοσκοπήσεων αξιολογεί τα ευρήματα των ερευνών της.
Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που ερωτώνται σχετικώς απαντούν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέπτεται τις εκλογές παρά την εμφανή προεκλογική δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος.Μάλιστα βεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 δεν πρόκειται να υπάρξουν εκλογικές κινήσεις.
Επιμένουν μάλιστα ότι ο κ.Τσίπρας θεωρεί το 14μηνο που ακολουθεί μπορεί να προσφέρει δυνατότητες ανάταξης των δυνάμεων του κόμματός του. Και εξηγούν ότι από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα εξελιχθούν μόνο θετικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία.
Κατά τα σχέδια των επιτελών του Μαξίμου η αξιολόγηση θα κλείσει, η ρύθμιση του χρέους υποτυπωδώς θα περιγραφεί, η σταθερότητα της οικονομίας θα εμπεδωθεί, τα επιτόκια θα υποχωρήσουν, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες των ελληνικών Τραπεζών θα επαυξηθούν, ο τουρισμός θα μεταδώσει δυναμισμό και η χώρα θα αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που κρύβει έπειτα από εφτά χρόνια λιτότητας και διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που περιόρισαν το κόστος και προσάρμοσαν τις αξίες στα πραγματικά μέτρα της χώρας.
Είναι και οι γερμανικές επενδύσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και των κινέζων το διευρυνόμενο ενδιαφέρον για Τράπεζες και άλλα πολλά, που δημιουργούν σχετική ατμόσφαιρα και επιτρέπουν στον κ.Τσίπρα να ονειρεύεται ότι στους επόμενους 14 μήνες μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια δυναμική οικονομική άνοιξη έπειτα από επτά χρόνια βαρύτατου οικονομικού χειμώνα.
Ανεξαρτήτως των αμφισβητήσεων που μπορούν να εγερθούν για την πειθαρχία και την υποταγή του κυβερνητικού στρατεύματος στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενός ενάρετου κύκλου, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει στην παρούσα φάση την επιλογή των εκλογών. Θα επρόκειτο για επιλογή αυτοκτονίας. Κανένα στοιχείο δεν επιτρέπει ελπίδες εκλογικής νίκης στις παρούσες συνθήκες. Αν προσέτρεχε στις κάλπες θα έχανε κατά πάσα βεβαιότητα. Και όπως φάνηκε στην Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός μόνο την εξουσία δεν φαίνεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει.
Άρα λογικά δεν έχει επιλογή εκλογών στην παρούσα φάση. Το ζήτημα που εγείρεται είναι αν διαθέτει τις ιδιότητες και τις ικανότητες να υπερασπιστεί όντως την συμφωνία που επέτυχε με τους εταίρους απέναντι στους δύσπιστους συντρόφους του. Και αν μπορεί πραγματικά να την εφαρμόσει προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών για να απολαύσει στη συνέχεια τα αγαθά ενός ενάρετου κύκλου που μέχρι πρότινος δεν υιοθετούσε, ούτε καν αναγνώριζε.