«Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες όχι
διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος
της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» σχολίασε Το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι σημειώνει: «Ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τις ενισχυμένες εξουσίες που ζήτησε από τον λαό του. Η ετυμηγορία του τουρκικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νόμιμης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».

Το Ποτάμι επισημαίνει, δε: «Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες όχι διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

»Ελπίζουμε επίσης ότι οι ανθελληνικές κορώνες τελείωσαν μαζί με την προεκλογική εκστρατεία και ότι ο κ. Ερντογάν ενισχυμένος στο εσωτερικό, θα συμβάλει στη βελτίωσή των σχέσεων με την Ελλάδα».

Παπαδημούλης: Βαθιά διχασμένη Τουρκία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επαρκεί να γίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Σουλτάνος», σχολίασε μέσω twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει «Σουλτάνος»», συμπέρανε.

Λοβέρδος: Καισαρικό καθεστώς

Για «καισαρικό καθεστώς» κάνει λόγο στη δήλωσή του για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υπογραμμίζει την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει ως συνέπεια τη δημιουργία καισαρικού καθεστώτος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το προεδρικό πολίτευμα, αφού απουσιάζουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξισορρόπηση των εξουσιών και τη Δημοκρατία.

»Αν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούνκαι οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.» αναφέρει.