Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι απλώς εκλογές. Απέναντί του έχει τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξαγγέλλει συμφωνία με τους εταίρους, προγραμματισμό διετίας, διακωμωδεί το αίτημα για εκλογές και κατηγορεί τη ΝΔ ότι έχει γίνει κόμμα διαμαρτυρίας, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ στην πιο λαϊκιστική εκδοχή του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, αυτή τη στιγμή όμως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την υφέρπουσα μουρμούρα σε μεγάλο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, το οποίο φοβάται μήπως ο κ. Μητσοτάκης σπαταλά το αίτημα για εκλογές. Με το προβάδισμα που έχει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθεί εσωτερικό μέτωπο, επιπλέον η φράση του κ. Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το μομέντουμ της συμφωνίας μάλλον ενισχύει παρά απομακρύνει το σενάριο των εκλογών.

Η ομιλία στη Βουλή
Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή τη Μεγάλη Τετάρτη δεν βοήθησε να αναδειχθεί το νέο μοτίβο της στρατηγικής τού κ. Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε νωρίς το απόγευμα και έπειτα πήγε στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο του κόμματός του για την οδική ασφάλεια. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδευτεί με το μοίρασμα φυλλαδίων στα διόδια κατά την έξοδο του Πάσχα.
Από το βήμα της Βουλής όμως ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αποσύνδεσε το αίτημα για εκλογές από την αξιολόγηση αλλά άσκησε κριτική στους θεσμούς επειδή με τη σιωπηλή τους συμφωνία «ανέχθηκαν το λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» και έθεσε το αίτημα για πολιτική αλλαγή. «Για να υπάρξει η ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα της λιτότητας και της ύφεσης πρέπει να έρθει η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν. Μια πολιτική αλλαγή σε όλα: Στα λόγια, στα έργα, στο ήθος, στη νοοτροπία, στην αποτελεσματικότητα, σε όλα. Μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει ξανά στη χώρα την αλήθεια, την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία» υπογράμμισε. Αυτή η αλλαγή στηρίζεται, όπως είπε, σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων το οποίο θα φέρει «στην εξουσία τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα εγγυηθεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Μόνο μια αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει ξανά τον σεβασμό των εταίρων πρόσθεσε. «Αυτήν την αποστολή εσείς δεν μπορείτε να την φέρετε εις πέρας. Γιατί απλά δεν έχετε το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο. Κανείς δεν συζητάει σοβαρά με μια κυβέρνηση που παραπαίει. Ολοι ξέρουν ότι δεν έχετε τίποτε άλλο να δώσετε. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο οποίος εκείνη τη στιγμή δεν ήταν στην αίθουσα της Ολομέλειας και αργότερα, όταν ανέβηκε στο βήμα, απόντος του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι δεν άκουσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γνωρίζει μόνο όσα πρόλαβε να διαβάσει στο Διαδίκτυο.
Συνθηκολόγηση
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν συναντώνται ούτε στη Βουλή ούτε στις εκτιμήσεις για το μέλλον της χώρας. Παρουσιάζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα αφηγήματα, διαβάζοντας προφανώς διαφορετικά αναγνωστικά, με τον κ. Τσίπρα να επιζητεί τη στήριξη των εταίρων και τον κ. Μητσοτάκη να θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του μείγματος μέτρων, χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της χώρας. Ο λόγος που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σηκώνει και άλλο τους τόνους για τη συμφωνία με τους εταίρους λένε οι συνεργάτες του είναι επειδή ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία. «Να δούμε τα μέτρα και τότε θα μιλήσουμε» σχολιάζουν, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση έγινε «το Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης». «Είχε να διαλέξει μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επέλεξε συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγει τις εκλογές» προέβλεψε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.
Οι Εξεταστικές
Παρότι ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε βέρτιγκο, η σκανδαλολογία που εξαπολύει μέσω Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών δείχνει ότι προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειές του μέσω μιας επιχείρησης κάθαρσης. Από την Πειραιώς, ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι ενώ η ΝΔ αποδέχθηκε την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και την Προανακριτική για τα εξοπλιστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συναινέσει στην Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο και την περίοδο Βαρουφάκη, αλλά και την επέκταση της έρευνας για την Υγεία την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προειδοποιούν ότι η ΝΔ δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια και ότι σύντομα θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες κατά του κλίματος σκανδαλολογίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τελείως το όποιο πολιτικό του κεφάλαιο»

Το επιχείρημα για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων από μια κυβέρνηση με νωπή εντολή πέφτει στον τοίχο της αμφισβήτησης που δημιούργησε το παράδειγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν το εμπόδιο με σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν. Επίσης, παραπέμπουν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες «δείχνουν ότι το πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παγιώνεται και ότι η κυβέρνηση μοιάζει να έχει απολέσει τελείως το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο και να έχει σαφές στρατηγικό πρόβλημα».
Η ΝΔ επισημαίνουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει το πιο ευρύ προβάδισμα που καταγράφηκε ποτέ και φθάνει μέχρι και τις 17,5 μονάδες, ένα ποσοστό μη ανατρέψιμο. «Να σημειωθεί ότι και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικά, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από αυτή τη δεξαμενή» σχολιάζουν. Και προσθέτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δημοσκοπικά πιο κοντά στο τρίτο παρά στο πρώτο κόμμα, ότι η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση αυξάνεται συνεχώς και ότι η πλειονότητα των πολιτών (73% στη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ) θεωρεί τη διαπραγματευτική τακτική της καιροσκοπική για τη διατήρηση της εξουσίας και μόνο. Παράλληλα, το «χαρτί Τσίπρας» χάνει σταθερά την αξία του, σημειώνουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ