Σε μια επίμονη προσπάθεια να αποκόψει όλες τις γέφυρες του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με την κοινωνία έχει αποδυθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχοντας κλείσει τα εσωτερικά του μέτωπα, καθώς μετά την 20ή Μαρτίου οι βουλευτές απελευθερώθηκαν από τη λίστα και κυνηγούν πλέον τον σταυρό και την αυτοδυναμία, η πραγματική διαχωριστική γραμμή στη ΝΔ έχει χρονικό ορόσημο και όχι αρχηγό. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, αλλά οι συνεργάτες του εργάζονται για να προετοιμάσουν τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Τετάρτη στη Βουλή σχετικά με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία που κατέθεσε η ΝΔ.
Το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ ενσωμάτωσε στην πρόταση που κατέθεσε αυτολεξεί το κείμενο της αντίστοιχης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τα «γαλάζια» στελέχη δεν συμφωνούν με τη φρασεολογία του. Το έκαναν όμως, όπως λένε, για να απαλειφθεί και η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν πράγματα που θα ήθελαν να αφήσουν έξω από τον έλεγχο και παράλληλα επεκτείνουν τη χρονική διάρκειά του από το 1996 ως σήμερα ώστε να πιάσει τη θητεία του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας –διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρόνοιας –και τα δύο χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «με το καραμπινάτο σκάνδαλο της μη έκδοσης δελτίου τιμών». «Αν θέλουν να αποδείξουν ότι δεν έχουν κάτι να κρύψουν, ας εντάξουν και αυτές τις δύο περιόδους, και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να την υπερψηφίσει» μεταδίδουν.
Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το «ηθικό πλεονέκτημα», ενώ οι τομεάρχες του κανοναρχούν την κυβέρνηση για κάθε ζήτημα της καθημερινότητας του πολίτη (Παιδεία, εγκληματικότητα, κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, εργασιακά, ΕΣΠΑ κ.ά.) προκειμένου να αναδείξουν την ανικανότητα των υπουργών και του Μεγάρου Μαξίμου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έδωσε στη δημοσιότητα και τον λογαριασμό της δραματοποιημένης διαπραγμάτευσης που κάνει τόσους μήνες η κυβέρνηση: πάνω από 12 δισ. ευρώ είναι η ζημιά στην πραγματική οικονομία σύμφωνα με τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με βάση αυτά τα στοιχεία γίνεται φανερό γιατί η ΝΔ έχει αποσυνδέσει το αίτημα των εκλογών από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επειδή, όπως εξηγούν κεντρικά στελέχη της, ακόμα κι αν κλείσει η αξιολόγηση, ακόμα και αν προστεθεί στην οικονομία η τονωτική ένεση του τουρισμού, «με αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα για τους πολίτες ούτε να βγει η χώρα από την κρίση». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με την παράταση της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας αντί να πιέσει τους δανειστές έπεσε στην παγίδα τους και ξόδεψε άσκοπα τον πολιτικό του χρόνο, συρρικνώνοντας τον εκλογικό του ορίζοντα. Αρα τοποθετούν τις εκλογές στις αρχές του 2018, χωρίς να αποκλείουν εξελίξεις και νωρίτερα.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς είχαν τη δική τους στόχευση. Ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να πάρει από τον καθένα τους κάτι διαφορετικό. Με τη Φώφη Γεννηματά συμφώνησε στο αίτημα για εκλογές το ταχύτερο δυνατό, άρα θεωρούν στη ΝΔ ότι έκoψαν τα λοξοκοιτάγματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη στην ανάγκη ενίσχυσης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα χρειαστεί η χώρα και την επομένη των εκλογών. Με τον Βασίλη Λεβέντη υπήρξε συναίνεση στα μεγάλα κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα, και δόθηκε, κατά την εκτίμηση στελεχών της ΝΔ, τέλος στο μακρόσυρτο φλερτ του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το σημαντικότερο μήνυμα, όπως το αξιολογούν στην Πειραιώς 62 όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΝΔ, ήταν αυτό που μεταδόθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Αυτό προήλθε όχι από τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο αρχηγών αλλά από τον συμβολισμό της παράδοσης της Συμφωνίας της Θερίσσου (7.11.1943) μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΟΚ και ΕΑΜ, ένα κείμενο που γράφτηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απέβλεπε στην αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη. Ο συμβολισμός ήταν προφανής: «Ακόμα και οι ιδεολογικοί αντίπαλοι μπορούν να συμφωνήσουν για το καλό της πατρίδας». Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, φιλοδοξεί με την πολιτική του να ενώσει και όχι να διχάσει. «Η ΝΔ θέλει έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη μία μέρα τα καθυβρίζει και την άλλη τα παρακαλάει να στηρίξουν τις μεθοδεύσεις του» έλεγαν στελέχη της Πειραιώς. «Με τα άλλα κόμματα ασφαλώς έχουμε διαφορές. Με άλλα μεγαλύτερες –όπως π.χ. με το ΚΚΕ -, με άλλα μικρότερες. Ομως επιδίωξή μας είναι να έχουμε με όλα έντιμες και αξιόπιστες σχέσεις. Το μήνυμα αυτών των συναντήσεων: συγκλίσεις με όλους εκτός από αυτούς που βλάπτουν τη χώρα» πρόσθεταν. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι η ΝΔ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που κατήγγειλε ο Περισσός.

«Ολα στο φως!»

Η Βουλή θα μετατραπεί το προσεχές διάστημα σε κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης, εκεί που «ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει λόγο», καθώς στη ΝΔ εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν χρήση όλων των κοινοβουλευτικών και θεσμικών δυνατοτήτων τους. Εκτός από την Εξεταστική για την Υγεία, έχουν καταθέσει αίτημα για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του Νίκου Παππά και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη. «Ολα στο φως! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν» τονίζουν.

Τα σενάρια για κατάκτηση αυτοδυναμίας

Τη θέληση για αξιόπιστες σχέσεις με όλα τα κόμματα εξέφρασε και η αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη στα εγκαίνια της σήραγγας στα Τέμπη που εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μια εκδήλωση που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ρεσιτάλ μικροψυχίας». «Μας είπε στο περίπου ότι αν έλειπε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν τίποτα στην Ελλάδα. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε στα έργα, δεν τα ψήφισε ποτέ στη Βουλή και υποστήριζε το κίνημα «δεν πληρώνω»» δήλωσε κάνοντας ονομαστική αναφορά στους υπουργούς της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του έργου αλλά δεν προσκλήθηκαν στα εγκαίνια. Η δημιουργία κλίματος διαλόγου και εμπιστοσύνης με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρείται πλεονέκτημα για το μέλλον, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης εκλεγεί πρωθυπουργός. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «γαλάζιου» επιτελείου, αν επαληθευθεί στην κάλπη η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, το πρώτο κόμμα ενδέχεται να περάσει το κατώφλι της αυτοδυναμίας ακόμα και με ποσοστό 35% και να εκλέξει περίπου 170 βουλευτές. Μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία από μόνη της δεν εγγυάται τίποτε, όπως δείχνει η πρόσφατη πολιτική ιστορία. Για τον λόγο αυτόν η προσπάθεια επικεντρώνεται στη σύνθεση των ψηφοδελτίων ώστε η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να έχει εσωτερική συνοχή και αντοχή, καθώς προβλέπεται ότι η «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την επόμενη κυβέρνηση αντιμέτωπη με μεγάλες φουρτούνες. «Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι τα μέτρα, αλλά ο χρόνος εφαρμογής τους. Δεν την απασχολούν τα βάρη για τους πολίτες, αλλά το πώς αυτά δεν θα εφαρμοστούν πριν από τις εκλογές» σχολιάζουν στην Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ