Η «ΕΑΡΙΝΗ ατζέντα» του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σημίτη είναι ήδη πλήρης και από αυτήν προκύπτει ότι ως το καλοκαίρι θα έχει στραμμένη την προσοχή του σε συγκεκριμένους τομείς. Η προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές, που άρχισε ήδη από την περασμένη Δευτέρα, η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων και η διαμόρφωση ορατής αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα είναι μερικές από τις προτεραιότητες που σημειώνει στο «θρυλικό» μπλοκάκι του ο Πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοτήτων θα επιδιώξει αυτό που ο ­ πολιτικός μηχανικός κατ’ επάγγελμα ­ υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Γ. Πασχαλίδης αποκαλεί «νέα αρχιτεκτονική του ΠαΣοΚ». Στην πράξη πρόκειται για τη συσπείρωση όλων των στελεχών του Κινήματος εν όψει των εξελίξεων που προδιαγράφουν γεγονότα όπως η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, η αναβίωση των συζητήσεων για την Κεντροαριστερά, η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ κλπ.





Σ
Ε ΑΥΤΟ το «νέο πολιτικό περιβάλλον» το ΠαΣοΚ σχεδιάζει αντιστοίχως «νέες δράσεις» βάσει ενός «μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού», που επεξεργάζονται κατά τμήματα και εισηγούνται στον Πρωθυπουργό οι επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου κκ. Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Λαλιώτης και Γ. Πασχαλίδης, με τη συνεργασία των κκ. Ν. Αλευρά και Γ. Πανταγιά και βεβαίως με την αυτονόητη συνδρομή του κ. Δημ. Ρέππα. Ο σχεδιασμός αυτός φθάνει ως και το 1999, οπότε το ΠαΣοΚ θα πρέπει να κινηθεί επιτυχώς σε δύο μέτωπα: στην οργάνωση του συνεδρίου του και στις ευρωεκλογές.


Το 1999 χαρακτηρίζεται από τώρα «κρίσιμο» για το ΠαΣοΚ. Ανεξαρτήτως όσων θα έχουν συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα στις δημοτικές εκλογές, αλλά κατ’ εξοχήν σε σχέση με τη διενέργεια των εθνικών εκλογών του 2000 και την εκλογή ανώτατου άρχοντος. Ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη και στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός δεν εξασφαλίζει απαραιτήτως και τις λύσεις για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΠαΣοΚ στο εξής. Η διαμόρφωση του νέου κομματικού χάρτη είναι ένα από αυτά τα προβλήματα. Την Τετάρτη ο κ. Σημίτης θα ασχοληθεί προσωπικώς με την «οργανωτική ανασυγκρότηση» και θα συγκαλέσει τον Τομέα Οργανωτικού. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ως γραμματέας της ΚΕ, οι κκ. Απ. Κακλαμάνης και Θ. Τσουκάτος ως υπεύθυνοι εκ μέρους του ΕΓ και βεβαίως οι κκ. Μιχ. Νεονάκης, Φ. Χατζημιχάλης, Ν. Σαλαγιάννης, Σούλα Ευθυμίου, Χ. Τσιόκας κ.ά. ως μέλη του Τομέα. Η συμμετοχή του τελευταίου σημειώνεται ιδιαιτέρως, δεδομένου ότι ως φίλος του κ. Α. Τσοχατζόπουλου έχει εκδηλώσει κριτική διάθεση απέναντι στην επιχειρούμενη «κομματική ανασυγκρότηση».


Η σύσκεψη της Τετάρτης θα προετοιμάσει την πανελλήνια οργανωτική συνδιάσκεψη που θα διεξαχθεί στις 10-11 Μαΐου και η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικώς με «τα οργανωτικά και την πολιτική λειτουργία του Κινήματος». Περίπου 500 στελέχη από όλη την επικράτεια θα συζητήσουν για το «νέο ΠαΣοΚ». Θα είναι «σαν ένα μικρό συνέδριο», με την έννοια ότι τα ίδια πρόσωπα είχαν λάβει μέρος στο τελευταίο συνέδριο. Ενα από τα ζητήματα που θα κριθούν σε αυτή τη συνδιάσκεψη αναμένεται να είναι και η υπόσταση της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Κατά τις πληροφορίες του «Βήματος», άρχισαν ήδη διεργασίες για τη διαμόρφωση μιας «αντεισηγήσεως» με θέσεις που θα διαφέρουν αισθητά από τις εισηγήσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του ΕΓ του ΠαΣοΚ, που θα παρουσιάσει ο κ. Σκανδαλίδης.


Στην «αντεισήγηση» θα ασκείται κριτική στον τρόπο της ανασυγκροτήσεως, στις λεγόμενες «θεματικές οργανώσεις που ήδη έγιναν χώροι διαμεσολάβησης» και στην «αξιοποίηση των στελεχών». Η διαφανείσα εσχάτως προσπάθεια ορισμένων να καθιερώσουν τους όρους «αριστερό» και «δεξιό ΠαΣοΚ» εγκαταλείπεται, αλλά η εισήγηση θα επεκταθεί και σε πολιτικά θέματα. Οπως π.χ. στον εκλογικό νόμο, την αλλαγή του οποίου δεν επιθυμεί πληθώρα στελεχών που εμφανίζονται ως «εσωκομματική αντιπολίτευση». Θα τεθούν ωστόσο και «ιδεολογικά ζητήματα», με επίφαση στον σοσιαλιστικό χαρακτήρα του ΠαΣοΚ και στην ανάγκη που απορρέει εξ αυτού να λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί το Κίνημα. «Οχι μόνο πειθαρχία στη σύγκλιση, αλλά και ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία» θα είναι η πεμπτουσία της αντεισηγήσεως.


Ποιος θα την καταθέσει; Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα για τους «διαφωνούντες»· οι οποίοι κατέβαλαν προσπάθειες να εντάξουν στον δικό τους σχεδιασμό την υφέρπουσα από καιρό αντίθεση μιας ομάδας βουλευτών του ΠαΣοΚ στην πολιτική που ασκεί ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Αλ. Παπαδόπουλος, σε θέματα περιφερειακής συγκρότησης του κράτους και των ΟΤΑ που είχε αφήσει ημιτελή ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Η «μέθοδος των πέντε» που κατέθεσαν ένα κείμενο στην προηγούμενη ΚΕ δεν απέδωσε και δεν θα επαναληφθεί. Ή τουλάχιστον, αν επαναληφθεί, θα αφορά «άλλους πέντε» και όχι τα ίδια πρόσωπα. «Πρέπει να αλλάζει εκ περιτροπής η σύνθεση από τη μια σύνοδο της ΚΕ στην άλλη», προτείνουν ορισμένα στελέχη που μετέχουν σε συσκέψεις «διαφωνούντων». Αλλοι όμως θα έβλεπαν σκόπιμο να κατατεθεί η «αντεισήγηση» από «μεσαία στελέχη της περιφέρειας». Η ουσία είναι ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «εσωκομματική αντιπολίτευση» θα επιχειρήσουν να δώσουν συνέχεια στη δράση τους με νέες μεθόδους. «Εχουν εγκαταλείψει την τακτική της κατά μέτωπον αναμετρήσεως και εφεξής θα επιχειρούν να καταγράφουν την παρουσία τους κυρίως σε επιμέρους θέματα», προβλέπει κορυφαίος παράγων του ΠαΣοΚ, που δεν ανησυχεί ωστόσο από τη διαφαινόμενη «κυλιόμενη αντιπαράθεση» στελεχών που βρέθηκαν στην «άλλη πλευρά» του συνεδρίου. Ισως γιατί ούτε και αυτή τη φορά θα λάβουν ενεργώς μέρος στις διεργασίες τόσο ο κ. Γερ. Αρσένης όσο και ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος, του οποίου η πρόθεση «να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος στο επόμενο συνέδριο» μελετάται με προσοχή από τους «εκσυγχρονιστές», αλλά και από άλλους παράγοντες. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα λάβουν μέρος στις διεργασίες για τα οργανωτικά και στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χρ. Παπουτσής ή ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος, τον οποίο πολλοί από την «εσωκομματική αντιπολίτευση» θα ήθελαν επικεφαλής τους, αλλά αυτό απέχει πολύ, όπως λέγεται, από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ίδιος τις προοπτικές του.


Στον χώρο των «εκσυγχρονιστών», αλλά και μεταξύ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, δεν αποδίδουν όλοι την ίδια σημασία σε αυτές τις πληροφορίες. Ορισμένοι μάλιστα δείχνουν να επιχαίρουν στην ιδέα ότι θα υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, καθ’ όσον αυτό διευκολύνει τα σχέδιά τους «να ανασυστήσουν το ρεύμα που επικράτησε στο συνέδριο». Λέγεται μάλιστα ότι έχουν γίνει και μερικές συγκεντρώσεις σε σπίτια «εκσυγχρονιστών» γι’ αυτόν τον σκοπό. Από την άλλη, όμως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού ­ που αποφεύγουν επιμελώς να μετέχουν σε παρόμοιες διεργασίες ­ ανησυχούν στην ιδέα μιας εσωκομματικής πολώσεως, διότι αυτό θα επέφερε δυσχέρειες στην προσπάθεια για «σύνθεση και ψυχική επανένωση» που πιστεύουν ακράδαντα ότι υιοθετεί ο Πρωθυπουργός. Αντιθέτως, δεν αναμένονται άλλες εκπλήξεις, όπως π.χ. ανασχηματισμός, τον οποίο οι πάντες διαψεύδουν κατηγορηματικώς. Ωστόσο μια απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Ρέππας στην ερώτηση «αν ανέθεσε ο κ. Σημίτης σε συνεργάτες του τη μελέτη του νόμου για το Υπουργικό Συμβούλιο» δεν έτυχε της αναλόγου προσοχής: «Ο Πρωθυπουργός είναι μεταξύ των άλλων μεθοδικός και εργασιομανής. Πάντα αναζητεί τρόπους για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συλλογικών κυβερνητικών αλλά και κομματικών οργάνων. Νομίζω ότι τέτοιες συζητήσεις γίνονται (σ.σ.: η υπογράμμιση είναι του «Βήματος»). Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη εξουσιοδότηση η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε εισήγηση για να ληφθεί κάποια απόφαση. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι διαρκώς επίκαιρο και μας απασχολεί διαρκώς. Δεν υπάρχει όμως κάτι συγκεκριμένο». Η απάντηση ερμηνεύεται κατά βούληση. Οι κινήσεις στην Ευρώπη


ΤΕΛΟΣ, ανεξάρτητα από τους εσωκομματικούς σχεδιασμούς και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός προετοιμάζει ως το καλοκαίρι εντυπωσιακές κινήσεις στον διεθνή ­ και ακριβέστερα στον κοινοτικό ­ χώρο. Επιδίωξή του είναι να συναντηθεί τους προσεχείς μήνες με όλες τις κυβερνήσεις των λεγόμενων «μικρών χωρών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αρχή θα γίνει στις 19-20 Απριλίου με την επίσκεψη στην Αυστρία, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα σχεδιάζει να μεταβεί στη Σουηδία. Εν τω μεταξύ από τις 20 ως τις 28 Απριλίου ο κ. Σημίτης θα βρίσκεται στη Γερμανία και σε αυτό το ταξίδι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Μεταξύ των άλλων θα συναντηθεί με τον καγκελάριο κ. Χ. Κολ, με τον οποίον, πλην των κοινοτικών και άλλων διεθνών υποθέσεων, θα συζητήσει και τις διμερείς σχέσεις και ειδικότερα τις δυνατότητες γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τη συνεργασία στη συμπαραγωγή αμυντικών οπλικών συστημάτων, τις προγραμματικές συμφωνίες κλπ. Τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός, με τη συνδρομή του συμβούλου του επί των διεθνών σχέσεων κ. Ν. Θέμελη, ασχολήθηκε προσωπικώς με την άρση κάθε ίχνους δυσπιστίας που θα μπορούσε να έχει απομείνει στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τις γνωστές αψιμαχίες μεταξύ των κκ. Θ. Πάγκαλου και Κλ. Κίνκελ. Τις ημέρες του ελληνικού Πάσχα ο κ. Σημίτης θα τις περάσει οικογενειακώς στη Γερμανία, φιλοξενούμενος του αδελφού του κ. Σπ. Σημίτη. Αγνοήστε τον Καραμανλή


ΜΕΤΑ ΤΙΣ συζητήσεις για τη νέα οργανωτική δομή του ΠαΣοΚ, ο κ. Σημίτης θα πραγματοποιήσει μία ακόμη εξόρμηση στην ύπαιθρο επισκεπτόμενος στις 30-31 Μαΐου την Ηπειρο. Εκ παραλλήλου στο ΠαΣοΚ θα αρχίσει και η προετοιμασία μιας ακόμη ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, στις 20-21 Ιουνίου, με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη. Βάσει μιας προετοιμασίας που ανέλαβαν τα περιφερειακά συμβούλια με τη βοήθεια των υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης κ. Αλ. Παπαδόπουλου και κυρίας Βάσως Παπανδρέου θα συζητηθεί το «αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει το ΠαΣοΚ σε συνδυασμό με την πορεία του κυβερνητικού έργου». Στελέχη του ΠαΣοΚ και της κυβερνήσεως όπως ο υφυπουργός Εργασίας κ. Χρ. Πρωτόπαπας και η υφυπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη σύνοδο προκειμένου «να κατανοηθούν από τα ίδια τα στελέχη του ΠαΣοΚ οι τομές που θα ακολουθήσουν». Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα ενσωματωθούν στην «επίθεση διαλόγου» που ήδη ξεκίνησε και η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουλίου, οπότε αρχίζει για το ΠαΣοΚ θερινή ανάπαυλα.


Ως τότε θα έχει αναπτυχθεί πλήρως και η νέα επικοινωνιακή στρατηγική του ΠαΣοΚ, στην επιτυχία της οποίας αποδίδεται πλέον ιδιαίτερη σημασία, και ο Πρωθυπουργός ζήτησε ήδη να τον τηρούν ενήμερο. Βεβαίως πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν και από τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί ο νέος αρχηγός της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής.


Προς το παρόν η εντολή είναι: «Μην τον αγγίζετε». Ητοι, όλα τα στελέχη έχουν λάβει προειδοποίηση να μη σπεύδουν να επικρίνουν τον κ. Καραμανλή και πολύ περισσότερο «να μην ανοίξουν καβγάδες μαζί του προτού ο ίδιος ανοίξει τα χαρτιά του». Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Ρέππας.


Στις επίμονες ερωτήσεις για τις κρίσεις της κυβερνήσεως επί των πρώτων δημοσίων εμφανίσεων του κ. Καραμανλή υπήρξε επιφυλακτικός: «Δεν μας έχει δώσει ακόμη το στίγμα των πολιτικών του θέσεων», ήταν η κατακλείδα των απαντήσεών του, αποφεύγοντας ευφυώς τη συζήτηση. Οπως είχε κάνει στις αρχές της εβδομάδας και ο κ. Ν. Αθανασάκης, ο οποίος τον αντικαθιστούσε.


Είναι προφανές ότι τον τελικό λόγο για τη «γραμμή αναχαιτίσεως» μιας ενδεχόμενης «επιθέσεως δημοσίων σχέσεων» εκ μέρους της ΝΔ και του κ. Καραμανλή θα τον έχει το «επικοινωνιακό επιτελείο» του ΠαΣοΚ, που βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Ηδη π.χ. αναμένεται η ολοκλήρωση μιας δημοσκοπήσεως που παρήγγειλε το ΠαΣοΚ, ενώ μελετάται η απήχηση που είχε ως «σκηνική παρουσία» ο νέος αρχηγός στο συνέδριο του περιοδικού «The Economist».