Πολλοί στην κυβέρνηση (αλλά και στην αντιπολίτευση) θα ήθελαν ένα τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά αυτός που τα κατάφερε ήταν ο (πασοκογενής) υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής. Το θέμα είναι ότι πολλοί έλληνες βουλευτές όταν συναντούν έστω και τυχαία (σε κάποιον διάδρομο της Καγκελαρίας, ας πούμε) γερμανούς υπουργούς τα… χάνουν και δεν μπορούν να τους πουν αυτά που θα ήθελαν να πουν, αυτά τέλος πάντων που πιστεύουν οι ψηφοφόροι τους. Να, τις προάλλες μία ομάδα ελλήνων εκπροσώπων κυρίως ΜΚΟ, αλλά και ο γαλάζιος βουλευτής Χρ. Κέλλας συνάντησαν στην Καγκελαρία (όπου πήγαν στα πλαίσια της γερμανο-ελληνικής φιλίας) τον κ. Σόιμπλε. Βγήκε βιαστικά από το ανσανσέρ και κατευθυνόταν προς το γραφείο της κυρίας Μέρκελ και το μόνο που βρήκαν και πρόλαβαν να του πουν ήταν ένα «guten morgen» και τίποτα άλλο. Κι όμως ήθελαν τόσο πολλά να του πουν. Η ευκαιρία ήταν μοναδική. Ο κ. Σόιμπλε τους κοίταξε, μάλλον δεν κατάλαβε ποιοι ήταν, του μίλησαν άλλωστε γερμανικά, είπε κι αυτός ένα «guten morgen» και χάθηκε στον διάδρομο.

Την Τρίτη το πρωί όμως ο κ. Κουρουμπλής φάνηκε πιο τυχερός. Συνάντησε την κυρία Μέρκελ σε ένα συνέδριο Ναυτιλίας που έγινε στο Αμβούργο, περίπου σαν τα δικά μας «Ποσειδώνια». Είχε καταφέρει (δεν λέει όμως πώς) να εξασφαλίσει πρόσκληση από γερμανούς εφοπλιστές και από τον γερμανό ομολόγό του και ήταν εξαιρετικά υπερήφανος που ήταν ο μοναδικός υπουργός Ναυτιλίας της ΕΕ που παρευρισκόταν σε μια τέτοια εκδήλωση, όπου βρισκόταν η αφρόκρεμα των γερμανών εφοπλιστών. Κατάφερε επίσης να βρίσκεται στην πρώτη σειρά, δίπλα από τους γερμανούς υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών και όταν εισήλθε η κυρία Μέρκελ στην αίθουσα σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός από χειροκροτήματα.
Ουδείς γνωρίζει πώς και γιατί η κυρία Μέρκελ κατευθύνθηκε πρώτα σ΄αυτόν, τη στιγμή που ήταν και υπουργοί της στην αίθουσα, αλλά και εκπρόσωποι του εφοπλιστικού χώρου. Του πέταξε αμέσως το αστειάκι της: «Εμαθα πως είσαι ο σπουδαιότερος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα» του είπε, με τον κ. Κουρουμπλή ίσως να σκέφτεται ότι μήπως η κυρία Μέρκελ δεν ήταν και τόσο καλά ενημερωμένη, τη στιγμή που ως υπουργός Εσωτερικών ήταν πρώτος τη τάξει υπουργός και τώρα ως Ναυτιλίας από τους τελευταίους στο υπουργικό πρωτόκολλο. Αλλά μία Μέρκελ ποτέ δεν κάνει λάθος.«Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, συνεπώς ως υπουργός Ναυτιλίας κατέχεις σπουδαία θέση», του είπε
Ο κ. Κουρουμπλής την ευχαρίστησε καταχαρούμενος. Τουλάχιστον οι γερμανοί και (κυρίως) η κυρία Μέρκελ αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα του υπουργείου του. Χάρηκε όμως περισσότερο όταν άκουσε τη γερμανίδα κεγκελάριο να αναφέρεται στην ομιλία της τρεις φορές στην Ελλάδα. Ηταν οι αναφορές της για το Προσφυγικό, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό «και θα πρέπει να της το αναγνωρίσουμε», όπως επίσης, είπε, αξίζουν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.