Τα συντονισμένα πυρά από κυβερνητικά στελέχη που δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορείται για «κινδυνολογία» και «πολιτικά παιχνίδια», προκαλούν πλήθος ερωτημάτων για το πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση.
Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο που έχουν κηρύξει από καιρό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στη συνθηκολόγηση που έρχεται με τους δανειστές για τα επώδυνα μέτρα που θα μας ακολουθούν ως το 2020 ή κρύβεται κάτι βαθύτερο;
Ο «εύκολος στόχος»
Η πρόχειρη απάντηση είναι ότι ο κ. Στουρνάρας είναι ο «εύκολος στόχος». Αυτό άλλωστε φανέρωναν οι τελευταίες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς να αναφέρει το όνομα του διοικητή, είπε: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση ορισμένων παραγόντων οι οποίοι, καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύουν το δίχως άλλο την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση».
Το ίδιο σκηνικό, και μάλιστα σε πιο επιθετικούς τόνους, επαναλήφθηκε την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή μετά την ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο συνέδριο του «Economist» για το Ασφαλιστικό, όταν το Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγόρησε για «νεοφιλελευθερισμό» με αφορμή τις προτάσεις του για περικοπές υψηλών συντάξεων και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ως αντιστάθμισμα στις απώλειες που θα έχουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.
Σε πιο ήπιους τόνους αλλά στην ίδια γραμμή αμφισβήτησης κινήθηκε την Παρασκευή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας σε εκδήλωση στον Χολαργό, είπε πως «οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα θυμίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ» και συμπλήρωσε: «Ολοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε». αναφερόμενος ειδικά στη δήλωση ότι «το Ασφαλιστικό είναι γενναιόδωρο».
Αυτό που φαίνεται πως εξόργισε τα κυβερνητικά στελέχη ήταν το συμπέρασμα ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης των εισφορών. Αρα χρειάζονται περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και φανερά ενοχλημένος από τις επιθέσεις, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση. Οπως όμως επισημαίνουν κύκλοι της κεντρικής τράπεζας, «οι επιθέσεις είναι όχι μόνο αδικαιολόγητες αλλά και άδικες. Εχουμε πια συνηθίσει».
Αλλού είναι η αιτία
Για την ιστορία, τα πρώτα χτυπήματα σε βάρος του διοικητή, ο οποίος έχει θεσμικό ρόλο και εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήρθαν όταν «σκάλισε» την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Υπόθεση που οδήγησε στην αλλαγή της διοίκησης παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής», ο φάκελος Αττικής για τα θαλασσοδάνεια και τις εξυπηρετήσεις φίλων έχει πάει στον εισαγγελέα, ο οποίος ξεκίνησε επίσημη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τι έγινε και (προφανώς) να απαγγείλει κατηγορίες.
Ορισμένοι κύκλοι αποδίδουν τη ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα στο σκάνδαλο αυτό της Τράπεζας Αττικής και στις αποκαλύψεις που ίσως ακολουθήσουν. Κατά τους ίδιους κύκλους, τα γεγονότα αυτά οδήγησαν τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη να κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα μέχρι του σημείου να λέει ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα (!).
Πολλοί όμως δεν θέλουν να πιστέψουν ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται και ότι ο νέος γύρος του πολέμου είναι πολιτικός, καθώς ο κ. Στουρνάρας ταυτίζεται, στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις θέσεις της αντιπολίτευσης, ακόμη και των θεσμών.
Ωστόσο στην περιβόητη αυτή αντιπαράθεση έχει κατηγορηθεί ακόμη και ότι «βγήκε από αριστερά στην κυβέρνηση» όταν είπε δημόσια ότι η χώρα δεν αντέχει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ ετησίως, ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης είχαν υποχρεωθεί από το Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου να αποδεχθούν στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2020.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ