Την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και φιλοεπενδυτικό κλίμα, επισήμανε στους συνομιλητές του στην Μάλτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο συνεχάρη για την επανεκλογή του, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που έχει αναλάβει στην προσπάθεια για την νέα ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη προς την ολοκλήρωση. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστο Στυλιανίδη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Στυλιανίδη για το έργο του ως Επίτροπου στα κρίσιμα θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της διαχείρισης κρίσεων. Ζητήματα, που όπως είπε είναι, δυστυχώς, πολύ συχνά απαραίτητη η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν, συζήτησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αστάθεια στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Αυστρία. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομες συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στη Μάλτα βρίσκεται και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επίσης είχε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με κορυφαία την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είδε επίσης τους Ραχόι, Ντομπρόβσκις και Μάνφρεντ Βέμπερ.