Την διαφωνία τους με το «»συνέδριο» με μη εκλεγμένους εκπροσώπους» εκφράζουν με επιστολή τους προς τη Συντονιστική Γραμματεία των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έξι μέλη τους από τη Θεσσαλονίκη.

«Είχαμε την ελπίδα, λανθασμένα, ότι τα πολιτικά προβλήματα και οι διαφορές που υπάρχουν στο χώρο μας θα μπορούσαν να συζητηθούν σ’ ένα Ιδρυτικό Συνέδριο που θα σηματοδοτούσε μια νέα αρχή για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Αντί για αυτό, έχουμε μια πανηγυρική (;) συνδιάσκεψη και μια αόριστη υπόσχεση για πραγματικό συνέδριο, σε μη προσδιοριζόμενο χρονικό ορίζοντα», αναφέρουν. Και καλούν τις Κινήσεις να προτείνουν: τη σύγκληση συντακτικού Ιδρυτικού Συνεδρίου τον Ιούνιο με σαφή Οδικό χάρτη και δημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στην κοινωνία και σε όλους τους υπαρκτούς φορείς, κινήσεις και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, συγκρότηση του νέου πολιτικού χώρου με εκλογή οργάνων και στη συνέχεια εκλογή επικεφαλής από τη βάση της παράταξης.

Αν αυτό δεν είναι εφικρό να μην συμμετάσχουν οι Κινήσεις «σε ένα ανούσιο συνέδριο-φιέστα της ΔΗ.ΣΥ»

Η ανακοίνωση τους έχει ως εξης :

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η ανακοίνωση για «Συνέδριο» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο και η ανακοίνωση της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2017, με την οποία η προκήρυξη Συνεδρίου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη χαρακτηρίζεται ως «ένα θετικό βήμα στην πορεία συγκρότησης της» μας υποχρεώνουν να δημοσιοποιήσουμε την διαφωνία μας και να σας καλέσουμε να αναθεωρήσετε την άποψή σας.

«Συνέδριο» με μη εκλεγμένους εκπροσώπους, φοβικό απέναντι στην κοινωνία, βασισμένο σε παρωχημένες εσωτερικές διευθετήσεις στελεχών, χωρίς κανένα ουσιαστικό βήμα για την ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς, χωρίς εκλογή επικεφαλής από τη βάση, είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, κενή περιεχομένου.

Είναι η επικύρωση μιας αντίληψης που είναι απολύτως αντίθετη με τις ιδρυτικές αρχές των Κινήσεων. Είναι η υποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου με οργανωτικές διευθετήσεις. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο αγωνιζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας ως ένα απολύτως αρνητικό δεδομένο της πολιτικής ζωής της μεταπολίτευσης.

Είχαμε την ελπίδα, λανθασμένα, ότι τα πολιτικά προβλήματα και οι διαφορές που υπάρχουν στο χώρο μας θα μπορούσαν να συζητηθούν σ’ ένα Ιδρυτικό Συνέδριο που θα σηματοδοτούσε μια νέα αρχή για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Αντί για αυτό, έχουμε μια πανηγυρική (;) συνδιάσκεψη και μια αόριστη υπόσχεση για πραγματικό συνέδριο, σε μη προσδιοριζόμενο χρονικό ορίζοντα.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τις Κινήσεις, να αποφασίσουν άμεσα και να προτείνουν τη σύγκληση συντακτικού Ιδρυτικού Συνεδρίου τον Ιούνιο με σαφή Οδικό χάρτη και δημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στην κοινωνία και σε όλους τους υπαρκτούς φορείς, κινήσεις και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, συγκρότηση του νέου πολιτικού χώρου με εκλογή οργάνων και στη συνέχεια εκλογή επικεφαλής από τη βάση της παράταξης. Διαφορετικά εκτιμούμε ότι οι Κινήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να τεθούν τα θέματα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των ΚΠΣ της 6ης Μαΐου. Προτείνουμε στις Κινήσεις να μην συμμετάσχουν σε ένα ανούσιο συνέδριο-φιέστα της ΔΗ.ΣΥ. και να συνεχίσουν να εργάζονται, όπως πράττουν ήδη αυτοτελώς αλλά και με τη συμμετοχή τους στις μικτές επιτροπές της ΔΗΣΥ για την προγραμματική ανανέωση και την πραγματική ενότητα του χώρου της κεντροαριστεράς.

Γιάννης Δουκέλης, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Χριστόφορος Εδιάρογλου, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Δημήτρης Μαυροειδής, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Πέτρος Παπασαραντόπουλος, μέλος Κεντρικής συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων

Χρήστος Σεβαστιάδης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων

Αλέξης Σπανούδης, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων