Την μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας τους σε πολιτική κίνηση ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η είδηση της εκδήλωσης, ήταν η μεγάλη προσέλευση κόσμου όλων των ηλικιών από όλο το φάσμα της κεντροαριστεράς η οποία φάνηκε να αιφνιδιάζει τους διοργανωτές.

Η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά πριν ακόμα ξεκινήσει η εκδήλωση, δεκάδες άνθρωποι ήταν όρθιοι και παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να προστεθούν καθίσματα αρκετοί από αυτούς αποχώρησαν λόγω ..συνωστισμού. Σημεία των καιρών για ένα χώρο που πολυδιασπασμένος αναζητά δρόμους ενότητας που θα του επιτρέψουν να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση του «νέου πολιτικού σκηνικού που επιφέρει η κατάρρευση της αυταπάτης του ΣΥΡΙΖΑ.» Το αναπάντεχο της προσέλευσης αποδίδεται και στην απόφαση, τελευταίας στιγμής όπως λέγεται, του Σταύρου Θεοδωράκη, να παρευρεθεί στην εκδήλωση, που φαίνεται ότι έφερε «Ποτάμι» και «Ώρα Αποφάσεων» ένα βήμα πιο κοντά. Άλλωστε και οι τρεις στις τοποθετήσεις τους, υπήρξαν ιδιαίτερα κολακευτικοί για το κόμμα του κ. Θεοδωράκη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «από την αρχή χτύπησε το λαϊκισμό».

«Στην τελευταία μου εκδήλωση σε αυτή την αίθουσα είχα μια δυσάρεστη εμπειρία. Καθώς έφευγα με πλησίασε ένας νεαρός και μου είπε: αυτό που σου αξίζει είναι μια σφαίρα στο κεφάλι. ΣΥΡΙΖΑ μόνο» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου για να προσθέσει στη συνέχεια. «εκείνος ο νεαρός, ο Σπύρος, βρίσκεται σήμερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα» Η αναφορά στο περιστατικό, είχε σαφή στόχο να αναδείξει τη μεταστροφή που υπάρχει στην κοινωνία και ειδικά στους νέους ανθρώπους μετά την διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε ο κ. Τσίπρας, συνοδεύτηκε και από το ερώτημα που συνήθως τίθεται όταν ως εναλλακτική λύση παρουσιάζονται σχήματα και κινήσεις οι οποίες πλαισιώνονται από πολιτικούς του «παλιού συστήματος»: «Μπορεί κάτι νέο να δημιουργηθεί με παλιά υλικά;» Την απάντηση έδωσε, χειροκροτούμενη, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. «Η διαφορά του τούβλου με τον άνθρωπο είναι ότι καθώς παλιώνει μαθαίνει και αποκτά εμπειρία» επεσήμανε.

Στις τοποθετήσεις τους ο Γ. Ραγκούσης, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης έθεσαν ως προτεραιότητα την δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου που θα σταθεί απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση. «Υπάρχει μόνο μια λέξη, πρόοδος που σημαίνει προχωρώ μπροστά για το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου. Πρόοδος, που μπορεί να επιτευχθεί με την συνεργασία των δυνάμεων που τοποθετούνται στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Προς την κατεύθυνση αυτή κράτησαν ανοιχτές τις πόρτες της συνεργασίας με όλες τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς και την Δημοκρατική Συμπαράταξη αν και δεν έλειχαν οι αναφορές που εκτιμήθηκε ότι αποτελούν αιχμές για την ηγεσία της καθώς και για την ηγεσία της ΝΔ. «Δεν προερχόμαστε από το πουθενά δεν είμαστε βγαλμένοι από πολιτικά τζάκια» ανέφερε ο Γ. Ραγκούσης.

Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων των πρώην υπουργών ήταν ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα καθεστώς παρατεταμένων μνημονίων που σε συνδυασμό με το μη βιώσιμο χρέος, την αποεπένδυση, την αύξηση της ανεργίας και την προβαλλόμενη όλο και περισσότερο και από περισσότερους της λύσης της δραχμής, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η χώρα θα βρεθεί σε κατάσταση πυρκαγιάς» επεσήμαναν και εκτίμησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των οβιδιακών του μεταμορφώσεων και του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται δεν αποκλείεται «να καβαλικέψει το ρεύμα του αντιευρωπαϊσμού που αυξάνεται».

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσαν ως προυπόθεση για να περάσει η χώρα από την καταστροφή στον θρίαμβο, «είναι κάτι που το έχουμε ξανακάνει» είναι: Να μην παραταθούν τα μνημόνια, να υπάρξει λύση για το χρέος, να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την διάσωση και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, να φορολογούνται μόνο κέρδη και μερίσματα και να αποφορολογηθεί η παραγωγική διαδικασία, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα κτήρια των παραγωγικών μονάδων, να υπάρξει ανταγωνιστικός ΦΠΑ στον τουρισμό, να καθοριστεί ανώτατο όριο εξωτερικού δανεισμού, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το 27 στο 16%, να μην υπάρχει καμία συνταξιοδότηση κάτω από τα 65 έτη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι Γ. Καμίνης. Ν. Χριστοδουλάκης, Τ. Γιαννίτσης, Γρ.Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης, Ν. Διακουλάκης, Γ. Δρυς, Π. Ιωακειμίδης, Κ. Σπηλιόπουλος, Α. Νταλάρα, Γ. Δρυς, ο Λ. Αποστολίδης, στελέχη από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ διπλωμάτες και καθηγητές Πανεπιστημίου.