Ως «επικοινωνιακή κάλυψη του αδιεξόδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και την συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές», αλλά και «στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης», χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα επί των ημερών του. Σε υπόμνημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου τονίζει ότι στόχος είναι «η “τιμωρία” της κυβέρνησης Σημίτη και ειδικότερα η δική μου, για την επιτυχή διαδρομή της ελληνικής οικονομίας εκείνη την περίοδο».

Η συζήτηση θα διεξαχθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 10.00 το πρωί, και όπως αναφέρει ο κ. Παπαντωνίου, «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για 6 δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα», η οποία είναι ότι «επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη –ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου».

Όμως, όπως τονίζει, «όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι «η απόλυτη έλλειψη “ενδείξεων” άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής μου στην τέλεση αδικήματος, καθιστά το συμπέρασμα της πρότασης, ότι δηλαδή “ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Παπαντωνίου φαίνεται να έχει συμμετοχή σε αριθμό αξιόποινων πράξεων” και ότι “ως εκ τούτου συντρέχει λόγος για διερεύνηση επί τη βάσει των σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών και μάλιστα από κοινού”, εξόφθαλμα ανυπόστατο, αυθαίρετο και συκοφαντικό».