«Ο Ν.Μπελογιάννης, με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελετή εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα.

« Η σημερινή εκδήλωσε έχει εξαιρετικά συμβολική σημασία. Αποτελεί απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο του αγώνα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός

«Ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και για την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραιώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου».

«Με το ήθος και τη στάση του απέναντι στους στρατοδίκες καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή, η ακτινοβολία της υπερβαίνει τα όρια της παράταξης που υπηρέτησε» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτό που διεκδίκησε ο Ν. Μπελογιάννης, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού, ήταν το δικαίωμα να επιστρέψει ο τόπος στη δημοκρατική ομαλότητα σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Καλωσορίζουμε την έκθεση «Ν. Μπελογιάννης», με την πεποίθηση ότι η επαφή με την ιστορία μας μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την Δημοκρατία» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται μπροστά από το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, στην ομώνυμη πλατεία, ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Xαιρετισμό απήυθυναν ο δήμαρχος Ηλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσουμπας και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Βούτσης: Εργαζόμαστε για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα

«Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους άφησαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της του χαιρετισμού του στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Νίκος Μπελογιάννης στην Αμαλιάδα, πριν από τα εγκαίνια της μόνιμης ομώνυμης έκθεσης στο σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ και συμβόλου της Αριστεράς, στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα.

Επίσης ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη» και προσέθεσε: «Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρωπινά πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη».

Σημεία από την ομιλία του Δημ. Κουτσούμπα

«Δεν θεωρούμε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ. Ο ηρωισμός του, το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού λαϊκού κινήματος, δείχνει πώς ανοίγει ο δρόμος, πώς κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη πλατεία της Αμαλιάδας, πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε ζει και αναπτύσσεται». Πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτό το κίνημα, σε αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι ‘Μπελογιάννηδες’ να παλεύουν χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

«Το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στο μνημείο, στο μουσείο, στα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, στις εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη του, με την πεποίθηση ότι συνεχίζει στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε» σημείωσε.

«Το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία του Νίκου Μπελογιάννη, των Μπελογιάννηδων, των χιλιάδων ηρώων» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ βλέπει με μεγαλύτερη απαιτητικότητα την ευθύνη του στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, παγκόσμια, για την ταξική πολιτική αφύπνιση των εργατικών λαϊκών δυνάμεων, για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

Όπως επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, «σε περιόδους ήττας, δυσκολιών, πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Όσοι έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό, στο όνομα του ρεαλισμού, της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τη διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών».

«Σήμερα βρίσκονται μαζί μας, ανάμεσά μας, στο μυαλό και την καρδιά μας όλοι όσοι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν, έφυγαν από τη ζωή. Παράλληλα, βρίσκονται μαζί μας και όσοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε δύσκολες συνθήκες της κρίσης, συνταξιούχοι που τους κόβουν τη σύνταξη, επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο, εργάτες που περιπλανώνται άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές που παλεύουν να πάρουν το πτυχίο, με ανασφάλεια, χωρίς δουλειά ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό, αγροτόπαιδα που ξεκληρίστηκαν από τα χωράφια τους ελέω ΚΑΠ και EE, υπάλληλοι με διαθεσιμότητες που απολύθηκαν» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο μουσείο, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Ας αποτελέσει αυτή η έκθεση της ζωής και της πορείας του Νίκου Μπελογιάννη, εδώ στην Αμαλιάδα, τόπο προσκυνήματος, ζωντανής και δημιουργικής μνήμης, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τις μελλοντικές γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη». «Γιατί η ιστορική γνώση είναι μνήμη είναι δύναμη» κατέληξε.