«Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνισή σου» είναι μια από τις πιο γνωστές φράσεις του Ταλεϊράνδου, γάλλου διπλωμάτη του 18ου αιώνα. Στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ισχύει το πρώτο καθώς είχε προβλέψει πριν από τις εκλογές του 2009 την ήττα του από το ΠαΣοΚ αλλά η ουσιαστική επίσπευση της επανεμφάνισής του αργεί ακόμα. Μπορεί αμέσως μετά την αθωωτική για όλους τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών να έκανε δυναμική παρέμβαση με γραπτή δήλωσή του, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος θα επιλέξει να «επιστρέψει» και σε ποιο ρόλο.

Τα σενάρια
Το κεφάλαιο «προεδρία της Νέας Δημοκρατίας» έχει κλείσει για τον κ. Καραμανλή, προς ανακούφιση διαφόρων, καθώς όχι απλώς δεν το σκέφτεται αλλά ούτε το συζητά, όμως οι πιο μυημένοι μιλάνε για διευρυμένο ρόλο του σε έκτακτες συνθήκες από άλλη θέση. Αυτό μένει να αποδειχθεί ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες που προϋποθέτουν αλλαγή του υφιστάμενου Συντάγματος.
Ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει για τα συγκεκριμένα σενάρια και όσοι τον συναντούν βλέπουν με ποιον τρόπο τα απαξιώνει, αν και είναι εμφανές ότι επιθυμεί την πολιτική του δικαίωση για διάφορες πτυχές της πολιτικής που ακολούθησε ως πρωθυπουργός την περίοδο 2004-2009.
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος μίλησε για οργανωμένο σχέδιο τούρκων πρακτόρων πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Είχε προηγηθεί και εκδήλωση για σχετικό βιβλίο, παρόντος του κ. Καραμανλή, αλλά και μία άλλη συζήτηση για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004-2009.
Πολλοί δεν αγνοούν και την προσπάθεια που γίνεται από την καραμανλική πτέρυγα για να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ και ειδικά την περίοδο της πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη για τα οικονομικά και το δημόσιο χρέος. Ταυτόχρονα, αυτό που απομένει για τους ίδιους είναι να κλείσει θετικά για την καραμανλική πτέρυγα και η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το εάν διογκώθηκε ή όχι σκόπιμα το έλλειμμα της χώρας καθώς θέλουν, όπως λέγεται, να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου. Ο στόχος προφανής: να ενισχυθεί το μήνυμα περί δικαίωσης της πρωθυπουργικής θητείας Καραμανλή.

Εξυσε πληγές
Η… αναζωπύρωση του θέματος Καραμανλή με αφορμή το Βατοπαίδι επανέφερε τη σύγκρουση ΝΔ και ΠαΣοΚ, έξυσε πληγές και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και σε πιο χαμηλούς τόνους. Ταυτόχρονα ανέδειξε και την εσωτερική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τμήμα της ηγετικής ομάδας εμμένει στο πολιτικό φλερτ με τους καραμανλικούς ενώ πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλάνε ανοικτά για σκάνδαλο που δεν παραγράφεται.
Το ΠαΣοΚ πέρασε στην αντεπίθεση και επισήμανε τη στάση του κ. Καραμανλή να μην τοποθετείται επί των κρίσιμων θεμάτων του τόπου με την ειρωνική φράση: «Η απορία εκατομμυρίων Ελλήνων λύθηκε, ο Καραμανλής μιλάει… Οχι για τον διπλασιασμό των χρεών και το έλλειμμα 35 δισ. ευρώ αλλά για το Βατοπαίδι».
Η ηγεσία του ΠαΣοΚ και το Ποτάμι εμμένουν ότι η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν κρίθηκε ποτέ λόγω του βεβιασμένου κλεισίματος της Βουλής και της προκήρυξης των έκτακτων εκλογών του 2009. Την ίδια στιγμή αναδεικνύει το ζήτημα των εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή που διερευνούν όλες τις χρονικές περιόδους, πλην αυτής του κ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώνει ότι η δεξιά φιλική εταιρεία δεν είναι τόσο μυστική».
Οι «παραπλανημένοι»
Η «γαλάζια» ηγετική ομάδα στα πλαίσια της επιχείρησης συσπείρωσης της παράταξης αναφέρθηκε στη δικαίωση του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της ΝΔ. Μόνο που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επί προεδρίας του οποίου έγινε μεγάλη φασαρία για το Βατοπαίδι, με ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ υπενθυμίζει στους «καραμανλικούς» και στη ΝΔ που πανηγυρίζουν ότι οι «παραπλανηθέντες υπουργοί» του κ. Καραμανλή με τη δικαστική απόφαση παύουν να θεωρούνται «παραπλανημένοι» αφού το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι – υπάλληλοι «εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές» .

Στη σκιά αυτής της αντιπαράθεσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, βασικό στέλεχος της καραμανλικής διακυβέρνησης, ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον κ. Καραμανλή μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης ενώ ο «καραμανλικός» νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Καραμανλή) θριαμβολογούσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Καραμανλής, επειδή δεν είναι παιδιά του εργαστηριακού σωλήνα της διαπλοκής, είναι απρόσβλητοι στους ιούς της».

Ο κ. Καραμανλής θέλησε να στείλει σαφές και ηχηρό μήνυμα κυρίως σε όσους λιθοβόλησαν τον ίδιο, υπουργούς του και στενούς συνεργάτες με τη φράση «έστω και αργά το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος ήταν να πληγεί με κάθε τρόπο η διακυβέρνησή του και υποστήριξε ότι υπήρξαν «αθλιότητα» και μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Μόνο που κατά τους επικριτές του, από την πλευρά του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, υπενθυμίζεται τι είχε πει το 2008 στην ΚΟ της ΝΔ όπου κατά τους ίδιους είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη. «… Κάποιοι, παρά την πνευματική τους αποστολή, λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου. Εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες του κράτους και ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες… Οφείλω να πω –και το λέω ευθέως –ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν… Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα αντανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις».
Η απόφαση έδωσε την ευκαιρία να περάσουν στην αντεπίθεση και πρόσωπα που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα όπως ο Θ. Ρουσόπουλος που επισήμανε ότι «συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν». Παράλληλα, άλλοι «καραμανλικοί» βουλευτές έλεγαν στο «Βήμα» ότι: α) δεν διαπιστώθηκε ροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος, β) δεν διαπιστώθηκαν ποινικές ευθύνες σε βάρος υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή και γ) το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε.

«Δεν υπήρξε σκάνδαλο. Ηταν όλα εξαρχής κατασκευασμένα»

Αιχμές για τη στάση που τήρησε η ΝΔ απέναντί του όταν το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση άφησε ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης σε σχόλιό του στο Facebook: «Δεν υπήρξε ποτέ κανένα σκάνδαλο. Ηταν όλα εξαρχής κατασκευασμένα» έγραψε και έριξε το καρφί του για την προεδρία Σαμαρά: «Η παράταξη που υπηρέτησα χρόνια, όμως, υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δεν στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια. Αντίθετα, δεν δίστασε να τους δώσει ως βορά ακόμα και από τα σκαλοπάτια του κόμματος».

Με μία ημέρα καθυστέρηση και χωρίς καν να αναφέρει τη λέξη «Καραμανλής» ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση «αδειάζοντας» τον κ. Παπαγγελόπουλο και επιτέθηκε στη ΝΔ υπογραμμίζοντας την αθώωση των μη πολιτικών προσώπων για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας και σημειώνοντας πως δεν παραγράφονται «οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για το συγκεκριμένο σκάνδαλο». Στην ίδια γραμμή, μέσω Τwitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ που δεν «ξεπλένονται» από δικαστικές αποφάσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το ειρωνικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» με τίτλο «θαύμα, θαύμα», αν και από το μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ