Με τη χαρακτηριστική φράση «οι συμφωνίες δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή», η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στέλνει μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, προαναγγέλλοντας ότι όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα επιχειρήσει να αλλάξει τη συμφωνία που θα προκύψει μεταξύ της νυν κυβέρνησης και των πιστωτών.

«Οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. Ωστόσο οι συμφωνίες αυτές δεν είναι οι «πλάκες του Μωυσή». Αλλάζουν»
λένε με έμφαση κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εμμένουν στο αίτημα για εκλογές υποστηρίζοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι ούτε άκαμπτα ούτε ανελαστικά». Και όπως τονίζει σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορούν να αλλάξουν και προς το καλύτερο, μπορούν και προς το χειρότερο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοπιστία και στην ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς αυτά τα δύο στοιχεία λειτουργούν προς την κατεύθυνση θετικών και ευεργετικών αλλαγών. «Μια αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να πετύχει αλλαγές προς το καλύτερο, αρκεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών» μεταδίδεται.
Αλλαγή του προγράμματος
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της ΝΔ θέτει το θέμα ουσιαστικά της επαναδιαπραγμάτευσης –ένας όρος πολιτικά φορτισμένος από το παρελθόν -, καθώς ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις διεθνείς επαφές του τονίζει την ανάγκη της αλλαγής του ισχύοντος προγράμματος και της υιοθέτησης μέτρων που θα συμβάλλουν στην αλλαγή πορείας της χώρας.
Αυτό ειπώθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε και με την Ανγκελα Μέρκελ και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και ανέφερε με έμφαση ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάγκη της αλλαγής των διεθνών συμφωνιών της χώρας, και μάλιστα γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω στο 2012, την περίοδο της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ – ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ) με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. «Το 2012 υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο η τότε κυβέρνηση κατάφερε οι δημοσιονομικοί στόχοι να μετατεθούν κατά δύο χρόνια» λένε από την Πειραιώς και συμπληρώνουν: «Το 2014 υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο η τότε κυβέρνηση κατάφερε και μείωσε φορολογικούς συντελεστές (ΦΠΑ στην εστίαση, φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κ.ά.)».
Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ υποστηρίζει με την παράθεση στοιχείων ότι τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης έχουν προστεθεί μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ και οδηγούμαστε σε νέα μέτρα για μετά το 2018. «Μπήκε το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Μπήκε ο κόφτης. Ολα αυτά δεν υπήρχαν στο τρίτο Μνημόνιο» λένε.
Η ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζει ότι η ζημιά θα είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση έκανε εγκαίρως όσα έπρεπε και επιμένει στο αίτημα για πολιτική αλλαγή. «Γιατί αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Και το αίτημα αυτό παραμένει σε ισχύ, όποια και αν είναι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης» υποστηρίζουν από την Πειραιώς.
«Οχι» σε μέτρα και αντίμετρα
Στη σκιά της συζήτησης περί πιέσεων ή όχι από την πλευρά των πιστωτών προς τη ΝΔ να ψηφίσει τα νέα μέτρα, αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν «εσωτερικό δάκτυλο», λέγοντας ότι κυβερνητικοί παράγοντες έθεσαν το θέμα στους θεσμούς και ειδικά στο ΔΝΤ.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «στον πανικό της αναζητεί συνενόχους» και σε μια χρονική στιγμή που το κυβερνητικό καράβι «μπάζει από παντού νερά, τα στελέχη της αναζητούν πολιτικά σωσίβια, εντός και εκτός της χώρας».
Οι ίδιες κομματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο στόχος του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προφανής: να μοιράσει το κόστος της αποτυχίας του και να ακυρώσει τη δυνατότητα της ΝΔ να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση που θα δίνει ελπίδα στους πολίτες. «Στην προσπάθειά τους αυτή μηχανεύονται διάφορα. Είτε με στελέχη-«λαγούς» είτε με μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο. Σε κάθε περίπτωση ματαιοπονούν» τονίζουν.
«Η ΝΔ δεν θα γίνει συνυπεύθυνη στην αποτυχία. Λογοδοτεί μόνο στους Ελληνες» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Πειραιώς, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις επαφές του διαμηνύει ότι η ΚΟ του κόμματός του, με ομόφωνη απόφαση, δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η γραμμή που έχει δοθεί σε όλα τα στελέχη και στους βουλευτές είναι να τονίζεται ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιμεριστεί το κόστος των δικών της επιλογών θα αποτύχει».

Η εναλλακτική πρόταση και το χαρτί της αξιοπιστίας

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, στην εναλλακτική πρόταση του κόμματος όπως λέει, και πέρα από την επένδυση στο «χαρτί της αξιοπιστίας» εστιάζει στην πιο γρήγορη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να επιδιώξει σε μεταβολή προς το καλύτερο μιας πιθανής συμφωνίας.

Εκτιμά επίσης ότι κανένας δεν θα μπορέσει να αρνηθεί να συζητήσει με μια αξιόπιστη και ικανή κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο.

Επίσης, από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι εμπροσθοβαρείς και οι περισσότερες θα υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο ενώ στο σχέδιό του περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα: μειώσεις φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με παράλληλα ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών, αποκρατικοποιήσεις, ρύθμιση «κόκκινων» δανείων για αποκατάσταση της ρευστότητας, επιτάχυνση διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης και αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία.

Ηδη, σταδιακά παρουσιάζονται πτυχές του κυβερνητικού της προγράμματος και στα μέσα της εβδομάδας δόθηκε στη δημοσιότητα η πρότασή της για την ενεργειακή πολιτική.

Η πρόταση της ΝΔ, όπως λένε από την Πειραιώς, δίνει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, διασφαλίζει την επιβίωση της ΔΕΗ και δημιουργεί συνθήκες υγιούς απελευθέρωσης στον χώρο της ενέργειας οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η «γαλάζια» πρόταση περιλαμβάνει: α) ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ώστε να διασφαλισθούν πόροι για επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, β) εξυγίανση της ΔΕΗ (κίνητρα για πληρωμή λογαριασμών, παραχώρηση/πώληση λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αξιοποίηση προσωπικού, συμμαχία με στρατηγικό επενδυτή), γ) ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ και δ) επανέναρξη εξερεύνησης και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οι κρυφές μετρήσεις

Στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν «κρυφές μετρήσεις», όπως λένε, που δείχνουν κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα αυξημένη επιρροή της ΝΔ και σε τμήματα ψηφοφόρων που δεν ανήκουν στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων, είναι σε πλήρη εξέλιξη η πλήρης αποκατάσταση της εσωκομματικής ηρεμίας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η προ ημερών συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη που λειτούργησε κατευναστικά και ενίσχυσε την ατμόσφαιρα καταλλαγής στο κόμμα και στην ΚΟ. Παράλληλα ενδυναμώνει το μήνυμα της ηγεσίας για συνεννόηση όλων των πτερύγων του κόμματος σε βασικούς άξονες της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στέλνει μήνυμα ότι ο κοινός… εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ