«Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του δικτύου Transform Europe στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, η Ελλάδα αγωνίζεται για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια.

«Τερματίσαμε την ύφεση, η οικονομία υπεραπόδωσε πέρυσι και τώρα κάνει στροφή στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας το κυρίως βάρος του μνημονίου», δήλωσε.

Σημείωσε ότι «για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμα περισσότερους, δεν θα είμαστε το πειραματόζωο της Ευρωζώνης, όπως το ΔΝΤ και οι συντηρητικοί υποστηρικτές του ενδεχομένως θα ήθελαν».

«Δοκίμασαν αυτές τις πολιτικές, απέτυχαν, πρέπει να τις αλλάξουμε. Είμαστε έξω από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 και αυτό είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» συμπλήρωσε.

«Κυβερνάμε υπό συνθήκες οικονομικού εκβιασμού»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κυβερνάμε τη χώρα εδώ και δύο χρόνια κάτω από συνθήκες διαρκούς οικονομικού εκβιασμού».

«Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια. Αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους» είπε.

Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, «να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων».

«Δεν θα παραδώσουμε το λαό στους yes-man»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους yes-man των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού που θέλουν την Ελλάδα στον ‘ζουρλομανδύα’ της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα».

«Γιατί», όπως σημείωσε, «η Αριστερά, όταν ο λαός της έχει εμπιστευθεί την εντολή του, δεν έχει άλλη επιλογή, ανεξαρτήτως δυσκολίας, παρά να τιμήσει αυτή την εντολή».

«Όχι να αποδράσει υπό το βάρος της δικής της πολιτικής ευθύνης. Δεν αποτελεί επιλογή για την Αριστερά να παρατήσει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων», τόνισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γιορτάζουμε την 60η επέτειο της ΕΕ δεσμεύοντας εαυτούς στη μάχη για μια άλλη Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να αποδείξουμε ότι μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη είναι εφικτή» είπε.

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταβροχθίσει την Ευρώπη»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη: Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το ίδιο το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ, εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση».

Ασκώντας συνολικότερη κριτική, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες».

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που μεγέθυνε υπάρχουσες ανισότητες και ασυμμετρίες μέσα στις χώρες και μεταξύ τους.

«Γελοία στερεότυπα και ρητορική προκατάληψης»

Επισήμανε επίσης ότι πέρα από τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, βάθυνε επίσης τους διαχωρισμούς στην Ευρώπη μέσα από επιθετικά και παράλογα στερεότυπα.

«Ευτυχώς υπάρχουν λίγοι που θέλουν να κρύψουν την οικονομική ανισότητα που ο νεοφιλελευθερισμός προκάλεσε, πίσω από έναν ανύπαρκτο πολιτισμικό διαχωρισμό. Το κάνουν καταφεύγοντας σε γελοία στερεότυπα και μια ρητορική προκατάληψης περί του ‘συνετού Βορά’ και του ‘ανεύθυνου Νότου’», σχολίασε.

«Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για ‘ποτά και γυναίκες’, να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της;» αναρωτήθηκε.