από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 

O Γιώργος, το ΝΑΤΟ, η Ολμπραϊτ και το ταξίδι στην Ινδία

Μια άγνωστη ιστορία από τον τότε ΥΠΕΞ αποκαλύπτει ο Βασίλης Κασκαρέλης
O Γιώργος, το ΝΑΤΟ, η Ολμπραϊτ και το ταξίδι στην Ινδία
Οι Γιώργος Παπανδρέου και Μαντλίν Ολμπραϊτ σε διμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ τον Μάιο του 2000
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πέμπτη πρωί 14 Δεκεμβρίου 2000. Στις Βρυξέλλες η κίνηση στους δρόμους γίνεται με δυσκολία εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κυρίαρχο θέμα την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (European Security and Defence Policy - ESDP). «Μέχρι τη Σύνοδο όλοι είχαν στραφεί κατά της Τουρκίας καθώς στην πρώτη αυτή φάση δεν είχαν εκδηλωθεί οι ελληνικές θέσεις για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχαν. Παρά τις συχνές οχλήσεις μου, κανείς στην Αθήνα δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα που φάνταζε ακόμα απόμακρο, δυσνόητο και ως εκ τούτου "κράτα το μακριά"». Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2000- 2004, περιγράφει στο βιβλίο του «Η τέλεια καταιγίδα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) το κωμικοτραγικό παρασκήνιο εκείνης της Συνόδου, το οποίο είναι συνταρακτικά επίκαιρο επειδή στην ουσία αποκαλύπτει τη σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μιας χώρας που δυσκολεύεται να βρει την ισορροπία της μεταξύ σοβαρότητας και σαχλαμάρας, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Τα σημάδια της κρίσης

Ο διακεκριμένος διπλωμάτης καταγράφει τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου ως το 2004. Στο γραπτό του όμως ανιχνεύονται όλα τα σημάδια της κατοπινής κρίσης που βούλιαξε την Ελλάδα. Εκείνη την Πέμπτη, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου φθάνει με τους συνεργάτες του στην έδρα του ΝΑΤΟ και ο Κασκαρέλης ξεκινά ως είθισται την ενημέρωση. «Κράτησε δέκα λεπτά περίπου. Αντιλήφθηκα ότι τόσο ο υπουργός όσο και οι εξ Αθηνών συνοδοί του είχαν εικόνα διάφορων θεμάτων εκτός από το κρίσιμο του ESDP. Εθιξα ορισμένα καίρια σημεία διατηρώντας τις σοβαρές αμφιβολίες μου για το κατά πόσο έπιασαν τόπο. Δυστυχώς στη συνέχεια επαληθεύτηκαν οι φόβοι μου στο ακέραιο» αφηγείται.

Κατόπιν, οι υπουργοί Εξωτερικών συνοδευόμενοι από τον μόνιμο αντιπρόσωπο και πέντε μέλη των αντιπροσωπειών τους κατευθύνθηκαν στην Αίθουσα 1 που σύντομα θα μετατρεπόταν σε «αρένα ρωμαϊκού σταδίου». Ξεκίνησαν οι προσυνεννοήσεις, σε «ένα πανδαιμόνιο παρόμοιο με τις αίθουσες των χρηματιστηρίων πριν από την έναρξη της συνεδρίασης». «Η ελληνική αντιπροσωπεία κρατούσε πολύ χαμηλούς τόνους λόγω έλλειψης γραμμής, και παρά τις προσπάθειές μου για τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος συναγερμού, ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ήρεμος».
Από την αρχή της συνεδρίασης γίνεται φανερό ότι η Τουρκία επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή της στο ESDP με στόχο να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στα της ΕΕ αποκλείοντας την Κύπρο από τα νατοϊκά δρώμενα, θέση που αντιστρατεύεται τα ζωτικά συμφέροντα του συνόλου των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με άλλες συνόδους, η συνεδρίαση διακόπτεται αρκετές φορές για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και κάθε τόσο διάφοροι υπουργοί πηγαίνουν στην απέναντι αίθουσα για διμερείς συναντήσεις. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ είναι εμφανώς καταβεβλημένος εξαιτίας της πίεσης που δέχεται από τους συμμάχους, ενώ στο διήμερο της συνόδου υπήρξε και τηλεφωνική συνομιλία Μπιλ Κλίντον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Η «ανάλυση» του Παλαιστινιακού

«Μέσα σε αυτή την καταιγίδα η ελληνική πλευρά απλώς παρακολουθούσε ήρεμη, λες και το θέμα δεν την αφορούσε»
. Το απόγευμα ο αμερικανός ομόλογος του Κασκαρέλη, Σάντι Βέρσμποου, ζήτησε διμερή συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ και του κ. Παπανδρέου. «Πήγαμε στην απέναντι αίθουσα όπου μας περίμενε η Ολμπραϊτ με τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς συμβούλους της. Καθίσαμε απέναντί τους και μετά τα πρώτα τυπικά ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε να κάνει μια ενημέρωση για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, αναλύοντας το Παλαιστινιακό. Δεδομένου ότι καθόμουν δίπλα του, του ψιθυρίζω στα ελληνικά να αλλάξει αμέσως θέμα και να μπει στην ουσία του ESDP (...) Ηλπιζα, ακόμα, ότι κάτι διπλωματικές γενικότητες θα έβρισκε να πει για να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και περιμένει τους Αμερικανούς να ανοίξουν περαιτέρω τα χαρτιά τους σε σημεία του άμεσου ενδιαφέροντός μας. Ο υπουργός όμως, με την παροιμιώδη ψυχραιμία και την τάση του για αποστασιοποίηση από την ενοχλητική πραγματικότητα, συνέχισε ακάθεκτος στην ανάλυσή του της παλαιστινιακής κατάστασης». Η Ολμπραϊτ στην αρχή δεν αντέδρασε για λόγους ευγενείας και διπλωματικού τακτ, σύντομα όμως άρχισε να δείχνει τη δυσφορία της.

«Υστερα από άλλα πέντε λεπτά ανάλυσης της ψυχολογίας των καταπιεσμένων Παλαιστινίων και ενώ στην Αίθουσα 1 γινόταν πανδαιμόνιο, η αμερικανίδα υπουργός τον έκοψε απότομα λέγοντας "όλα αυτά είναι καλά αλλά ας μπούμε στο θέμα", και τον ρώτησε για τις εντυπώσεις του από την εξέλιξη της συζήτησης στην Αίθουσα 1 και για τις ελληνικές θέσεις στο φλέγον θέμα της Συνόδου. Η αντίδρασή του μας άφησε όλους άφωνους. Την ευχαρίστησε για την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων (που δεν υπήρξε), σηκώθηκε, πήγε στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού, τη χαιρέτησε ευγενέστατα και της είπε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος, δηλαδή εγώ, θα συζητήσει το θέμα με τους συμβούλους της, γιατί ο ίδιος έχει μια επείγουσα συνάντηση (που δεν είχε). Εμειναν εμβρόντητοι»
. Ο Κασκαρέλης έμεινε πίσω για να μπαλώσει την κατάσταση.

Το δείπνο εργασίας και η Ολμπραϊτ

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα. Υστερα από 36 ώρες συνεδριάσεων, η Ολμπραϊτ βλέποντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στην αίθουσα προτείνει να συνεχιστεί η συζήτηση στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών. Ο Παπανδρέου λέει στον Κασκαρέλη ότι μετά τη συνεδρίαση του Μόνιμου Κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα φύγει για την Αθήνα, γιατί την επόμενη ημέρα πετούσε για την Ινδία και δεν μπορούσε να μετάσχει στο νατο-ευρωπαϊκό δείπνο. «Με κάθε ευγένεια, αλλά σε έντονο ύφος, του εξήγησα ότι το δείπνο είναι μόνο για υπουργούς, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή τους από τον μόνιμο αντιπρόσωπο και ότι δεν μπορεί να αναχωρήσει γιατί η θέση της Ελλάδας θα μείνει κενή με ένα εξαιρετικής σημασίας ανοικτό θέμα πάνω στο τραπέζι. Προβληματίστηκε για λίγο και τελικά μου ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει».

«Επιμένω, επιμένει και η λύση που μου προτείνει με αφήνει άναυδο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. "Θα τηλεφωνήσω στην Αθήνα να έρθει αμέσως ο υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης, ώστε να μη μείνει η καρέκλα άδεια και εσείς θα παραμείνετε έξω από την αίθουσα για να του πείτε τι πρέπει να πει αν παραστεί ανάγκη
"». Ο Νιώτης έφθασε λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου «αγχωμένος, χωρίς να καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται», «κάθισε στην καρέκλα με εμένα έξω από την πόρτα για να προσφέρω πρώτες βοήθειες, κάτι που δεν χρειάστηκε γιατί ο εκπρόσωπός μας δεν πήρε τον λόγο, ούτε αντέδρασε στα λεγόμενα των άλλων». Ετσι η Ελλάδα έμεινε εντελώς αμέτοχη σε ένα θέμα με τεράστιο αντίκτυπο για τα συμφέροντά της. 

«Για άλλη μια φορά είχαμε χάσει το τρένο»

Τον Φεβρουάριο του 2001, παραμονή της Εκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κόλιν Πάουελ. «Διαπίστωσα ότι κανείς από την Αθήνα δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα και έτσι συζητήσαμε διάφορα άσχετα ζητήματα, αλλά το ESDP δεν μπόρεσε να αποτελέσει αντικείμενο της ανταλλαγής απόψεων παρά τις σχετικές κρούσεις του Πάουελ». «Δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι για άλλη μια φορά είχαμε χάσει το τρένο. Γυρίζοντας στο σπίτι μου μια Τετάρτη βράδυ, μου τηλεφωνεί ο Πρωθυπουργός (σ.σ.: ο Κώστας Σημίτης) ιδιαίτερα εκνευρισμένος. Του είχε εγείρει το θέμα του ESDP κάποιος ξένος συνομιλητής του, ρωτώντας τι ξέρω για το θέμα και γιατί δεν έχει ενημερωθεί. Του έδωσα την εικόνα, εκνευρίστηκε ακόμα περισσότερο, και μου είπε ότι θα ζητήσει ευθύνες από το Υπουργείο Εξωτερικών». Ο Κασκαρέλης, όπως του ζητήθηκε έφτιαξε μια λίστα με τα βασικά από τα δεκάδες τηλεγραφήματα που είχε στείλει όλο το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα. «Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού ανάγκασε τουλάχιστον το σύστημα στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα», υπογραμμίζει.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Και έτσι να είναι . . . | 23/03/2017 17:47
  Και ΑΑΑΑΑΑΝ μεταφέρονται σωστά από τον συντάκτη και ΑΑΑΑΑΑΝ ο Κος Κασκαρέλης είναι ακριβέστατος, και ΕΦΟΣΟΝ φυσικά ο ΓΑΠ δεν ισχυρίζεται πως είναι αλάθητος, Κι ΑΑΑΑΑΝ λοιπόν δεχτούμε πως σ αυτήν την περίπτωση έτσι έγιναν τα πράγματα , αυτό δεν αλλάζει την ΣΥΝΟΛΙΚΗ εικόνα : πως ο ΓΑΠ αντιμετώπισε την μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974, σχεδόν ΜΟΝΟς του μέσα και έξω από την Ελλάδα και ΚΑΤΑΦΕΡΕ 1. να σταματήσει την φωτιά που έβαλε ο Καραμανλής 2. να αποτρέψει ΤΟΤΕ το bail out - που τότε θέλαν όλοι εξω - και που θα ήταν η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ της χώρας. Αυτό το τραγικά επικίνδυνο παχνίδι ( με τα Ζάππεια, σκισίματα, "δραχμή" και grexit ) που εκθέτουν ακόμα μέχρι τώρα προπάντων οι τσιπρανέληδες.
  Θ.Τ.
  απάντηση51
   
   
  Σαν δεν ντρέπεστε, | 21/03/2017 13:21
  που απασχολούσατε το παιδί με αλλότρια πράγματα ενώ αυτός είχε να λύσει σοβαρά προβλήματα άλλων... Α, ρε Κασκαρέλη τι τράβηξες από το παιδί, προσπαθώντας να κάνεις την δουλειά σου....
  Απέραντη αγάπη στον ΓΑΠ
  απάντηση34
   
   
  πανηλίθιοι | 21/03/2017 10:27
  πανηλίθιοι είναι όλοι οι Έλληνες, ο Γιωργάκης σας χαλάει ρε ξυπνοπούλια μου? Κοιταχτήτε λίγο στον καθρέπτη!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση53
   
   
  Υποθέτω ότι το : | 20/03/2017 19:14
  "...Μιας χώρας που δυσκολεύεται να βρει την ισορροπία της μεταξύ σοβαρότητας και σαχλαμάρας, σήμερα περισσότερο από ποτέ" , εκφράζει τον συντάκτη και όχι τον κο Κασκαρέλη.
  ks
  απάντηση30
   
   
  Δυστυχώς | 20/03/2017 13:40
  Σαν τον ΓΑΠ είναι το 99% των στελεχών της εκάστοτε κυβέρνησης αφού αφενός Δεν θέλουν να κουρασθούν για τίποτα καθώς θεωρούν ότι όλα τα θέματα διακυβέρνησης της χώρας είναι στον αυτόματο κι αφετέρου οι άνθρωποι που επιλέγονται από τος αρχηγούς κομμάτων είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ώστε να μη κινδυνεύουν οι ίδιοι.
  Ελληνας πολίτης
  απάντηση216
   
   
  Κλασσικη περιπτωση ΓΑΠ! Η τραγικοτητα που υπερκαλυπτει καθε γελοιοτητα του Γιωργακη... | 20/03/2017 11:48
  Ευχαριστωτο κο Κασκαρελη για την διαφωτιστικη αναφορα που εκανε σε μια ακομη περιπτωση της γιγαντιαιας βλακειας του ΓΑΠ! Οτι ο Γιωργακης ειναι πανηλιθιος το ξερουμε ολοι εκτος απο τα μελη του ΚΙΔΗΣΟ (παιζεται και αυτο). Ποσο ομως επικινδυνα ηλιθιος ηταν ο γονος του Αντρεα ειναι ξεκαθαρο στην τραγικη (και οχι κωμικοτραγικη) ιστορια που διαβασαμε! Χαρις στη βλακεια του ΓΑΠ, η Κυπρος εμεινε απεξω απο την Νατοικη και Ευρωπαικη αμυντικη ομπρελλα που ακομη εκμεταλλευεται η Τουρκια, ενω βεβαια ειναι τοσο επικαιρη η ακομη μεγαλυτερη προδοσια του ως πρωθυπουργου απο το ακριτικο Καστελλοριζο οταν ερριξε την Ελλαδα στην ανυπαρξια! Και ομως αυτος ο ηλιθιος κυκλοφορει ακομη ελευθερος και κανει δηλωσεις
  Σπυρος
  απάντηση2411
   
   
  Τι να πει κανεις; | 20/03/2017 08:41
  Πρεπει να ντρεπομαστε για αυτους που μας αντιπροσωπευουν και για την...κατάντια μας. Δεν ειναι καθολου παραξενο που εχουμε γινει προτεκτορατο. Και ολοι αυτοι που καταστρεξαν την χωρα εχουν το θρασος να συνεχιζουν να εκπέμπουν πομφολογίες/αερολογίες. Και οι απεναντι μας κανουν τον καμποσο. «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».
  Δ. Κουκας
  απάντηση2311
   
   
  παλιά ξινά σταφύλια... | 20/03/2017 02:38
  αυτό που πρέπει να ΤΟΝΙΣΤΕΙ είναι ότι ο Aβαρελ των Ντάλτονς, μετά από 9 χρονια πήρε 42 % προφέροντας σε άπταιστα ελληνικά ΔΥΟ μόνο λέξεις:λεφτά υπάρχουν!ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!
  Δημήτρης Χατζησάββας-Κιλκίς
  απάντηση2811
   
   
  Γιωργακης | 19/03/2017 23:14
  Το ονομα Γιωργακης ειναι το σωστο και οχι Γιωργος, που μετα το 2004 και τα ΜΜΕ αλλαξαν. Αυτος ηταν, αυτος ειναι και θα ειναι. Γιωργακης. Διελυσε και το κομμα του με τις ασυναρτησιες του, και οικονομικα και πολιτικα. Φταινε ομως αυτοι που τον διορισαν τον υποστηριξαν, αλλα και οι εναντιοι του που τον ανεχτηκαν. Ειναι αυτος που δημιουργησε τον σημερινο ΣΥΡΙΖΑ και με πρωην δικους του, με μια μονο φραση "λεφτα "υπαρχουν", σε αντιθεση με τα λεγομενα του Α. Παπανδρεου. "παραλαμβανουμε καμμενη γη". Καταστρεψε το κομμα του. Ειναι πολιτικα πολυ πολυ λιγος. Το δυστυχημα ειναι πως η φωφη τον "ενεταξε" παλι απο τα πλαγια χωρις τη διαληση του 0.05% νεου "κομματος" του.Οχι μελλον με τετοια "ενταξη".
  kg
  απάντηση2512
   
-