«Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι καταστροφική σε όλα τα επίπεδα» λέει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός αρέσκεται να βλέπει τη «μεγάλη εικόνα» και σε συνομιλητές του αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.
Ο ίδιος είναι αρκετά απαισιόδοξος για την πορεία της χώρας και θεωρεί ουσιαστικά απρόβλεπτο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν είναι σαφές εάν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση ή να παραταθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές. Μόνο που μια τέτοια εξέλιξη, κατά τον κ. Σαμαρά, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την πραγματική οικονομία ενώ είναι σαφές, όπως σημειώνει, ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ισχυρών ανακατατάξεων.
Ο κ. Σαμαράς που έχει τακτική συνομιλία με πρόσωπα σε θέσεις-«κλειδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζεται αρκετά ανήσυχος για τα εθνικά μας θέματα καθώς η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και τονίζει με νόημα ότι «σε αυτά τα θέματα δεν παίζουμε και οφείλουμε να είμαστε σοβαροί ως χώρα».
Ο ίδιος, αν και έχει άριστη γνώση των απόψεων της αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ για τα ευρωπαϊκά θέματα και ειδικά για την Ελλάδα, τονίζει πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις ακριβείς προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τη χώρα μας.
Υπέρμαχος της γραμμής ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτική αλλαγή στον τόπο μέσω εκλογών, ο κ. Σαμαράς σπεύδει να τονίσει, κρατώντας αποστάσεις από τα διάφορα εσωκομματικά παιχνίδια, ότι ο στόχος του είναι ένας: πώς να φύγει από την εξουσία ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Οσο πιο γρήγορα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα, αν και η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη»
υποστηρίζει και επισημαίνει την περιθωριοποίηση της Ελλάδας την τελευταία διετία και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία σε όλη την ευρύτερη περιοχή ανατρέπονται ισορροπίες και συσχετισμοί.
Στο ερώτημα εάν βλέπει εκλογές άμεσα, είναι διστακτικός. Αν και θεωρεί ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση για τη χώρα, εν τούτοις στην ανάλυσή του αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης.
Υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του φοβούνται τις εκλογές, ταυτόχρονα όμως διαπιστώνουν ότι βουλιάζουν κι άλλο και εάν καθυστερήσουν ενδέχεται το αποτέλεσμα της κάλπης να τους εκπλήξει πολύ δυσάρεστα. Μάλιστα ο ίδιος, λόγω και των συχνών περιοδειών που κάνει στην περιφέρεια και συνομιλώντας με κομματικά στελέχη και ανθρώπους της αγοράς, διαπιστώνει την κάθετη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο όπως διευκρινίζει στηρίζει με ένταση, ως ο επόμενος Πρωθυπουργός «θα έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει». Και για αυτό κατά τον ίδιο θα πρέπει να είναι έτοιμος –πιστεύει ότι είναι –από τώρα σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο νομοσχεδίων όσο και των προσώπων που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα στην κυβέρνηση.
Ο ίδιος εμφανώς υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και για το γεγονός, όπως λέει, ότι είχαν θέσει τις βάσεις για την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας που έβγαινε από τα μνημόνια διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη απομακρύνθηκε από την Ελλάδα σε κέρδος των γειτονικών χωρών. «Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την παράταξή μας όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για να αλλάξει η κατάσταση» υπογραμμίζει.
Για τα διάφορα σενάρια περί Grexit, μετά και τα όσα γίνονται και με τη Βρετανία, εκτιμά ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη όχι απλώς είναι αποδυναμωμένο, αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, όπως διευκρινίζει, καθώς η χώρα κινείται σε μια λεπτή γραμμή ακόμη μία φορά λόγω των τραγικών επιλογών του Πρωθυπουργού. Εξάλλου και ο ίδιος είδε ως πρωθυπουργός τη στάση των πιστωτών που δεν έκλειναν την αξιολόγηση το 2014 για πολιτικούς λόγους, αυξάνοντας συνεχώς τις απαιτήσεις τους.
Ο κ. Σαμαράς αισθάνεται δικαιωμένος για την περίοδο της πρωθυπουργίας του αλλά δεν θεωρεί ότι αυτοσκοπός της πολιτικής του παρουσίας είναι να προβάλλει τη δικαίωσή του.

«Ο κόσμος ξέρει πλέον, κατάλαβε και συγκρίνει. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η Ιστορία»
αρέσκεται να λέει. Αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι πώς θα γίνει η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση σε μια νέα περίοδο όπου ο βασικός στόχος είναι εθνικός και αφορά την αναγέννηση της χώρας με μια πραγματική μεταρρυθμιστική κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

Κώστας Καραμανλής: «Να μη χαθεί άλλος χρόνος»

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που τονίζει σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του: «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο». Οσοι τον επισκέφθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο τον άκουσαν, πέρα από τα όσα λέει για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να ανησυχεί έντονα και για τα εθνικά μας θέματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ανοικτές τις εκκρεμότητες με τους πιστωτές της και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης στην οικονομία καθώς συνομιλεί με παράγοντες της αγοράς, εστιάζει στις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Για αυτό και τονίζει σε συνομιλητές του ότι η χώρα δεν πρέπει να ξαναζήσει και πάλι τον εφιάλτη του 2015 και ειδικά σε μια εποχή όπως η σημερινή, όπου έχουν αλλάξει και τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και υπάρχει και η προκλητικότητα των Τούρκων.
«Η παράταση των διαπραγματεύσεων είναι επιζήμια και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος» φέρεται να έχει πει υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχασαν πολύτιμο χρόνο για να κλείσουν την κρίσιμη αξιολόγηση, από το περασμένο φθινόπωρο.

Η ανάλυση του κ. Καραμανλή έχει στον πυρήνα της ως βασικό στοιχείο τόσο την αποσάθρωση των κοινωνικών δομών στη χώρα όσο και τον ευρωσκεπτικισμό που αυξάνεται διαρκώς, ενώ δεν θέλει να συζητά σε βάθος το ενδεχόμενο Grexit καθώς πιστεύει ότι αυτό δεν δύναται να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο κ. Καραμανλής, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει εάν θα γίνουν και πότε εκλογές, θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κερδίσει και άλλο πολιτικό χρόνο. Ωστόσο δεν αποκλείει άλλες εξελίξεις, όπως ένα ατύχημα ή λανθασμένους χειρισμούς, που δύνανται να προκαλέσουν εκλογές.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι να ρίξει το βάρος της στην επόμενη ημέρα των εκλογών τις οποίες θεωρεί δεδομένες ότι θα τις κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έχει ως πρώτη του προτεραιότητα να προχωρήσει άμεσα και χωρίς διάθεση για ισορροπίες σε βαθιές μεταρρυθμίσεις καθώς τα περιθώρια θα είναι ασφυκτικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ