«Η Ιστορία δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Αλλιώς τι θα χρειάζονταν οι ηγέτες, τα κόμματα, τα προγράμματα, οι θεωρητικοί αγώνες;» διερωτήθηκε ο Τρότσκι πριν από περίπου οκτώ δεκαετίες, υποστηρίζοντας ότι «ο κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει». Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή με το δόγμα Τρότσκι, προβάλλει την άποψη ότι ο τόπος αξίζει μιαν άλλη κυβέρνηση, αφού η παρούσα δεν αποφέρει τίποτε στη χώρα και ως εκ τούτου οι εκλογές είναι μονόδρομος.
«Μόνη λύση εκλογές το ταχύτερο»
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούν από το Μέγαρο Μαξίμου –καταπώς λένε στη ΝΔ –ότι οι πιστωτές έχουν διαμηνύσει να μη ζητεί εκλογές, ακολουθεί τη δική του γραμμή και κινείται με το δόγμα «Η μόνη λύση είναι οι εκλογές το ταχύτερο, γιατί δεν αξίζει στην Ελλάδα να μπει σε περιπέτεια και να τα χάσει όλα επειδή κυβερνάται από παρακμιακές δυνάμεις».
Αυτό έπραξε και προχθές το μεσημέρι, στη σκιά της κίνησης του Αλέξη Τσίπρα να προαναγγείλει Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, ενώ εκκινεί και η διαδικασία για την Προανακριτική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά. Η ηγεσία της ΝΔ, που συμφωνεί τόσο με την Εξεταστική όσο και με την Προανακριτική, με τη φράση «όλα στο φως», θεωρεί ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση, όπως και τώρα με τη διαπραγμάτευση, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καταφεύγει στη σκανδαλολογία, επιχειρώντας τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της χώρας και γι’ αυτό και προχθές στη δήλωσή του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μετέωρη και πάει να γίνει παρίας, εξέλιξη την οποία δεν θα επιτρέψουν ο ίδιος και το κόμμα του, αλλά και την προηγούμενη ημέρα στην ΚΟ έστειλε το μήνυμα: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης». Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα, επιχειρεί να ηγηθεί μιας πολιτικής σταυροφορίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προκαλεί με το δίλημμα: «Ας ψηφίσουν τα μέτρα ή ας πάνε σε εκλογές».
Το μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων αναδείχθηκε ιδιαίτερα στην περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, όπου το ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η προσέλευση πολλών στελεχών και ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, αρκετοί εκ των οποίων είχαν στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ τούς οδηγεί στη ΝΔ, και σε αυτό βοηθάνε τα στοχευμένα ανοίγματα του προέδρου της, που απευθύνθηκε ονομαστικά στους προερχόμενους από το ΠαΣοΚ ψηφοφόρους»
λένε κομματικά στελέχη. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι με τη συνεχή ενίσχυση του αντικυβερνητικού κλίματος, και όσο οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απευθείας εισροές ψηφοφόρων της ΝΔ θα μεγαλώνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας το αίτημα των εκλογών στην κορυφή της στρατηγικής του, θα συνεχίσει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια ώστε να καλυφθεί το σύνολο της χώρας. Ο στόχος είναι, στο πλαίσιο της επιχείρησης διαμόρφωσης «κοινωνικής πλειοψηφίας» που θα τον οδηγήσει σε αυτοδυναμία, να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους, καλώντας τους να τον εμπιστευθούν και να γυρίσουν την πλάτη στα «ψέματα» και στην «κοροϊδία» του Αλέξη Τσίπρα.

Η αυτοδυναμία δεν κερδίζεται απλά με την ενίσχυση του κλίματος απογοήτευσης που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτείται και η πλειοψηφία των πολιτών να εμπιστευθεί το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό υποστηρίζει ότι τις εκλογές δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Ο ίδιος προ ημερών στη Βουλή μίλησε για το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει η ΝΔ, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα τρίγωνο με τις εξής κορυφές: α) διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής (μείωση των φόρων με παράλληλη μείωση κρατικών δαπανών), β) ένα τραπεζικό σύστημα που να παρέχει ρευστότητα στην αγορά με γενναία ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και γ) μια επανάσταση με μεγάλες αλλαγές στο κράτος (μείωση της πολυνομίας, της κακονομίας και της γραφειοκρατίας).
Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει και ύφος στη ρητορική του και επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση, με ό,τι αυτό σημαίνει, ενώ στο συρτάρι του γραφείου του υπάρχει εισήγηση για πρόταση μομφής από τη ΝΔ κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προχθεσινή του δήλωση, με την οποία ζήτησε και πάλι εκλογές, γιατί δεν αξίζει, κατά τον ίδιο, η Ελλάδα να μπει σε περιπέτεια και να τα χάσει όλα, ανέφερε ότι η χώρα «κυβερνάται από παρακμιακές δυνάμεις» που θέλουν να κρατήσουν την εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τους πολίτες.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μην υπάρχουν ανοιχτά εσωκομματικά θέματα και γι’ αυτό και στην ΚΟ έκανε τουλάχιστον έξι αναφορές στην πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και στις προειδοποιήσεις του το 2009, ενώ είχε και θετικές αναφορές για την περίοδο της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά (2012-2014) και της προεδρίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη στάση του κόμματος το καλοκαίρι του 2015.
Ακόμη, συγκάλεσε Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη Πέμπτη, όπου και έλαβαν τον λόγο όσοι βουλευτές ήθελαν (κυρίως τα παράπονα όσων μίλησαν ήταν για το θέμα των υποψηφιοτήτων, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι οι νυν βουλευτές είναι οι μόνοι σίγουροι), και εκεί με ομοφωνία ελήφθη απόφαση η ΝΔ να καταψηφίσει τα μέτρα που θα έλθουν στη Βουλή, ως προϊόν της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών.

Η συνάντηση Καραμανλή – Ντόρας
Στο πλαίσιο της σφυρηλάτησης της ενότητας της ΝΔ έγινε προ ημερών και η συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη. Στη σκιά των όσων είπε πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος περί «καραμανλισμού», η συνάντηση είχε ιδιαίτερη αξία για τα εσωκομματικά δρώμενα. Μέσω αυτής εστάλη μήνυμα ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ και τους καραμανλικούς, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός είναι της άποψης πως το κόμμα δεν πρέπει να αφήνει ανυπεράσπιστο το κυβερνητικό παρελθόν του. Ο κ. Καραμανλής, που επισκέφθηκε προχθές με τον συνονόματό του εξάδελφο και βουλευτή Σερρών την Αμφίπολη και την Πρώτη, εκτιμά ότι η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη και το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να περιορίσει την έκταση των απωλειών στις επόμενες εκλογές. Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του κ. Καραμανλή που ξεκόβει όποιον επιχειρεί να μιλάει εξ ονόματός του και καθιστά σαφές ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να τον εκπροσωπεί.

Προσπάθεια προσέγγισης

Μια νέα αρχή στις σχέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιχειρηθεί να γίνει αύριο το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο προέδρων του κόμματος, του πρώην και του νυν. Η συνάντηση που αναμένεται να γίνει λίγες ημέρες μετά την κατ’ ιδίαν συνομιλία του κ. Καραμανλή με την κυρία Μπακογιάννη θα κρίνει πολλά και για το επίπεδο της εσωκομματικής ηρεμίας ή όχι το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο ότι η ηγεσία της ΝΔ θέλει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί λήξαν το πρόσφατο επεισόδιο με τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ προ ημερών με την ομιλία του στην ΚΟ εξήρε τη στάση της ΝΔ το καλοκαίρι του 2015 κατά τη διάρκεια της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν φέρεται διατεθειμένος να προκαλέσει προβλήματα στην ηγεσία και θα κινείται παραταξιακά. Ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα στην κατάθεση της άποψής του, ακόμα και αν είναι αντίθετη με την επικρατούσα γραμμή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ