από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Μας γυρίζουν στο '60!

Συσσίτια στα σχολεία και παιδικοί σταθμοί τα κοινωνικά αντίμετρα - Η ατέρμονη διαπραγμάτευση διαμορφώνει συνθήκες ένδειας που παραπέμπουν σε άλλες εποχές - Κλειδώνουν οι νέοι φόροι και οι περικοπές των συντάξεων - Δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα
Μας γυρίζουν στο '60!
Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα με τους επικεφαλής των θεσμών ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης συζητήθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τις περικοπές στις συντάξεις και τα εργασιακά. Ολοι όμως λένε ότι «τα πράγματα δεν είναι ώριμα για να κλείσει ολόκληρο το πακέτο»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι απίστευτο. Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, δύο αποφάσεις του Eurogroup και έναν μαραθώνιο παρασκηνιακών παζαριών, η κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε να πάρει από τους δανειστές σε αντάλλαγμα για τα βαριά μέτρα της μείωσης του αφορολογήτου και της περικοπής των συντάξεων που έρχονται είναι τα συσσίτια για 300.000 μαθητές και η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών! Λες και για αυτές τις πολιτικές που μέχρι σήμερα σήκωναν το βάρος η Εκκλησία, οι δήμοι και δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις χρειάζονταν «αποφάσεις κορυφής» για να προβληθούν ως αντιστάθμισμα στην επικείμενη νέα αύξηση της φορολογίας έως 580 ευρώ τον χρόνο για όσους έχουν και δηλώνουν εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ και της νέας περικοπής των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ από το 2020.

Η Ελλάδα της φτώχειας

Το γεγονός της επιστροφής στην εποχή των συσσιτίων στα σχολεία, το οποίο μάλιστα παρουσίασε περήφανα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στη Βουλή, παραπέμπει σε μια Ελλάδα της φτώχειας των δεκαετιών του '50 και του '60 που έχουν ζήσει οι μεγαλύτεροι.
Και ακόμη χειρότερα, παραπέμπει στη μετεμφυλιακή Ελλάδα όταν η UNRRA ανέλαβε να διασώσει τους λιμοκτονούντες Ελληνες. Σε καμία όμως περίπτωση οι πολιτικές αυτές δεν μπορεί να είναι το αντίδοτο σε μια χώρα που βουλιάζει στην ύφεση και μια κοινωνία που πνίγεται από τα χρέη.

Πλέον, όπως σημειώνουν τραπεζικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο απαιτείται ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, παρότι αυτή είναι απίθανο να συμβεί πριν από την 21η Απριλίου όταν θα έχει συνεδριάσει και το Γενικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.

Τι θα πουν στο Eurogroup

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup όπου θα διαπιστωθεί πού βρισκόμαστε, δηλαδή πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση έχει πει «Ναι» στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, που σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2019 θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου για όλους και με την εκκαθάριση των δηλώσεων του ίδιου έτους που θα γίνει την άνοιξη του 2020 θα βγει ο τελικός λογαριασμός του επιπλέον φόρου. Ομως το ακριβές όριο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου που θα ξεκινά από 6.000 ευρώ για τον άγαμο δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

Η κυβέρνηση έχει επίσης πει «Ναι» στη μείωση των συντάξεων και παρότι δεν το ανακοινώνει έχει ήδη αποδεχθεί την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις εκδοθείσες πριν από τον Μάιο του 2016 συντάξεις από το 2020. Ειδικά για τη νέα μείωση των συντάξεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είναι προβληματισμένοι, έχουν υποστεί «σοκ», όπως λένε οι ίδιοι, για το επερχόμενο μαχαίρι στις συντάξεις και την εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που ζητούν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει κάτι την τελευταία στιγμή, έστω τη σταδιακή εφαρμογή των περικοπών ώστε να μη φανούν μεγάλες οι περικοπές.

«Κλωτσάει το ΔΝΤ»

Το πλέον όμως σοβαρό ζήτημα είναι η άρνηση των δανειστών να αποδεχθούν τα αντίμετρα που πρότεινε ο κ. Τσακαλώτος για μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Στο κοινωνικό πακέτο οι δανειστές αποδέχθηκαν μόνο οριακές παρεμβάσεις και προγράμματα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας - όπως συσσίτια που θα καλύψουν περίπου 300.000 μαθητές, δηλαδή το μισό του μαθητικού κόσμου των δημοτικών σχολείων - και το χτίσιμο σχολικών και παιδικών σταθμών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να αναζητήσουν εργασία.

Τα ζητήματα αυτά και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ισως το πιο θετικό μέτρο απ' όλα είναι η μείωση στο μέλλον των ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αν ακόμη και γι' αυτό το θέμα, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν, «το ΔΝΤ πάλι κλωτσάει».

Τα άλλα αντισταθμιστικά μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία απορρίφθηκαν από τους θεσμούς, είναι:
- Η καταβολή επιδόματος ενοικίου στους φτωχούς, η μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων, η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία.
Αυτό που συζητείται ακόμη είναι να αναπτυχθούν προγράμματα απασχόλησης για την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Εντονος προβληματισμός υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου πώς θα περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα για τις απολύσεις και την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών. Το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του για τα εργασιακά και ζητά περισσότερες ομαδικές απολύσεις με όριο 10% τον μήνα, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες και προνομίων και θεσμοθέτηση του lock out. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταθέσει τα εργασιακά για την επόμενη αξιολόγηση, αν και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο καθώς οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ήταν το βασικό συστατικό της δεύτερης αξιολόγησης που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Την περασμένη όμως Πέμπτη ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι χωρίς το κλείσιμο των εργασιακών αλλά και «των άλλων πολλών ανοικτών θεμάτων» δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του Απριλίου δεν είναι πιθανός καθώς θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η συνολική συμφωνία που θα διασφαλίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε στους βουλευτές εμφανώς απογοητευμένη από την εξέλιξη καθώς στις διαπραγματεύσεις δεν βρήκε υποστήριξη ούτε από τους Ευρωπαίους.

Πλεόνασμα 3,4% το 2016

Ετσι το μόνο που έχει να επιδείξει η ελληνική πλευρά στο αυριανό Eurogroup είναι η υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Συγκεκριμένα με βάση τα τελευταία στοιχεία το 2016 επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ (!) μετά την εξαντλητική φορολογία και την αυστηρή διαχείριση των δαπανών. Το στοιχείο αυτό προκύπτει μετά την αφαίρεση και της δαπάνης των 600 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο και θα ανακοινωθεί επίσημα στις 21 Απριλίου από την Eurostat.
Αλλά και για τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση προβλέπει ότι χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,8% του ΑΕΠ το 2018 και 4,3% το 2019.

«Αν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν το 2019, το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 5%» δήλωσε αξιωματούχος στο Bloomberg. «Αλλά και δίχως τα νέα μέτρα, το πλεόνασμα θα φθάσει το 4,5% το έτος 2020 και θα ξεπεράσει το 5% το 2021», κατά την ίδια πηγή.

Δι' αυτής της οδού ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης αποφάσισαν να βάλουν κατά του ΔΝΤ εν όψει των τελικών αποφάσεων για το ύψος των πλεονασμάτων της περιόδου 2018-2022.

Εφιάλτης χρέη - κατασχέσεις

Ομως η άλλη όψη των πλεονασμάτων και της βαριάς φορολογίας είναι τα χρέη που δημιουργούνται μήνα με τον μήνα. Μόνο τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Είναι εφιαλτικός ο αριθμός των πολιτών που οφείλουν στην Εφορία αλλά και ο αριθμός αυτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης:

l 4.173.206 πολίτες χρωστάνε στην Εφορία.
l 1.672.500 πολίτες είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
l 851.818 πολίτες έχουν ήδη υποστεί τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Από τον Γεώργιο Παπανδρέου στην Ούνρα

Τα πρώτα μαθητικά συσσίτια ξεκίνησαν το 1927 αλλά ουσιαστικά το 1931 όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Αφορούσαν γύρω στους 30.000 μαθητές σε 58 περιοχές της χώρας. Το 1946 αρχίζει μια νέα περίοδος στη λειτουργία των μαθητικών συσσιτίων με τη βοήθεια και της Ούνρα. Καθορίστηκαν οι σκοποί των συσσιτίων, οι μορφές υπό τις οποίες θα παρέχονταν, ο τρόπος οργάνωσης, οι φορείς και τα καθήκοντά τους, ενώ ορίστηκαν οι πηγές χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης και ελέγχου αυτών. Τα συσσίτια παρέχονταν για 26 ημέρες τον μήνα και περιελάμβαναν όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έγγραφο της εποχής:

α) Καθ' εκάστη ένα κύπελλο γάλα (είτε εβαπορέ ή σε σκόνη) μετά ζαχάρεως, γλυκόζης και κακάο.
β) 10 συσσίτια μηνιαίως από κρέας με χόρτα ή χοιρινό με αβγά ή κρέας κονσέρβα (αναλόγως των υπαρχόντων αποθεμάτων).
γ) 10 συσσίτια από όσπρια, παρασκευαζόμενα με ορισμένη ποσότητα σούπας, λίπους και ντομάτας.
δ) 6 συσσίτια από τυρί.
ε) Επί 11 ημέρες μηνιαίως μαρμελάδα ή γλυκό μήλο (πουρέ) και
στ) Επί 10 ημέρες κατά μήνα βούτυρο φιστικιών, το οποίο χορηγούνταν με τη μαρμελάδα.

Από το 1963, πάλι επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, προστέθηκε και μεσημβρινό γεύμα. Τα μαθητικά συσσίτια αποτελούσαν πλέον δραστηριότητα της καθημερινής λειτουργίας του σχολείου, το οποίο είχε και την ευθύνη της αγοράς τροφίμων και της παρασκευής και διανομής των γευμάτων μέσα στους χώρους του. Από το 1965 τα συσσίτια θα επεκταθούν σε 600.000 μαθητές και περιλαμβάνουν πρωινό ρόφημα και μεσημβρινό φαγητό ενώ από το 1966 γενικεύτηκε η λειτουργία μαθητικών συσσιτίων σε όλα σχεδόν τα δημοτικά σχολεία.

Τα συσσίτια καταργήθηκαν ουσιαστικά από τη χούντα που τα αντικατέστησε με «πεντάδραχμο ενίσχυση» σε άπορους μαθητές και τη διανομή τροφίμων από αμερικανική βοήθεια σε μικρές πόλεις.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αισθανεστε ασφαλεις και μας κοροιδευετε ετσι στα ισια ε? 1 | 20/03/2017 22:18
  Αισθανεστε ασφαλεις και μας κοροιδευετε ετσι στα ισια ε? "κυριε" Καρακουση σιγουρα μας εχεις για ηλιθιους..., ΥΠΟΚΡΙΝΕΣΑΙ πως δεν ξερεις οτι αν και Νικητες... μας διαλυσαν με Εμφυλιο , πως ΔΕΝ μας αποζημιωσαν οι Γερμανοι με την αδεια των "Μεγαλων Δυναμεων" (που κουρεψαν αγρια τα προπολεμικα και πολεμικα χρεη της Γερμανιας) δεν αποζημιωθηκαμε για την ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ υποδομων , κλοπη χρυσου , τεραστιες καταστροφες και εξοντωση πληθυσμου ? και μετα μας διναν τυρακι και γαλατακι ??? Μα ΠΟΣΟ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ??? ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ??? ΑΠΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ??? ΠΟΣΑ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ??? Και απο το 1980 μας διναν επιδοτησεις χωρις δηθεν να κοιτανε που πηγαινουν ? καλα το πιστευει
  που ???
  απάντηση23
   
   
  Αισθανεστε ασφαλεις και μας κοροιδευετε ετσι στα ισια ε? 2 | 20/03/2017 22:18
  καποιος πως δεν ηξεραν που πηγαινουν ? με το Χρηματιστηριο ΛΗΣΤΕΨΑΝ το 50% του πλουτου των νοικοκυριων , με το "φθηνο χρημα" που ξεφορτωνανε στις Τραπεζες με το που μπηκαμε-μας βαλανε, μας βαλατε...- στο Ευρω....πηραν το υπολοιπο 50% και οσα θαχαν τα παιδια και τα εγγονια .. και ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ των ΜΜΕ ΟΥΡΛΙΑΖΑΤΕ : ""ΠΑΡΤΕ ΔΑΝΕΙΑ , ο συνολικος δανεισμος ειναι μολις στο 20% του ΑΕΠ ενω στην Γερμανια ειναι στο 40% και στην Δανια στο 45%"" , αποσιωπουσατε βεβαια πως εκει παραγουν ενω εδω ολα ηταν δανεικα... ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ??? Θα ξυπνησει ο Πολιτης καποτε, μολις τελειωσουν τα "γαλατακια" και τα "κιτρινα τυρακια" , ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ???
  που ???
  απάντηση23
   
   
  Δημοκρατια του καναπε θελατε ! Γιατι γρινοιαζετε τωρα ? | 20/03/2017 22:02
  Πιοι σας γυριζουνε πισω στο 1950 κυριοι ? Οι εχθροι ? Οι Τουρκοι ? οι Σαρακινοι ? Οι Χιτλερικοι ? Και βεβαια οχι ! Σας γυριζουν πισω οι αγαπημενοι σας πολιτικοι, αυτοι που εσεις επιλεξατε να ψηφισετε ( 3 φορες παρακαλω), αυτοι που για χαρη τους ριξατε την ισως μοναδικη κυβερνηση που ηταν ετοιμη να σας βγαλει απο τη μοιζερια ! Επ[ομενως ΕΣΕΙΣ πατε την Ελλαδα πισω στο 1950 ! Ειναι ντροπη ενας ολοκληρος λαος να ψευτοκλαιει και να επιτρεπει σε μια κλικα του 15%του πληθυσμου να εξαφανιζει μια πατριδα και μια ιστορια χιλιαδων χρονων μαζι με το μελλον των παιδιων της χωρας, (οσων μεινουν) σαν να μιλαμε για Ζιμβαμπουι η Ουγκαντα ! Η δημοκρατια του καναπε πληρωνετε φιλοι μου με την εξαφανιση σας !
  Με κλαψουρες και αχ βαχ δεν γινεται τιποτε !
  απάντηση50
   
   
  ΝΕΑ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ | 20/03/2017 19:57
  Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ,ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 1946 ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΙΤΙΟ ΜΕ ΤΣΑ Ι ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ.. ΠΡΙΝ 69 ΧΡΟΝΙΑ [[ΗΜΟΥΝ 6 ΧΡΟΝΩΝ]] ΚΑΙ ΞΥΠΟΛΙΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ των ΜΑΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΖΑΝΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΝΑ ΤΣΙΓΚΙΝΟ ΚΥΠΕΛΟ ΜΕ ΤΣΑ Ι...Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΑΦΟΥ ΕΙΠΙΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ Μ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛ ΜΙΣΟ,ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΖΑΧΑΡΙ ΤΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ..ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΗΓΑ, .ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,
  Lukas Bistarakis
  απάντηση11
   
   
  kyriakos | 20/03/2017 18:29
  Του 'χουν πέσει τα δόντια του Τσακαλώτου, από τις πολλές...... Αυτοί είναι.
  kyriakos
  απάντηση41
   
   
  Μακάρι να μας πάνε στο 1960 | 20/03/2017 16:54
  Με την Φρειδερίκη όμως να κρατάει τα ινία... (που να ήξερε ότι παίρνει εκδίκηση ακόμη και απο τον τάφο της)
  DimZig
  απάντηση22
   
   
  Ναι | 20/03/2017 16:49
  Μακαρι! Ειχαμε ενα πουκαμισο αλλα ηταν κολλαριστο και το φορουσαμε τις Κυριακες και αστραφταμε. Σημερα τα σπιτια μας ειναι γεματα "πλαστικα" σκουπιδια και ζουμε με την αγωνια των γραμματιων και δοσεων. Παλια και το Μελλον ηταν καλυτερο.
  oldboy
  απάντηση78
   
   
  ΦΩΤΟ.... | 20/03/2017 13:32
  ...αντε γεια μασ ρε παιδια....παντα τετοια....παντα επΙτυχιεσ....
  ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ...ΑΝΙΚΑΝΟΙ.
  απάντηση235
   
   
   
  Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ | 20/03/2017 13:11
  ΔΕΝ κυβερνούν πια εδώ και αρκετά χρόνια οι πολιτικοί ! Εκτελούν απλά ΕΝΤΟΛΕΣ και αυτό το γνωρίζουν οι πολίτες.Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι οτι ,η σωτηρία μας σε προσωπικό αλλά και σε εθνικό επίιπεδο , θα προέλθει απο τον Θεό και όχι από τους ανθρώπους ! "Η καταστροφή θα σας έρθει απο τους ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΥΣ" μας εχει προειδοποιήσει ο Κοσμάς ο Αιτωλός και νάτη μπροστά μας η επαλήθευση ! Αυτά που ζούμε τώρα,αλλά και αυτά που έρχονται σύντομα ( ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ, πτώχευση της Ελλάδος,επιθεση των Τούρκων και διάλυση τους απο τους Ρώσους ,μεγάλη πείνα και στο τέλος δικαίωση της Ελλάδος ) ολα εχουν προφητευτεί .Ας ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ λοιπόν για να σώσουμε και την ψυχή μας και την χώρα μας !φοκ
  fok
  απάντηση828
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ETSI SONOMASTE !! | 20/03/2017 12:29
  H ELLADA SONETE MONO EAN GHRHSOUME STON APRILIO TOU 1967 !!!
  MANIATIS
  απάντηση1020
   
   
   
  Λακέδες | 20/03/2017 11:35
  Ο Τσιπρας είναι ο λακές της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Ήταν όλα συννεονοημμένα πριν τις εκλογές του 2015. Ο Τσίπρας κάνει αυτά που οι άλλοι δεν θα διανοούνταν να τα περάσουν. Κάπιταλ Κοντρόλ, μείωση συντάξεων, πρωτογενές πλεόνασμα, κόφτης κτλ κτλ. Η διαπραγμάτευση είναι μια από τα ίδια. Πιστεύω πως η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο και το καλοκαίρι του 2017 βλέπω και κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο.
  dinos
  απάντηση445
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η μάνα μου γεννημένη στον εμφύλιο | 20/03/2017 11:35
  Στο σχολείο της Νέας Χαλκηδόνας έπαιρνε γάλα και μία κάψουλα με βιταμίνες.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση260
   
   
   
  ENA AIONA | 20/03/2017 09:12
  MAKARI NA MAS PHGAINAN STO 1960 AYTOI EXOYN IDEES TOY 1917 DHLADH ENAN AIONA PISO.
  andreas
  απάντηση417
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αει | 20/03/2017 08:23
  γκρέκο μασκαρά και γκρέκο φουκαρά στην υγειά σας.
  Aei
  απάντηση393
   
   
  Ανίκανη Κυβέρνηση | 20/03/2017 00:37
  Ο Τσίπρας έκανε ενα πολιτικό πραξικόπημα να πάρει την εξουσία νομίζοντας οτι το να κυβερνάς είναι ισοδύναμο με το να κοροιδεύεις τον κόσμο. Χωρις πρόγραμμα, οικονομικό σχέδιο ή κάποιο πλάνο. Μια μεγαλη απάτη! Και βέβαια ευθύνονται και οι προηγούμενοι για αυτή την πραγματική εξαθλίωση της χώρας. Αλλά αυτή η κυβέρνηση απλά αποτελείωσε οτι είχε απομείνει όρθιο. Ας ελπίσουμε οτι δεν θα πάμε χειρότερα...
  ΤΓ
  απάντηση614
   
   
   
  Ο τροχός της τύχης ... η της μοίρας? | 19/03/2017 23:19
  Το 2010 γίναμε όπως είμασταν το 2000 Το 2012 γίναμε όπως είμασταν το 1990 Το 2014 γίναμε όπως είμασταν το 1980 Το 2015 γίναμε όπως είμασταν το 1970 Το 2017 γίναμε όπως είμασταν το 1960 Το 2018 θα γίνουμε όπως είμαστε το ...40' και τον ρόλο του Λουδοβίκου του 16ου ποιος θα τον κάνει?
  υπολοχαγος Νατάσα
  απάντηση428
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-