Στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση επικεντρώθηκε η αντιπαράθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Κικίλιας, με τον οποίο ξεκίνησε το «ντιμπέιτ» των εκπροσώπων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται. «Μιλά για συμφωνία δίχως δημοσιονομική επιβάρυνση, όταν η συμφωνία του Eurogroup μιλά για μέτρα 2%, δηλαδή 3,6 δισεκατομμύρια, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση του αφορολόγητου».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ παρουσίασε έντυπο με παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού και ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι αδύνατο να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018. Μας υποσχέθηκε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου (…) Όχι μόνο αντίμετρα δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει άγρια φορολόγηση».

Απαντώντας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Κικίλιας κάνει μια προσπάθεια επικοινωνιακής παραχάραξης της πραγματικότητας, όπως και χθες προσπάθησε να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα της Κυβέρνησης στην προσπάθεια του να αλλάξει την πραγματικότητα, διότι στην ΝΔ δεν τους βγαίνει το αφήγημα».

«Στις 20 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup, αλλά τέθηκαν επί της αρχής οι βασικοί άξονες για την επίτευξη μιας συμφωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας «θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, με δεδομένα τα όρια της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία υπάρχει» και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων για το 2019 θα είναι μηδενική».

Ο κ. Κικίλιας ρωτούσε επιτακτικά «πότε θα κλείσει η αξιολόγηση;», ενώ υπενθύμισε παλαιότερες υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κλείσει η αξιολόγηση, μην ανησυχείτε κ. Κικίλια, τα ίδια λέγατε και στην πρώτη. Κατά τον ίδιο τρόπο που καταστροφολογούσατε για την πρώτη, τελικά έκλεισε και στη συνέχεια σιωπήσατε για αρκετό καιρό», απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «σε κάθε δευτερόλεπτο αυτής της μάχης πήρατε τη θέση του ΔΝΤ, δεν στηρίξατε μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται».

Ο κ. Κικίλιας κλιμάκωσε την επίθεσή του κατηγορώντας την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η καρέκλα: «θέλουν να κρατήσουν την καρέκλα τους και να κάνουν μεγάλη ζωή. Καθυστερούν επίτηδες την διαπραγμάτευση. Κάνουν βόλτες με lear Jet ανά την υφήλιο» είπε.

Σε έντονο ύφους απάντησε ο κ. Τζανακόπουλος: «Επειδή το έχετε παρακάνει, επειδή μιλάτε εσείς για ‘μεγάλη ζωή’, μαθήματα ηθικής απ’ τους ανθρώπους που είναι μέχρι το λαιμό σε σκάνδαλα απ’ το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια, όλα όσα έχουν γίνει επί 40 χρόνια και τα οποία ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά, δεν θα κατηγορήσετε εσείς εμάς για ‘μεγάλη ζωή’».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη διαπραγμάτευσή της το 2015 ευθύνεται για καταστροφή της οικονομίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος να απαντά ότι «ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας είναι η ΝΔ».

Στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει την συμφωνία που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «θα συζητήσει με τους εταίρους για το πρόγραμμα». Είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, θα μειώσει τις δαπάνες, θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση των δαπανών του κράτους. Θα κάνει μεταρρυθμίσεις και θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας, δεν είμαστε ίδιοι».