Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο FM (Παπαδοπούλου, Παπαδάκης) και καλούμενος να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είπε μεταξύ άλλων:

«Έχουμε μια επανάληψη των «σκληρών» διαπραγματεύσεων που γίνονται κάθε φορά με τις αξιολογήσεις των Μνημονίων, όπου στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».

«Γίνεται μια διαπραγμάτευση για χάρη των εντυπώσεων και σερβιρίσματος των μέτρων. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει δεχτεί τα μέτρα. Άλλωστε, πολλά από αυτά περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, που υπέγραψε. Το θέμα είναι πώς θα ψηφιστούν και εκεί έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση».

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται είναι ότι ετοιμάζονται νέα μέτρα, σε βάρος του ελληνικού λαού, τα οποία είναι συγκεκριμένα. Μείωση των συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου και βεβαίως, το θέμα των ομαδικών απολύσεων».

«Τα πράγματα όμως οδηγούνται, οι εταίροι να ζητούν όχι μόνο αυτά που είχαν συμφωνηθεί αλλά και παραπάνω και οι ελληνικές κυβερνήσεις να τα αποδέχονται στο όνομα του ότι, αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε έξω από την ευρωζώνη και ενδεχομένως έξω από την ΕΕ».

«Στο όνομα της παραμονής στην ευρωζώνη η υποχώρηση είναι συγκεκριμένη. Η διαπραγμάτευση γίνεται για χάριν εντυπώσεων».

«Εντυπωσιασμού από την πλευρά κάποιων δυνάμεων της ΕΕ, όπως της Κομισιόν και του κου Μοσκοβισί , που λένε για παράδειγμα ότι θα υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν το κάνουν. Ο εντυπωσιασμός γίνεται διότι υπάρχουν πολίτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες και βεβαίως υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια και κριτική απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Σε ό,τι αφορά δε την ελληνική κυβέρνηση, ο εντυπωσιασμός είναι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για να αποτρέψει τα χειρότερα και για το καλό του ελληνικού λαού, και για την αυταπάτη ότι θα υπάρχουν και αντίμετρα που θα αντισταθμίσουν αυτή τη ζημιά».

«Είναι ένας ευφημισμός των μέτρων που είναι σκληρά, για να μην πληρώσουν το πολιτικό κόστος και ταυτόχρονα να υποσχεθούν πράγματα που δεν μπορούν να τα κάνουν, όπως απέδειξαν μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις».

«Τέλος, όλοι θέλουν να κρύψουν ότι η φυλακή που σε βάζουν τα Μνημόνια και η ευρωζώνη, δεν οδηγούν σε θετική εξέλιξη για τον τόπο».

«Η ευρωζώνη είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί για τη μεταφορά του πλούτου από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, και όχι το αντίστροφο, όπως ήταν η υπόσχεση για μια Ευρώπη της συνοχής».

«Επομένως, η εναλλακτική πρόταση είναι η αλλαγή των πολιτικών. Οι πολιτικές της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων, η αύξηση των αμυντικών δαπανών, αποδείχτηκε ότι δεν οδηγούν σε μια Ευρώπη της συνοχής των οραμάτων».

«Πάμε σε πολλαπλές ταχύτητες, ή σε μια Ευρώπη υπό την ηγεμονία της Γερμανίας, η οποία όμως δεν είναι βιώσιμη. Οι εξελίξεις αυτή τη χρονιά θα είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την ιδιά την ύπαρξη της ΕΕ».

«Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι τρόποι συνεργασίας και συντονισμού των λαών της ΕΕ, πέρα από το ευρώ και την σημερινή ΕΕ. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, με την ανάδειξη δυνάμεων που θα βγάλουν την χώρα από το Μνημόνιο και την κρίση, χωρίς τις νεοφιλελεύθερες πολίτικές».