Άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία, μακριά από τους διχασμούς του παρελθόντος, όπως ο ίδιος λέει και παράλληλα κάλεσμα στους ψηφοφόρους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη βραδινή του ομιλία σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ελπίζοντας ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση η Κρήτη θα βαφτεί «γαλάζια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.με εμφανή στόχο την κατάληψη ενός αλλοτινού «κάστρου» του ΠαΣοΚ και στις τελευταίες δυο εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, προέβαλλε την στρατηγική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγκαλιάσει και να υποδεχθεί και ψηφοφόρους εκτός της κεντροδεξιάς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ξεχωριστά στους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς κεντρικό του στόχος είναι η ανατροπή των συσχετισμών και συγκεκριμένα η πολιτική «κατάληψη» αλλοτινών «κάστρων» της Κεντροαριστεράς, και συγκεκριμένα του ΠαΣοΚ, τα οποία στη συνέχεια, στις δύο τελευταίες εκλογές, κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό «κάστρο» που θέλει να καταλάβει είναι η Κρήτη, πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη, όπου η ΝΔ ουδέποτε κατέκτησε την πρώτη θέση και ήταν προπύργιο του ΠαΣοΚ και το 2015 του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιτευχθεί ο στόχος της κατάληψης της Κρήτης, όπου βρίσκεται από χθες για διήμερη περιοδεία ο κ. Μητσοτάκης, θα μεταδοθεί, όπως λένε από την Πειραιώς, μήνυμα σε όλη την επικράτεια, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για τη στάση των κεντρώων.

Επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη εντάσσεται στη στρατηγική και της συντήρησης του κλίματος των εκλογών, ένα αίτημα που ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε και πάλι χθες με μεγάλη ένταση, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο και όσοι υποστήριζαν ότι έχει αλλάξει στρατηγική.

«Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια στον κ. Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από το Ηράκλειο και ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό για να αποφασίσουν οι Έλληνες και να αναπνεύσει η χώρα. «Πρέπει», τόνισε «να πάμε άμεσα σε εκλογές. Ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν. Και η χώρα να αναπνεύσει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος, στα δύο χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ότι η χώρα μας έχει δει πολλούς δημαγωγούς – δυστυχώς και συνέχισε ότι κανένας όμως δεν έφτασε τον κ. Τσίπρα. «Ούτε αυτά που έκανε ως αντιπολίτευση, ούτε αυτά που κάνει ως Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε. Δεν υπάρχει ψέμα που δεν είπε. Και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Τα δύο χρόνια Τσίπρα, είναι τα χειρότερα από το 1974. Η Ελλάδα έκανε παντού πίσω» είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας για την πορεία της αξιολόγησης ξεκαθάρισε και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα, καθώς αυτά είναι το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Εμείς τους λέμε ξεκάθαρα: Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν. Αλλά ας έχουν έστω και τώρα το θάρρος να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό αντί να κάνουν το μαύρο άσπρο» τόνισε και παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα ούτε πώς ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νέα βάρη.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε ευθύνες και στους εταίρους της χώρας αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα: «Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο. Αυτό είναι δικό μας καθήκον. Αλλά είναι και υποχρέωση των εταίρων μας που έχουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Έχουν ευθύνη που ανέχτηκαν την υπερφορολόγηση αντί της περικοπής δαπανών. Έχουν ευθύνη που συναίνεσαν στο έκτρωμα Κατρούγκαλου στο Ασφαλιστικό. Έχουν ευθύνη για τα υψηλά πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια» είπε.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους δημοκρατικούς, μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Στις προηγούμενες εκλογές – το ξέρω – αποφασίσατε να τιμήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίμησε ούτε την Κρήτη ούτε εσάς. Ούτε, βέβαια, τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τον κ. Τσίπρα. Το ξέρετε. Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία. Εγώ σας δίνω το λόγο μου: Δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω. Ελάτε μαζί μου. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Ελάτε “να ελευθερώσουμε το μέλλον”.Για μας και, κυρίως, για όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θέλω να το κερδίσουμε μαζί».

Την ίδια στιγμή η ΝΔ θέλει την ανακατάληψη και άλλων «κάστρων» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όπως π.χ.τη Β’ Αθηνών, την Περιφέρεια Αττικής, τη Β’ Πειραιώς κ.ά. «Υπάρχει ρεύμα μεγάλης ανατροπής» μεταδίδουν από την Πειραιώς και μιλάνε για μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρούν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αυτοδυναμία στις εκλογές, τις οποίες και χαρακτηρίζουν «λυτρωτικές».