Το ψηφιδωτό έχει αρκετές ψηφίδες που τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη και στερεώνονται με κάποιο συγκολλητικό υλικό. Στην περίπτωση του ψηφιδωτού της Κεντροδεξιάς, το συγκολλητικό υλικό είναι η εξουσία και η προσμονή της και, ως εκ τούτου, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη τέχνη, ενώνονται και οι διάφορες πλευρές της Νέας Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοιομορφία στο ψηφιδωτό της Κεντροδεξιάς, καθώς αναδεικνύονται διαφορετικές τάσεις, αντιφατικές απόψεις, ιδεολογικές αποκλίσεις, κ.ά., εν τούτοις, τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει η εικόνα μιας συσπειρωμένης ΝΔ από κάθε πλευρά.
Στη σκιά της εφαρμοζόμενης στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου με στόχο την πρόκληση εσωτερικής αναταραχής στη ΝΔ, αξιοποιώντας ακόμη και ασήμαντα περιστατικά, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρινε ότι έπρεπε να περάσει στην αντεπίθεση. Αυτή η κίνηση κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι υπάρχει εκμετάλλευση του ονόματος του Κώστα Καραμανλή.
Ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στο επίκεντρο είναι ο κ. Καραμανλής, που διαμηνύει μέσω συνεργατών του:«Οσοι θέλουν να παρουσιάσουν σενάρια σύγκρουσης ή προβλημάτων στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ να αναζητήσουν αλλού πρωταγωνιστές. Δεν είμαι διαθέσιμος».
Επί της ουσίας τις τελευταίες ημέρες, κατ’ απαίτηση της νυν ηγεσίας, έχει γίνει επιστράτευση όλων των καραμανλικών δυνάμεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα σε τμήμα της κοινωνικής και κομματικής βάσης για την αμέριστη στήριξη του κ. Καραμανλή προς τον κ. Μητσοτάκη.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δημιουργήσει εσωτερικά ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία είναι ενδεικτική του πανικού της. Βλέποντας τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, προσπαθεί απελπισμένα να ψαρέψει σε θολά νερά»
τονίζουν από την ηγεσία της ΝΔ και εμμένουν στην άποψη ότι το κόμμα προχωράει στις εκλογές ενωμένο όσο ποτέ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης να υπάρξει στη χώρα πολιτική αλλαγή. Μάλιστα, αναφέρουν ότι χαρακτηριστική της συναντίληψης που υπάρχει είναι η απόλυτη συμπόρευση όλων με τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος που έγινε την περασμένη Δευτέρα.
Παράλληλα, από την ηγετική ομάδα της ΝΔ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε θετικά στις προσπάθειες του κ. Καραμανλή να δημιουργήσει συναινέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και στην ειλικρίνεια με την οποία εξέθεσε τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας στις εκλογές του 2009.

Παρεμβάσεις καραμανλικών
Επειδή όμως η ηγεσία της ΝΔ ήθελε να έχει και καραμανλικό άρωμα το μήνυμα περί ενωμένης παράταξης, πήραν θέσεις μάχης και κεντρικά στελέχη του καραμανλικού συστήματος, όπως ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής και οι Θόδωρος Ρουσόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος.
Οι παρεμβάσεις τους έγιναν κατόπιν συνεννοήσεως της Παναγή Κυριακού, όπου βρίσκεται το «στρατηγείο» του κ. Καραμανλή, και της Πειραιώς, όπου εδρεύουν τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Η παρέμβασή τους είχε και τον στόχο της να εξουδετερώσει και τις προσπάθειες του Πάνου Καμμένου –και όχι μόνο… –να εμφανιστεί ως εκφραστής της καραμανλικής παράδοσης. Γι’ αυτό και από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη παραπέμπουν στην απάντηση του βουλευτή Σερρών και τομεάρχη Υποδομών.

«Ο κ. Καμμένος είναι «καραμανλικός ευκαιρίας»… Και με τον κ. Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός ΝΔ και μετά να λέμε ότι είμαστε υποστηρικτές του καραμανλισμού. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στη ΝΔ είμαστε όλοι ενωμένοι, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα αδιέξοδα»
είπε δίνοντας και το σήμα της οικογένειας Καραμανλή.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σημίτη στους Δελφούς
«Ακουε πάντα» είναι ένα από τα πολλά Δελφικά Παραγγέλματα, για τα οποία ήταν γνωστό το Μαντείο των Δελφών, εκτός από τους χρησμούς του. Με αυτό το παράγγελμα ως οδηγό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στους Δελφούς, στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τις εκτιμήσεις και τις απόψεις του οποίου και άκουσε με πολλή προσοχή. Η συνάντησή τους, όχι γνωστή στους περισσότερους, έγινε στο περιθώριο του Φόρουμ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συνέκλιναν στην άποψη ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεταρρυθμιστική «επανάσταση» για να αλλάξουν πολλά κακώς κείμενα σε κοινωνία και οικονομία. Κοινή ήταν η άποψη περί της ανάγκης για άμεση απομάκρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την εξουσία και αυτονόητη η παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Επίσης η ανησυχία ότι η Ελλάδα βιώνει ένα σκηνικό αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ συμφώνησαν πως πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση για να μη βρεθεί η χώρα με τον πιστόλι στον κρόταφο.


Περιοδεία Μπακογιάννη
Σε αυτό το κλίμα και η Ντόρα Μπακογιάννη, που περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνει ότι ο κ. Καραμανλής στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη ΝΔ και τον αρχηγό της. «Δεν υπάρχει πιο άδικο πράγμα από αυτούς τους δήθεν καραμανλικούς ή δήθεν φίλους του Καραμανλή ή τα δήθεν »βαποράκια» του Καραμανλή, όλο το πλέγμα της παραπολιτικής, που προσπαθεί να πάρει υπόσταση από τον Καραμανλή».
Η κίνηση του βουλευτή Σερρών είχε την έγκριση της ηγετικής ομάδας, ενώ ήταν ενήμερος και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, που ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές του, στη σκιά της ανακοίνωσης περί ίδρυσης πολιτικού φορέα με τον τίτλο «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών» από τους Σάββα Τσιτουρίδη και Νίκο Τσιαρτσιώνη:«Εχω να δω τον Σάββα πάνω από τρία χρόνια. Δεν συμφωνώ με τέτοιου είδους εγχειρήματα τα οποία βλάπτουν τη ΝΔ αλλά και συνολικά την παράταξη. Είναι λάθος».

Ενδιαφέρον έχει και η επιλογή του κ. Ρουσόπουλουνα επανεμφανιστεί και να σταθεί στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ, αδειάζοντας και το Δίκτυο και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι η νυν ηγεσία είναι υπέρ των συναινέσεων και των συνθέσεων.
Ομως, ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσιτουρίδης, εμφανώς έκπληκτος από τη διάσταση που έλαβε η ίδρυση, όχι ενός κόμματος, αλλά ενός ομίλου προβληματισμού, έλεγε σε συνομιλητές του ότι η χώρα έχει ανάγκη όχι από νέα κόμματα, αλλά από σχέδιο και σημείωνε με νόημα: «Επί δέκα χρόνια δεν είπα ποτέ ότι εκφράζω κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό μου».

Πέφτουν οι τόνοι
Σχετικά με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, την αξία της έχει και η εκεχειρία μεταξύ της ηγεσίας και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια στο παρασκήνιο να πέσουν οι τόνοι. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στα μέσα της εβδομάδας, σε συνομιλία του με χρήστες Διαδικτύου, αναφέρθηκε στη στάση της ΝΔ το καλοκαίρι του 2015 στην ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο. «Η ΝΔ έκανε αυτό που έπρεπε για να σώσει τη χώρα και ο ίδιος δεν έχει μετανιώσει καθόλου για την επιλογή εκείνη» είπε σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ