Το ζήτημα της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο έθεσε στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει κεντρικά πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις – «κλειδιά» στις Βρυξέλλες για τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα και για τις ανησυχίες που προκαλεί στην Ελλάδα η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.που είχε κάνει σχετική ενημέρωση προ ημερών τόσο στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συναντήθηκε στους Δελφούς στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ όσο και στους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, είχε συνομιλίες με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε.για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ

Ο κ. Μητσοτάκης που συζήτησε τις αναδυόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στα Βαλκάνια, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα και τους ενημέρωσα για τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

«Για πρώτη φορά, είδαμε άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας» είπε στη δήλωσή του, ενώ τόνισε ότι υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που – όπως φαίνεται – επιδιώκει η τουρκική πλευρά και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ε.Λ.Κ., ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.