Μπορεί ελέω αξιολόγησης οι τόνοι να έπεσαν και να σήμανε προσωρινή ανακωχή ανάμεσα στους δύο αντιπάλους τον Ν. Φίλη και τον Π. Καμμένο –, ωστόσο η απόφαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο πρώην υπουργός Παιδείας «κάτι σημαίνει», όπως διαβεβαιώνουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες. Πρόκειται για την επιτροπή η οποία ελέγχει και παρακολουθεί την εφαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού.
Πολλοί αναρωτιούνται αν ήταν τυχαία επιλογή και στην αντίθετη περίπτωση τι μπορεί να σηματοδοτεί δεδομένων των διαφωνιών μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών. Οι κ.κ. Φίλης και Καμμένος έχουν ελάχιστα κοινά. Στην πραγματικότητα το μόνο κοινό που υπάρχει ανάμεσά τους είναι κατά μια έννοια ο σωματότυπος –αν και αυτό μάλλον αδικεί λίγο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Το βέβαιον είναι ότι ο υπουργός Αμυνας «βγάζει σπυριά» όταν ακούει το όνομα του κ. Φίλη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανασκουμπώνεται όταν ακούει τις εξαγγελίες του κ. Καμμένου –τον οποίο θεωρεί περίπου ως εκπρόσωπο του «τραμπισμού» στην Ελλάδα –για εξοπλιστικά προγράμματα.

Εκατέρωθεν καχυποψία
Παρά τη διάσταση και την εκατέρωθεν καχυποψία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανίστηκε προ ημερών συγκρατημένος και φειδωλός στα σχόλιά του για τον κ. Φίλη, παρά το γεγονός ότι έχει αμφισβητήσει ευθέως την κυβερνητική «παντρειά» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, θεωρώντας ότι έχει «ξεθωριάσει» και επιπλέον έχει διαφωνήσει με την προμήθεια των F-35 και τον εκσυγχρονισμό των F-16.
Υπενθυμίζεται ότι είχε ετοιμάσει σχετική ερώτηση, η οποία τελικώς δεν κατετέθη, την οποία υπέγραφαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και έμπειροι περί τα εξοπλιστικά όπως ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Ντζιμάνης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και επίτιμος διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού. Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών όμως δεν τοποθετήθηκε μόνον ο κ. Φίλης αλλά και άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με γνώσεις επί των θεμάτων, οι Θ. Δρίτσας και Γ. Κυρίτσης, οι οποίοι συμπληρώνουν την «τριάδα» των ανθρώπων που θα παρακολουθούν με «ειδικό» ενδιαφέρον τα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Δεν έχω λόγο να συνεχίσω καμία κόντρα»
με τον κ. Φίλη, σχολίασε ο κ. Καμμένος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σε συζήτηση που έγινε στην Βουλή, δηλώνοντας μάλιστα ευτυχής που ο πρώην υπουργός Παιδείας –στην καρατόμηση του οποίου ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο λόγω των διαφωνιών τους σχετικά με τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας –θα συμμετέχει στην εν λόγω επιτροπή και έτσι θα έχει την ευκαιρία, όπως είπε, όταν θα γίνει η συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα να ενημερωθεί από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την όποια σύμβαση και την αναγκαιότητά της.
Πάντως για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο κ. Φίλης είναι «κόκκινο πανί». Η σύγκρουσή τους στο παρελθόν για τον ποντιακό ελληνισμό και την Εκκλησία δοκίμασε τα όρια και τις αντοχές της συγκυβέρνησης. «Τον μπλοκάραμε και θα τον ξαναμπλοκάρουμε τον όποιον κ. Φίλη ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της συνεργασίας μας» έχει πει ο κ. Καμμένος, ο οποίος υπήρξε μέχρι τώρα νικητής στον πολιτικό και ιδεολογικό πόλεμο ανάμεσά τους.

«Τοποτηρητής» στην Επιτροπή
Το ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει πλέον είναι αν η τοποθέτηση του κ. Φίλη σε ρόλο «τοποτηρητή» στην Επιτροπή Εξοπλισμών εκφράζει έναν ευρύτερο ενδοκυβερνητικό προβληματισμό για τις κινήσεις και τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας. Ο ίδιος έσπευσε να πει στους δημοσιογράφους ότι «έχω καλή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, έχουμε τις διαφορές μας, αλλά ο καθένας κρατάει τις θέσεις του και στις διαφωνίες επίσης τα βρίσκουμε και ψηφίζουμε κατά συνείδηση». Ενώ προεξοφλεί σε όλους τους τόνους ότι όσοι ονειρεύονται πως η κυβερνητική «κολεγιά» θα διαλυθεί, «θα ονειρεύονται μέχρι το 2019 και μπορεί και αργότερα».
Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαίρουν όλοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι αρκετοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν καμαρώνουν για τους κυβερνητικούς εταίρους τους, με τους οποίους έχουν άλλωστε έλθει στην Βουλή σε διάσταση για διάφορα ευαίσθητα θέματα –σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ. Ετσι κάποιοι εξ αυτών με ικανοποίηση άκουγαν τον κ. Φίλη από του βήματος της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να δηλώνει ότι πλέον «δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση που κάναμε με τον Καμμένο». Οπως και τις βολές που επεφύλαξε σχετικά με τις εξαγγελίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα διερωτώμενος «πώς θα ταιριάξουν με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής».

Τοποθέτηση με «πολιτική χροιά»
Συνομιλητές του κ. Φίλη συμμερίζονται την άποψη αυτή σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που οι δανειστές απαιτούν μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ να συζητούμε για προμήθειες αεροσκαφών όπως τα F-35, για τα οποία διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά τους». Αρκετοί λοιπόν είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι «ήταν κακή η στιγμή που άνοιξε ο Καμμένος θέματα εξοπλισμών, όταν η κοινωνία παρακολουθεί με την πλάτη στον τοίχο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές».
Πάντως οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη –έως πεποίθηση –ότι η τοποθέτηση του κ. Φίλη «έχει σαφώς πολιτική χροιά» και δεν είναι διόλου τυχαία, όπως και ότι έχει την έγκριση ή έστω την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τα σύννεφα που επισκιάζουν τις σχέσεις του πρώην υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος στην «κόντρα» με την Εκκλησία επέλεξε να «θυσιάσει» τον υπουργό του και να ενδώσει στις απαιτήσεις του κυβερνητικού του εταίρου.

«Δεν πρόκειται να κάτσει καλά»

Το επόμενο επεισόδιο στον «ακήρυκτο πόλεμο» Φίλη – Καμμένου που έχει ξεκινήσει θα δοθεί στην ίδια την Επιτροπή Εξοπλιστικών, όπου ο κ. Φίλης, ως εκφραστής της ανησυχίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πρόκειται να κάτσει καλά», όπως λένε χαρακτηριστικά αυτοί που τον γνωρίζουν.

Στόχος του, εκτιμούν, θα είναι να προκαλέσει δημόσια συζήτηση για τα Εξοπλιστικά. «Δεν θέλω να μαθαίνω από δηλώσεις και δελτία Τύπου για αμυντικές παραγγελίες» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του, εξηγώντας τους ότι «η Βουλή πρέπει να συζητήσει για όλα και αφού εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ η κυβέρνηση να λάβει τις όποιες αποφάσεις», κάτι άλλωστε που είπε και ο κ. Καμμένος στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλου.
Με την ευκαιρία μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά του ΠαΣοΚ, το οποίο ο κ. Φίλης έχει καταδείξει ως τον «συγγενέστερο σύμμαχο –έστω και αν βρωμάει» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει πει χαρακτηριστικά, εισηγούμενος «προγραμματικό άνοιγμα» προς τον χώρο αυτόν με στόχο τη μετεκλογική συνεργασία και όχι με τους ΑΝΕΛ. «Εμείς πάντως πλενόμαστε, δεν έχουμε πρόβλημα» έλεγε δηκτικά ο κ. Καμμένος στους δημοσιογράφους, χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία για το τεράστιο χάσμα που τον χωρίζει από τον κ. Φίλη και τους συν αυτώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ