Ρήγμα στη στρατηγική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε η ηχηρή παρέμβαση του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τις δύο γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής. Υπό τη σκιά των επικρίσεων από το Μέγαρο Μαξίμου περί «στρατηγικού αδιεξόδου» της ΝΔ η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, ιστορικού στελέχους της Κεντροδεξιάς, να θέσει ζητήματα που αφορούν τον στρατηγικό προσανατολισμό του κόμματος δημιουργούν εσωκομματικές αναταράξεις.

Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
Και δεν είναι μόνο η φράση «όταν λες δεν ψηφίζω εκ του ασφαλούς είσαι τζάμπα μάγκας» για την οποία δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκαν οι παρεξηγήσεις, όπως μεταδόθηκε αρμοδίως τόσο από την ηγετική ομάδα όσο και από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη, αλλά η ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής στρατηγικής της σημερινής ηγεσίας.
Ο κ. Μεϊμαράκης, με το γνωστό του ύφος, έβαλε το πλαίσιο που θα κινηθεί η ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση και επί της ουσίας ακύρωσε τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ότι διαθέτει μια εναλλακτική και πιο αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης από αυτήν που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Το κρίσιμο στοιχείο στην τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη δεν είναι τι έγινε ή δεν έγινε το καλοκαίρι του 2015, ούτε εάν θα πρέπει ή όχι να ψηφίσει η ΝΔ το προϊόν της ενδεχόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές, αλλά η μετεκλογική πορεία του κ. Μητσοτάκη, εάν κερδίσει τις εκλογές.
Υπάρχουν τρία πολιτικά στοιχεία που ανέδειξε ο κ. Μεϊμαράκης με τα όσα είπε αλλά δεν προβλήθηκαν και καλύφθηκαν επικοινωνιακά πίσω από τον χαρακτηρισμό περί «τζάμπα μαγκιάς»: α) «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ίδια πολιτική με τη ΝΔ, β) «Αυτή τη συμφωνία θα εφαρμόσουμε και εμείς άμα τα υπογράψει κιόλας (σ.σ.: τα μέτρα)» και γ) «Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά ή την πολιτική Μητσοτάκη αν έρθει;».
Επί της ουσίας, όπως υποστηρίζουν έμπειροι πολιτικοί παράγοντες, ο κ. Μεϊμαράκης τασσόμενος παράλληλα υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της συναίνεσης πλήττει καίρια ζωτικά στοιχεία της αντιπολιτευτικής γραμμής του προέδρου της ΝΔ. Και αυτό διότι αμφισβητεί πλαγίως το κεντρικό αίτημα του κ. Μητσοτάκη για απομάκρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την εξουσία το οποίο παραμένει ισχυρό, παρά το πρόσφατο ταξίδι στο Βερολίνο που έφεραν την αποσύνδεση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές από την αξιολόγηση. «Δεν τίθεται θέμα διάστασης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη» ανέφεραν ανώτερες κομματικές πηγές και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μη θέλοντας να δώσει συνέχεια σημείωσε ότι τα περί μαγκιάς εκ του ασφαλούς αφορούσαν την ψηφοφορία το καλοκαίρι του 2015.

Μηνύματα στον Κυριάκο
Η ιστορία με τον κ. Μεϊμαράκη όμως λέγεται ότι δεν είναι αθώα πολιτικά και δεν πρέπει κανείς να σταθεί τόσο στις επικρίσεις του για σκληρά δεξιά στελέχη που έχουν κερδίσει σήμερα ζωτικό πολιτικό χώρο, όπως ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης και ο τομεάρχης Μάκης Βορίδης. Το ενδιαφέρον είναι τα έμμεσα μηνύματά του στον κ. Μητσοτάκη για πτυχές της πολιτικής και στρατηγικής του, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος θα κινηθεί στη γραμμή της ΝΔ την ώρα της ψηφοφορίας των νέων μέτρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, αν και μεταδόθηκε ότι έγινε λόγω των όσων είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Βορίδης (σ.σ.: «κακώς ψηφίσαμε το τρίτο Μνημόνιο το 2015» –ήταν μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και άλλους στη γραμμή του «όχι» στο Μνημόνιο), σημειώθηκε την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1.
Τη δική του σημασία για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς έχει το γεγονός ότι για τη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης έλαβε δημόσια και παρασκηνιακά πολλά εύσημα από τη σκληρή «σαμαρική πλευρά» που έκανε λόγο για δυναμική επανεμφάνισή του διότι έστειλε σήμα για «σκληρό ροκ» της ΝΔ.

Εισήγηση για διαγραφές
Παρά το γεγονός ότι με την παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη ναρκοθετείται η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ τηρεί ήπια στάση και αποφεύγει να φθάσει στα άκρα. Εξαντλεί όλα τα περιθώρια και δεν υποκύπτει σε σπασμωδικές κινήσεις, θεωρώντας ότι μόνο ζημιά έχει να γίνει με επιθετικές ενέργειες από την πλευρά του. Αν και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα» στην ηγετική ομάδα υπήρξε εισήγηση για διαγραφές, ο κ. Μητσοτάκης δεν το συζήτησε καν.
Μέχρι στιγμής είναι ο μόνος αρχηγός που ακόμα δεν έχει διαγράψει τον βασικό του εσωκομματικό αντίπαλο για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, κίνηση που είχαν επιλέξει προηγούμενοι αρχηγοί, όπως ο Κώστας Καραμανλής τον Γιώργο Σουφλιά και ο Αντώνης Σαμαράς την Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, δεν θέλει να προβεί σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και με τη συνέντευξή του δεν θέλησε να θίξει πολιτικά τον κ. Καραμανλή και τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2004-2009, για την οποία μάχεται να δικαιωθεί πολιτικά το σύνολο των καραμανλικών βουλευτών και στελεχών. Το μόνο που είχε ιδιαίτερη σημασία είναι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Καραμανλής είπε, έστω και με καθυστέρηση, την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το πού οδηγείται η χώρα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη λεγόμενη «ήπια προσαρμογή», για την οποία είπε: «Ισως παραήταν ήπια».

«Δεν μένω σιωπηλός»
Καμιά διάθεση να καθίσει στη γωνιά του δεν δείχνει ο κ. Μεϊμαράκης που διαμηνύει σε κάθε πλευρά ότι δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλός σε επιθέσεις που αφορούν την προεδρική του θητεία. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο εκθείασε ο Πάνος Καμμένος για τη στάση του το καλοκαίρι του 2015 που ψήφισε, ασκώντας δριμεία κριτική –αναγκάζοντας πολλούς να μιλήσουν για ετερόκλητο μέτωπο του πρώην προέδρου της ΝΔ με τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα –διατυπώνει πολλές ενστάσεις για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν και δεν επιθυμεί ανοικτή πολιτική σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη, επιμένει πως δεν έχει διάθεση υπονόμευσης αλλά θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει διάφορες καταστάσεις που κατά τον ίδιο είναι προβληματικές. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πόλος έλξης πολλών βουλευτών που συμφωνούν με τις απόψεις του, ενώ αρκετοί εξ αυτών ετοιμάζονται για τις δικές τους παρεμβάσεις με πιο ήπιο τρόπο. Εξάλλου σε περίπου δύο εβδομάδες όλοι θα είναι πιο απελευθερωμένοι καθώς τελειώνει το 18μηνο και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος των εκλογών με λίστα!
Υπόγειες διεργασίες

Πίσω από τις κουίντες της Κεντροδεξιάς έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικό τετράγωνο που το αποτελούν πρόσωπα, οι απόψεις των οποίων ταυτίζονται σε πολλά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα περί συνεννόησης και συναίνεσης που διαμηνύει ο κ. Μεϊμαράκης είναι άποψη που στηρίζουν άλλα τρία ιστορικά πρόσωπα της μεταπολιτευτικής Κεντροδεξιάς που σχηματίζουν το εν λόγω… τετράγωνο: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τακτικά συνομιλούν απευθείας ο ένας με τον άλλον και συγκλίνουν σε πολλά. Κυρίως όμως τάσσονται υπέρ των συναινέσεων και της εθνικής συνεννόησης, εν αντιθέσει με τη σημερινή ηγετική ομάδα που είναι υπέρμαχη της σκληρής γραμμής και της μετωπικής σύγκρουσης με τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης ύψωσε και τείχος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο, όχι απλά συναίνεσης, αλλά και συνεννόησης, ακόμα και μετά τις εκλογές.
Επίσης και η προ ημερών παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου στο Οικονομικό Φόρουμ των «Δελφών», που χαρακτήρισε «σήμα κινδύνου» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης τις επιπτώσεις των ατελειών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, βρίσκει σύμφωνους τους κ.κ. Καραμανλή, Αβραμόπουλο και Μεϊμαράκη.
Επίσης, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι υιοθετούν και την άποψη του κ. Παυλόπουλου –την ασπάζονται και στο Μέγαρο Μαξίμου –περί της επικυριαρχίας του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», ειδικά όσον αφορά την οιονεί θεσμική αφάνεια του Eurogroup που λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, όπως και τώρα.
«Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει το αυτονόητο, δηλαδή η ΚΟ της ΝΔ να είναι συντεταγμένη στην ψηφοφορία επί του πακέτου της συμφωνίας και να αποφύγει την οποιαδήποτε, έστω και σε επίπεδο συνεντεύξεων, θετική αναφορά στα αντίμετρα.

Ο στόχος είναι να αποτραπούν τα φαινόμενα του περασμένου Δεκεμβρίου με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές εκθείαζαν. Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με τη μεσοβδομαδιάτικη συνέντευξή του, λέγοντας «όχι» στα μέτρα δεν έστελνε μήνυμα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ.

Το ίδιο μήνυμα αναμένεται να στείλει και αύριο στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του μίνι σκιώδους «υπουργικού συμβουλίου» των «γαλάζιων» τομεαρχών, των αντιπροέδρων και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος. «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα» λέει ο κ. Μητσοτάκης.
Ποια θα είναι η τελική στάση της ΝΔ; Θα κριθεί το επόμενο διάστημα, αν και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης άφησε προχθές ανοιχτό το «παράθυρο» για την ψήφιση από τη ΝΔ συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, στα οποία συμφωνεί, παρότι ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει μειώσεις συντάξεων και μειώσεις του αφορολογήτου που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης. Στην αυριανή συνεδρίαση –πιθανότατα θα συνεδριάσει και η ΚΟ και η ΠΕ το προσεχές διάστημα –θα τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής πορείας του κόμματος από εδώ και πέρα, ενώ θα κλείσει και τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει ή όχι αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της ΝΔ. Στη σκιά της εσωτερικής ζύμωσης στην ΚΟ περί απόσυρσης ή μη του αιτήματος για εκλογές, προβάλλεται η άποψη από βουλευτές για την ανάγκη προσήλωσης στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος, το οποίο η ηγετική ομάδα επιμένει πως επεξεργάζεται για να δοθεί σύντομα μεγάλο τμήμα του στη δημοσιότητα και αρνείται τον όρο «στοιχειωμένο πρόγραμμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ