Τον ανορθολογισμό με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τη νέα φάση διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της επιχειρούν να ερμηνεύσουν στο Βερολίνο. Επειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί με τη στάση του Αλ. Τσίπρα, σήμερα το ενδιαφέρον επανέρχεται και αναζητείται μια ασφαλής πρόβλεψη ως προς τις διαθέσεις της Αθήνας.
«Γιατί να θέλει εκλογές τώρα;»
Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται και τη στάση του Βερολίνου δεν κρύβουν πως ένα ενδεχόμενο ναυάγιο της διαπραγμάτευσης και μια προσφυγή στις κάλπες δεν βρίσκονται ανάμεσα στα πιθανά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μέρκελ.

«Γιατί να θέλει ο Τσίπρας να κάνει εκλογές τώρα; Αν έκανε ένα τέτοιο βήμα, θα ήταν η πολιτική καταστροφή του»
σημειώνουν οι ίδιες πηγές και εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση μόνο μία δυνατότητα έχει: «Να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τη διαπραγμάτευση, να κατορθώσει να αλλάξει το κλίμα και να ελπίζει πως μια τέτοια εξέλιξη θα ανακόψει κάπως το κύμα της ραγδαίας φθοράς της» λένε πρόσωπα που γνωρίζουν το πνεύμα με το οποίο η Ανγκελα Μέρκελ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση έχει μια σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την εναλλαγή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία. «Για ποιον λόγο θα ήθελε ο Μητσοτάκης να γίνουν εκλογές τώρα, με τη διαπραγμάτευση ανοιχτή, και να αναλάβει αυτός το βάρος της εκκρεμότητας;» λένε πηγές που έχουν μια γενική εικόνα των όσων συζητήθηκαν στις πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στη γερμανική πρωτεύουσα είναι σαφές ότι έχουν αξιολογήσει υπό διαφορετικό πρίσμα τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν σε προηγούμενες φάσεις της κρίσης τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και αναλύουν πλέον διαφορετικά τα δεδομένα.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να έχει καμία απολύτως ανάμειξη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Δεν την ενδιαφέρει ποιο κόμμα είναι στην εξουσία και θα συνεργαστεί με όλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»
μεταδίδουν οι ίδιες πηγές. Είναι μια φράση που ακούγεται τυπική και αναμενόμενη, αλλά και που σηματοδοτεί μια αναγνώριση λαθών που έγιναν στο παρελθόν, και ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο του 2014, όταν στην ουσία επενδύθηκαν πολλές και όπως αποδείχθηκε αβάσιμες προσδοκίες στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλ. Τσίπρα, με την ελπίδα ότι η επερχόμενη τότε, νέα κυβέρνηση θα επιδείκνυε έναν μεταρρυθμιστικό οίστρο και θα προωθούσε τις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τολμούσαν.
Υπό το πρίσμα αυτό πάντως η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να αδυνατεί να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι είναι οι όροι με τους οποίους ενεργεί η σημερινή ομάδα διακυβέρνησης.
Ελπίζουν ακόμη σε σοσιαλδημοκρατική στροφή

«Πόσο πιθανό είναι ο Τσίπρας να κάνει τώρα μια στροφή και να επιχειρήσει μια σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του κόμματός του;»
ρωτούν τις τελευταίες εβδομάδες απεσταλμένοι της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Και παρακολουθούν με κάποια απορία όσους συνομιλητές τους εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι ένα απίθανο ενδεχόμενο.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης εξηγήσεων για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο γερμανικός παράγων ακούει με ενδιαφέρον μια εκδοχή που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αθήνα: ότι ο Αλ. Τσίπρας στην ουσία «παίζει καθυστέρηση» με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανατροπές και θα σημειωθεί μεταστροφή της στάσης έναντι της Ελλάδας. «Αν αυτό όντως συμβαίνει, είναι ένα μεγάλο λάθος. Καμία εξέλιξη στην Ευρώπη δεν θα είναι προς όφελος της ελληνικής κυβέρνησης και δεν πρόκειται να σημάνει μια αλλαγή. Στην Ολλανδία οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι εν δυνάμει συνομιλητές του Τσίπρα θα υποστούν εκλογική ήττα, στη Γαλλία, όποια και αν είναι η εξέλιξη, ο Τσίπρας δεν θα βρει τα στηρίγματα που είχε βρει στον Ολάντ, ενώ αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη Γερμανία η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη». Σε τελική ανάλυση και εκεί οι μέχρι πρότινος στενότεροι πολιτικοί συγγενείς του Αλ. Τσίπρα στο Die Linke τάσσονται ανοιχτά και σθεναρά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τη χώρα…
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να μην έχουν πλήρη συναίσθηση της συγκυρίας και της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας. «Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο παρέρχεται, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα» λένε και επιβεβαιώνουν έτσι τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται και στην Αθήνα από όσους έχουν μια καλύτερη εικόνα και δυνατότητα ερμηνείας της στάσης που τηρεί η ομάδα περί τον Αλ. Τσίπρα. Συμπληρώνουν δε: «Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κανένας το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί; Με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι γειτονικές σας χώρες, όπως η Βουλγαρία ή ακόμη και η πΓΔΜ, έχουν μετατραπεί σε πόλους έλξης επενδύσεων και το όποιο πλεονέκτημα της Ελλάδας στην περιοχή τείνει να εξανεμιστεί» λένε εμφατικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ