Ως σοβαρό διπλωματικό ατόπημα που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες προεκτάσεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η δήλωση ανώτατης πηγής του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου, στη Βουλή ότι η Τουρκία προετοιμάζει «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο τον προσεχή Ιούνιο ως απάντηση στην έναρξη των εργασιών της γαλλικής Total εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Βήματος» από το νησί, η αποστροφή αυτή έχει προκαλέσει εντονότατη δυσφορία στη Λευκωσία με αποτέλεσμα στενότατος συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη να υποχρεωθεί να τηλεφωνήσει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για να διαμαρτυρηθεί. Το επεισόδιο αυτό, σπάνιο για το ιστορικό των αγαστών σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να απαντήσει σχετικά με την προοπτική θερμού επεισοδίου, σημείωσε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται, διαψεύδοντας τα όσα πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν νωρίτερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η Λευκωσία και η Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επαφή και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση».

Η ίδια πηγή του ελληνικού Πενταγώνου είπε επίσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ότι η Τουρκία θα επιλέξει μία μίνι-κρίση τύπου «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο και ένα θερμό επεισόδιο επειδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει ευξηθεί η επάνδρωση και η πληρότητα των ελληνικών μονάδων. Η δήλωση όμως αυτή, πέραν του ότι προχωρά σε προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί σε τρίτο κράτος, δίνει συνέχεια σε μία σειρά άκομψων δηλώσεων ακόμη και του ίδιου του κ. Καμμένου στο πρόσφατο παρελθόν σε σχέση με την Τουρκία. Και αυτό δεν επισημαίνεται για να… αθωωθούν τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου