Το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής πορείας της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να κλείσει και τη σχετική συζήτηση, ειδικά για το εάν θα πρέπει να υπάρξει ή όχι αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά του κόμματος.

Παράλληλα, υπό τη σκιά της κριτικής του Μεγάρου Μαξίμου περί της ύπαρξης στρατηγικού αδιεξόδου της ηγεσίας της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές, αν και χθες βράδυ, με τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT-1, το αποσύνδεσε από την αξιολόγηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την επιλογή του να παραχωρήσει συνέντευξη, θέλησε να θέσει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες, και τα οποία ακόμα και μια μικρή ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών ασπαζόταν, ότι ενδέχεται η Ν.Δ. να ψηφίσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών.

«Η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα» ήταν η χαρακτηριστική του φράση, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ενώ επεσήμανε την έλευση του τέταρτου μνημονίου από το παράθυρο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο από την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, που αποτυπώνει και την εσωτερική ζύμωση στο επιτελείο του, στη σκιά των συζητήσεων στην Κ.Ο. περί απόσυρσης του αιτήματος για εκλογές και της προσήλωσης στην διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος, είναι η άποψη του προέδρου της Ν.Δ. ότι «εάν είχαν διεξαχθεί εκλογές το Μάιο πέρυσι θα είχαμε διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα».

Στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας έγινε μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της Κ.Ο. σχετικά με τη στρατηγική της Ν.Δ. και εκτιμήθηκε ότι αυτή δεν πρέπει να αλλάξει, ακόμα και στην περίπτωση συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών.

Στη σκιά των αιχμών από «καραμανλικούς» βουλευτές και για πρόσωπα στο στενό προεδρικό επιτελείο, ο κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας «ομπρέλα πολιτικής προστασίας», αν και είπε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα και διεμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει μέτρα, ύψωσε και τείχος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο, όχι απλά συναίνεσης, αλλά και συνεννόησης, ακόμα και μετά τις εκλογές.

Γι’ αυτό και τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας πρέπει να σηκώσουν όλο το βάρος των νέων μέτρων και μιλά για τέταρτο μνημόνιο, επιχειρώντας να καταστήσει πλήρως υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, θέλει η Κ.Ο. της Ν.Δ. να είναι συντεταγμένη στην ψηφοφορία επί του πακέτου της συμφωνίας και να αποφύγει την οποιαδήποτε, έστω και σε επίπεδο συνεντεύξεων, θετική αναφορά στα αντίμετρα, ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του περασμένου Δεκεμβρίου με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές εκθείαζαν.

Η αναφορά σε Καραμανλή

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση για την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. 2004-2009, είχε ιδιαίτερη σημασία και για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι ο κ. Καραμανλής είπε, έστω και με καθυστέρηση, την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το που οδηγείται η χώρα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την λεγόμενη «ήπια προσαρμογή».

«Έχουμε κάνει και εγώ προσωπικά έχω κάνει την αυτοκριτική μας για τα χρόνια αυτά. Είχα πει τότε, το είχα πει και σε μια συνέντευξη που είχαμε δώσει μαζί, ότι η ήπια προσαρμογή ίσως παρά ήταν ήπια. Σας λέω κάτι το οποίο είχα πει ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2007» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σε άλλο σημείο ανέφερε: «…Ο Κώστας Καραμανλής είχε το θάρρος – έστω και με καθυστέρηση θα σας πω εγώ – να πει ξεκάθαρα στους Έλληνες πολίτες την αλήθεια, να ζητήσει θυσίες από τους Έλληνες, να ζητήσει συναίνεση από το Γιώργο Παπανδρέου. Δυστυχώς, αυτή η συναίνεση τότε δεν ήταν διαθέσιμη από τον τότε επικεφαλής της Αντιπολίτευσης».