«Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων από το 2018», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν απατήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στερούνται αληθείας».

«Σε αυτή ειδικά τη φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται. Απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019. Εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση. Είναι πιθανό να μειωθεί».

Οσον αφορά στα μέτρα με εφαρμογή από το 2019 σημείωσε ότι «θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο» ενώ πρόσθεσε ότι «το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν».

Και συνέχισε: «Αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 (+3,5%). Με βάση τις προβλέψεις ο στόχος δεν τίθεται εν αμφιβόλω».

«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (SLA) τις επόμενες μέρες. Ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) πριν το eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός. Μετά την ολοκλήρωση του SLA, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του χρέους» υπογράμμισε.

«Η παραμετροποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης και θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του. Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας σαφή βήματα για την ολοκλήρωση όχι απλώς της δεύτερης αξιολόγησης αλλά μιας ολιστικής συμφωνίας» είπε.

«Μια ολιστική συμφωνία που θα επιλύει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους και θα δίνει πράσινο φως στις αγορές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία».

«Θα εργαστούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την οικονομία και κοινωνία. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επιτροπεία, τα προγράμματα δανεισμού και τα μνημόνια. Η ολοκλήρωση της ολιστικής συμφωνίας είναι το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει ανατραπεί» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ. «Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία. Η επιχειρηματολογία της ΝΔ τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό» ανέφερε.

«Η ΝΔ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είχαν τεθεί πριν σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση -ήδη από τον Δεκ. του 2015. Στο πλαίσιο του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης που επικρατεί στην αντιπολίτευση εντάσσονται οι δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε να ασκηθεί επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα».

«Απέναντι στην αλλοπρόσαλλη τακτική της ΝΔ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει στη δημοσιότητα τα επίμαχα «πόθεν έσχες», για τα οποία γίνεται δικαστική έρευνα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι άρχισε η δίκη για την υπόθεση της Siemens.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που έχει κινήσει σε σχέση με το «πόθεν έσχες» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη. Για μια ακόμη φορά καλούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει τα επίμαχα «πόθεν έσχες» στη δημοσιότητα, ώστε να μη μείνει καμία σκιά σε σχέση με την περιουσιακή του κατάσταση αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες της συζύγου του», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα παρουσιάσει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα από το 2016» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «καλό είναι να μην εντείνονται τέτοιου τύπου φραστικές επιθέσεις εκ μέρους της γείτονος. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους».

Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο ορίζοντας εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί θεωρούν δεδομένο ότι η εκκίνηση εφαρμογής θα ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Το ζήτημα που θέτει επιτακτικά το ΔΝΤ είναι να αποφασιστούν σήμερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους για μετά το 2018. Συνεπώς το θέμα είναι να προσδιοριστεί ποια θα είναι τα μέτρα και όχι ο χρόνος εφαρμογής τους».

«Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας σημαίνει ότι δεν ζητείται από την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα» σημείωσε ερωτηθείς σχετικά. «Κανείς δεν θα ήταν τόσο ανόητος να ισχυριστεί ότι ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% είναι ένας εύκολος στόχος».