Το 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο ξεκινά τις εργασίες του την Πέμπτη 2 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Μία ματιά στην ατζέντα των συζητήσεων και στους ομιλητές, έλληνες και ξένους, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν για ένα τετραήμερο ώστε να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα τόσο ελληνικού όσο και παγκοσμίου ενδιαφέροντος αρκεί για να πείσει ακόμη και τον πλέον δύσπιστο… Το Φόρουμ τελεί, όπως και το περυσινό, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών.

Περισσότερες από 250 προσωπικότητες από τον πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό θα επιχειρήσουν μέσα από περίπου 40 και πλέον συνεδρίες να φωτίσουν και να εξηγήσουν, καθώς και να προτείνουν ιδέες και λύσεις για θέματα που άπτονται τόσο της Ελλάδος και του μέλλοντός της (ακόμη αβέβαιου καθώς παραμένει εγκλωβισμένο στον φαύλο κύκλο των μνημονιακών αξιολογήσεων) όσο και του περιβάλλοντος, περιφερειακού και διεθνούς, εντός του οποίου η χώρα κινείται.

Το δε περιβάλλον αυτό, το οποίο επηρεάζεται δραματικά κυρίως από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τη στασιμότητα που η τελευταία αντιμετωπίζει, αλλά και τις γεωπολιτικές ανακατάταξεις που φέρνει η δυναμική επιστροφή της Ρωσίας και η σταθερά ενισχυόμενη θέση της Κίνας, θα αναλυθεί εκτενώς από σειρά εξέχοντων ομιλητών. Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα ενώ ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός βρίσκονται σε διαρκή ενίσχυση, με τη λάμψη της παγκοσμιοποίησης να θολώνει.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών θα δώσουν μεταξύ άλλων το παρόν, από ελληνικής πλευράς, ο αντπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλοι ηγέτες κομμάτων και μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, τρεις πρώην Πρωθυπουργοί, οι κκ. Κώστας Σημίτης, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς επίσης οι επίτροποι Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και, από την Κύπρο, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης.

Στο οικονομικό πεδίο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Ζανιάς, ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας είναι μερικά από τα ονόματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Διεθνείς προσωπικότητες θα δώσουν είναι επίσης παρούσες. Ενδεικτικά, στους Δελφούς θα βρεθούν ο πρώην Πρωθυπουγός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του Προέδρου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Τέλος, πολύ γνωστά ονόματα του διεθνούς ακαδημαϊκού στερεώματος όπως, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Νάιαλ Φέργκιουσον, το μέλος της ομάδας των γερμανών «σοφών» σε θέματα οικονομίας Λαρς Φελντ, ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη Γιώργος Πρεβελάκης, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης θα είναι επίσης παρόντες για να προσφέρουν τη δική τους πιο πανοραμική ματιά.